Leer een taal in het buitenland

De beste (en leukste) manier om een land en zijn inwoners te leren kennen

Wat is er nou fijner om op reis de taal te spreken? Natuurlijk kun je vooraf een taal leren, maar dit kan ook ter plekke. Via een school op je bestemming leer je de taal en kom je in contact met de lokale bevolking.

Reizen is ontzettend leuk, maar wordt nog leuker als je een beetje de taal spreekt. Op de middelbare school leren we allemaal Engels, en sommigen ook Frans en/of Duits. Spaans komt ook steeds vaker voor als vak. Maar als je je talen niet blijft spreken, zakt het toch wel snel weg.

Ook is het geen gegeven dat als je Engels spreekt, je je in ieder land goed verstaanbaar kunt maken. Ook al zeggen we dat Engels de wereldtaal is, feitelijk is dit niet helemaal juist. De meest gesproken taal is Chinees-Mandarijns (1.026 miljoen sprekers), daarna volgt Engels (765 miljoen sprekers) en op de derde plaats vind je Spaans (466 miljoen sprekers).

Een taalreis maken is dan ook een goede manier om zowel de taal (opnieuw) te leren als ook het land te leren kennen. Doordat je dagelijks met de taal bezig bent en moet toepassen leer je snel je goed verstaanbaar maken. Daarnaast worden er rondom de taallessen allerlei activiteiten georganiseerd waardoor je intensief in aanraking komt met de cultuur en de lokale bevolking. En een voordeel is dat je zelf bepaalt of je een paar dagen of een paar maanden les wilt volgen.

De meest voorkomende taalreizen zijn voor Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Chinees en Japans. Die vervolgens op veel bestemmingen te leren zijn. Nederlanders kiezen vooral om de talen Engels, Frans en Spaans te leren.

Dit zijn 5 belangrijke bestemmingen voor Nederlanders:

  • New York
  • Malta
  • Honolulu
  • Miami
  • Londen

Hoe ziet een taalreis eruit?

Bij een taalreis verblijf je eerst een periode op locatie van een school waar je dagelijks les krijgt in de taal. Je bepaalt zelf van tevoren hoe lang je wilt gaan en hoe intensief les je wilt krijgen. Je wordt vervolgens in een klas gezet met andere taalstudenten van een vergelijkbaar niveau. Veelal bieden taalreizen naast het leren van de taal ook culturele activiteiten aan zodat je ook de cultuur van het gastland beter leert kennen.

Je verblijf is bij een gastgezin of in een residentie waar andere taalstudenten verblijven. Voor beide accommodaties zijn voor- en nadelen op te noemen. De vraag is wat jij graag uit je taalreis wilt halen en bepaal vervolgens de accommodatie die daar het beste bij past. Het voordeel van een verblijf bij een gastgezin is dat je meedraait in het dagelijks leven van de lokale bevolking.

Na het voltooien van het educatieve programma, ga je rondreizen. Dit kan uiteraard alleen, maar ook met mede-studenten die je ontmoet hebt. Doordat je de taal spreekt kom je veel makkelijker in contact met de lokale bevolking en zul je zien dat je een andere ervaring op doet dan wanneer je ‘gewoon als toerist’ was gaan reizen.

Zijn taalreizen vooral bestemd voor jongeren?

Taalreizen zijn er zowel voor jongeren als ook voor ouderen. Er bestaan specifieke jongeren en 25+ reizen.

Ga zelf op talenreis!

EF (Education First) biedt op meer dan 40 scholen over de wereld 7 verschillende taallessen aan. Je kunt kiezen uit Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Chinees en Japans. Er zijn speciale 25+ focusscholen waar de deelnemers 25+ jaar oud zijn. Deze scholen vind je in Kaapstad, Sydney, Londen, Miami, New York, Chicago, Honolulu, Malta, Parijs, Rome, Madrid, San Francisco, Toronto, Manchester, Auckland, Singapore, Berlijn, Tokio en Beijing (Peking). 

Meer informatie: www.ef.nl/pg/taalcursus

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Activiteiten

Lees mijn Tips

alle 29 artikelen over Activiteiten

Bekijk alle artikelen