Nog geen account?
De grote tegenhanger van ons Noorderlicht
347 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
12 personen zijn hier geweest
Het Zuiderlicht is een bijzonder natuurverschijnsel op het zuidelijk halfrond. Het Zuiderlicht wordt ook wel aurora australis genoemd. Je kunt het zuiderlicht op diverse plekken zien. Al moet je wel wat geluk hebben. En je moet willen reizen in de wintermaanden.
Het Zuiderlicht is veel minder bekend dan het Noorderlicht. En dat is onterecht. Je hebt wel wat geluk nodig, want een heldere lucht heb je niet elke dag.
Het was de eerste zuiderlichtvlucht ooit. In Dunedin in Nieuw-Zeeland steeg op 23 maart 2017 een vliegtuig op met maar een bestemming: het Zuiderlicht. De reizigers zaten aan het raampje voor een van de grootste lichtshows op aarde. Sindsdien is er een grotere interesse in het Zuiderlicht.
Nieuw-Zeeland is waarschijnlijk de beste toegankelijke plek om dit fenomeen te zien. En niet alleen vanuit een vliegtuig, maar ook vanaf de grond. Het Noorderlicht dat op het noordelijk halfrond te zien is wordt aurora borealis genoemd. Beide vormen worden ook wel poollicht genoemd.
Antarctica is door zijn geringe lichtvervuiling eigenlijk de beste plek, maar ja. Hoe kom je daar in de winter? Soms wordt het ook in Patagonië in Zuid-Amerika gezien. Terwijl je in Australië soms het licht aan de horizon kunt waarnemen.
Het Zuiderlicht kun je het beste zien in de maanden tussen maart en september. Voor het Noorderlicht geldt een andere periode: van september tot en met april. Er zijn minder apps en websites voor het Zuiderlicht, waardoor informatie lastig te vinden kan zijn. Maar je kunt er van uitgaan dat als het Noorderlicht fel is, ook het Zuiderlicht fel zal zijn. Beiden hebben te maken met de hoeveelheid zonnedeeltjes die de aarde bereiken.
Net als bij het Noorderlicht kleurt dan de lucht groen. Maar ook hier kun je rode kleuren verwachten, al komt dat niet al te veel voor. Of (zelden) geel, wit of blauw. Als je hier dus in de winter bent kijk ’s avonds af en toe naar buiten.
Het valt nog niet mee om dit bijzondere verschijnsel op de gevoelige plaat te krijgen. Je hebt wel enige kennis van fotografie en je camera nodig. Op het internet zijn tips van profs te vinden, zodat je een tastbare herinnering kunt maken.
Maar je hebt bijvoorbeeld een statief en een lichtsterke lens (1.4 of 2.8) nodig. En een sluitertijd van zo’n 16 tot 20 seconden. En veel geduld.
347 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
12 personen zijn hier geweest