Chimpansee Trekking

Kies tussen 'gewone' en de Habituation Tour

Een Chimpansee Trekking is de beste manier om chimpansees in het wild te zien. Dit kan in meerdere landen zoals Oeganda, Rwanda en Tanzania. Je hebt meerdere soorten chimpansee trekkings waaruit je vaak kunt kiezen. Naast de normale chimpansee tour is er ook een habituation tour, deze is veel intensiever, duurt veel langer en is duurder. In dit artikel lees je alle informatie over welke chimpansee trekking je het beste kunt boeken. 

Het volgen van de chimpansees door het dichte regenwoud is een avontuurlijke en spannende activiteit. Het gevoel van opwinding wanneer je de eerste geluiden van de chimpansees hoort of een glimp opvangt van hun bewegingen door de bomen is ongeëvenaard. Chimpansees zitten het merendeel van de dag in bomen, waar ze slapen of rusten. Alleen als ze een grotere afstand overbruggen, lopen ze over de grond.

Wat is het verschil tussen een Chimpansee Trekking en een Habituation Tour?

Een chimpansee kijkt me aan. ©Corno van den Berg

Beide trekkings beginnen meestal in de vroege ochtend, wanneer de chimpansees het meest actief zijn. De gewone chimpansee-trekking is een kortere, meer toegankelijke ervaring van 1 tot 2 uur. Deze dieren zijn gewend aan mensen. Deze tour is ideaal voor een algemene kennismaking met de unieke dieren. De Habituation tour biedt een langere, diepgaande ervaring van minimaal een halve dag. Hierbij observeer je meer wilde chimpansees op een intensievere en natuurlijkere manier. Dit gaat vaak in samenwerking met onderzoekers.

Het belangrijkste is dat je zowel bij de normale chimpansee-trekking als de chimpansee Habituation Tour de dieren in hun natuurlijke omgeving ziet. Toch er zijn grote verschillen wat je zult ervaren, de tijd, het contact met de chimpansees en wat je zult leren. Ik heb bij mijn bezoek in Oeganda bewust de Habituation Tour gedaan om te zien wat het inhoudt. Mijn ervaringen deel ik hier.

Duur van de ervaring

  • Gewone chimpansee-trekking: Dit is een kortere excursie, die meestal ongeveer 1 tot 2 uur duurt. Tijdens deze trekking volg je de gids naar een groep chimpansees die al gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen. Zodra je de chimpansees vindt, breng je doorgaans ongeveer een uur door bij hen.
  • Habituation Tour: De Habituation Tour duurt veel langer, vaak een halve of hele dag (4 tot 8 uur). De dieren zijn nog niet erg gewend aan mensen, deze tours zijn er om de dieren meer met mensen in aanraking te laten komen. De excursie begint vroeg in de ochtend wanneer de chimpansees ontwaken. Je volgt ze gedurende de dag om hun gedrag en sociale interacties te observeren. Dit biedt een dieper inzicht in hun gewoonten en gedragingen.

Wil je intensief contact of juist wilde dieren zien?

Een chimp kijkt omhoog. ©Corno van den Berg
  • Gewone chimpansee-trekking: Het doel van deze trekking is vooral om bezoekers de kans te geven chimpansees te zien en een niet al te lange indruk te krijgen van hun leefomgeving. De interactie is vaak een stuk oppervlakkiger. Dit is de meest populaire toer; het kost minder tijd en is minder duur.
  • Habituation Tour: Bij de Habituation Tour werk je samen met wetenschappers en onderzoekers om de chimpansees aan menselijke aanwezigheid te laten wennen. Dit proces wordt 'habituatie' genoemd en kan jaren duren. Tijdens de tour observeer je chimpansees in hun meer natuurlijke gedragingen, omdat ze niet gewend zijn aan menselijke aanwezigheid zoals in de gewone trekking. Hierdoor kunnen de dieren wat afstandelijk over komen, maar ik vind dat juist wel mooi in een wild regenwoud.

Kosten?

  • Gewone chimpansee-trekking: Deze optie is veelal een stuk goedkoper. Dit vanwege de kortere duur en minder intensieve begeleiding. Je krijgt meestal een gids en minimaal een bewapende parkwachter die met de groep meegaat.
  • Habituation tour: Door de langere tijd en intensievere begeleiding ligt de prijs vaak een stuk hoger. Maar als je uitrekent, is deze tour per minuut goedkoper. Daarnaast zijn het vaak kleinere groepen, waardoor je beleving een stuk puurder is.

Voor wie zijn beide excursies geschikt?

  • Gewone chimpansee-trekking: Deze ervaring is toegankelijker voor mensen die een kortere tijdsbesteding willen en minder intensieve wandelingen prefereren. Het is ook geschikt voor families en mensen met een minder goede tot gemiddelde conditie. Je kunt ter plekke een persoonlijke gids huren die jouw spullen draagt en je helpt als je bijvoorbeeld een stuk moet klimmen.
  • Habituation tour: Dit is een intensievere ervaring die vaak een gemiddelde tot goede conditie vereist. Dit omdat je langere tijd in het bos doorbrengt en soms veel moet lopen. Het is ideaal voor natuurliefhebbers, onderzoekers of avonturiers die een diepgaande ervaring zoeken.

Niveaus van nabijheid en interactie

  • Gewone chimpansee-trekking: Omdat deze chimpansees al gehabitueerd zijn, zijn ze relatief gewend aan mensen. Dit betekent dat je meestal zonder de dieren te storen dichter bij de chimpansees kunt komen. Je kunt deze apen dus van dichtbij observeren. Hou wel de gids in de gaten en volg zijn adviezen op.
  • Habituation tour: De chimpansees zijn minder gewend aan menselijke aanwezigheid, dus ze kunnen zich verder van de groep houden of zich meer natuurlijk gedragen. Dit betekent dat je hen in een meer authentieke staat ziet, maar soms ook op een grotere afstand.

Wil jij ook een rondreis door Oeganda maken?

Wil jij weten wat de mooiste route voor een rondreis door Oeganda is? Met bekende en minder bekende plekken? Wil jij persoonlijke tips, dan kun je het beste dit formulier op Droomplekken.nl invullen. Dan kan ik je gratis helpen met het regelen van jouw perfecte reis.

Mijn mening over de Habituation Tour

Parkwachters houden de chimpansees in de gaten. ©Corno van den Berg

Ik was vooraf zeer benieuwd naar de Habituation Tour. Deze ruim vier uur durende tour was ongekend interessant. We liepen zo'n drie kwartier door het regenwoud toen we de chimpansees in een hoge boom zagen zitten. Sommigen werden net wakker, anderen waren al aan het ontbijt begonnen. De aangevreten vruchten vielen om ons heen, ondertussen vertelde een onderzoeker van alles over de mensapen. Na ruim een half uur kwamen enkele dieren naar beneden, maar niet echt in onze buurt. Wel kon ik ze door de jungle zien lopen. Je kon duidelijk merken dat ze nog wat schuw zijn. De gids bracht ons langzaam in de buurt van de dieren.

In de verte hoorden we nog meer chimps die steeds dichterbij kwamen. Het mannetje maakte plots veel kabaal op een holle boom, waarna meer dieren uit de boom kwamen. Sommigen gingen rusten in het struikgewas, een moeder met jong ging juist op zoek naar eten. Er gebeurde heel veel in het komende uur, soms was het te veel om alles te kunnen volgen. Wat een heerlijk gevoel gaf. Het enige wat ik wel lastig vond was dat de gids bewust te dichtbij de dieren kwam. Dit om ze laten wennen aan mensen, maar de dieren vonden dit soms niet echt leuk. En ik dus ook niet. Maar dat is een dilemma wat je blijft houden; mensen moeten de dieren beschermen. Daarom zijn er 24 uur bewakers bij deze dieren, zodat ze niet in handen van stropers vallen. Maar mensen hoeven niet zo dichtbij te komen vind ik.

Waarom zijn de chimpansees excursies zo duur?

Met het geld dat jij voor deze tours betaald, worden de dieren beschermd. Ook al is het dus duur, het is zeer de moeite waard. De excursie lijkt dus op die van de berggorilla, al zijn die excursies een heel stuk duurder. Ook hier ga je met een gids op pad, nadat trackers de dieren al eerder hebben opgespoord.