Nog geen account?
Verrassende stedentrip op een steenworp van Maastricht
18 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
37 personen zijn hier geweest
Luik is een heerlijke stad in België. Helaas wordt de stad vaak overgeslagen, maar dat is onterecht. Met name de beroemde trappen en de Citadel zijn zeer de moeite waard. Daarnaast is de stad opvallend groen. Daarnaast heb ik enkele leuke excursies gedaan. Die je tijdens je bezoek kunt doen. Zelfs als je hier maar enkele uren verblijft. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Luik.
De stad Luik wordt vaak ondergewaardeerd. Ook door mij in eerste instantie. Ik was er al vaak geweest, maar dan alleen op de snelweg naar Frankrijk. En vond hetgeen ik zag niet uitnodigend genoeg om te stoppen. Sterker nog, ik vond het grauw en ongezellig.
Totdat ik iemand hoorde die me tips gaf over de stad. En dan met name over de oude straatjes en de Citadel van Luik. Dat moet ik zelf ontdekken. Hoog tijd voor een stedentrip naar Luik. Waarbij ik me verbaas over de link met Maastricht.
De stad ligt waar de rivier de Ourthe uitmondt in de Maas. De stad wordt omringd door heuvels, die officieel horen bij het Ardennenmassief. Mede daarom is Luik ook de groenste stad van België, al worden dan wel de bossen er om heen meegerekend. Maar je bent binnen enkele minuten de stad uit en het bos in.
De stad is ouder dan vaak wordt gedacht. Er zijn Romeinse villa’s gevonden, al werd de stad vooral bekend door Bisschoppen van Maastricht, die onder meer de kathedraal van Luik lieten herbouwen. Een groot deel van de oude stad is nog te zien in Luik als je door het centrum loopt.
Sint-Pauluskathedraal is de hoofdkerk van het bisdom Luik. Hij is in gotische stijl gemaakt tussen de 13e en 15e eeuw. Het interieur is uitbundig, met onder meer de Preekstoel van de Triomf over het Kwaad. Deze is gemaakt door de Antwerpse kunstenaar Willem Geefs. Ook de gebrandschilderde ramen zijn de moeite waard. Net als het altaar.
De Sint-Jacobskerk, of Église Saint-Jacques in Luik, is volgens velen de mooiste kerk van de stad. Hij stamt uit de 12e eeuw en wordt vooral geroemd door zijn interieur. Je vindt hier ook nog eeuwenoude gebrandschilderde ramen, alsook moderne. Binnen in vind je ook werken van Jean Del Cour, die ook wel de ‘Luikse Bernini’ wordt genoemd. Deze beeldhouwer uit Luik werd vooral bekend door zijn barok-stijl.
De Sint-Lambertuskathedraal in Luik was gewijd aan de heilige Lambertus van Maastricht. De bouw begon in 1194, al werd hij pas in de 15e eeuw voltooid. Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk volledig afgebroken rond 1794. Er zijn diverse opgravingen gedaan op de plek, dat nu dient als het Sint-Lambertusplein. De meeste vondsten zijn te vinden in het Archéoforum, het nieuwe archeologisch museum.
Het Archéoforum is gebouwd op de plek van de voormalige Sint-Lambertuskathedraal onder het Sint-Lambertusplein. In dit museum kun je onder meer de funderingen van de immense kathedraal zien, alsook de oudste bewoonde plek van Luik; een Romeinse villa die hier is ontdekt.
Hors-Château is de mooiste straat van Luik. Je vindt hier nog eeuwenoude huizen uit de 17e en 18e eeuw. Sommigen hebben opvallend rijke ornamenten. Deze huizen hebben talloze voordelen. Ze zitten aan de zuidkant van de heuvel, dus uit de wind. En ze staan in de volle zon vanuit het zuiden, dus lekker warm.
Bijzonder zijn de diverse smalle steegjes in deze straat. Als je ze verkent zie je veel oude huisjes van de werkende klasse. Sommige van deze steegjes lopen dood, andere komen ergens verderop weer uit op de Hors-Château. Ontdek het zelf.
De citadel van Luik ligt op de heuvel Sainte-Walburge. De Citadel ligt 111 meter boven de Maas, die je vanaf de top kunt zien. De eerste bouw van de citadel begon in 1204. De muren werden door de eeuwen heen verder uitgebreid en verstevigd.
De citadel werd niet gebouwd om de stad te beschermen, maar om de Luikenaren in bedwang te houden. De bewoners wilden niet buigen voor de bisschoppen van Luik en waren heer en meester in de smalle straatjes van de stad. Tegenwoordig zit in een deel van de citadel een ziekenhuis.
Je kunt eenvoudig vanuit de stad een pad volgen naar boven. Het pad slingert door het bos. En dan kom je vanzelf de muren van de citadel tegen. Boven op de heuvel is het een autovrije zone, zodat je hier goed kunt wandelen.
Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.
Als je even doorloopt op de Citadel zie je twee uitkijkpunten over de stad. Waarbij je goed de Maas kunt zien als ader van de stad. Ook zijn de omliggende heuvels goed zichtbaar, net als het hypermoderne treinstation en de oude gebouwen.
De trappen van Luik zijn beroemd. Ze heten officieel Montagne van Bueren. De trap van de stad naar de top van de heuvel werd tussen 1875 en 1880 aangelegd. Hij werd gebouwd ter herinnering aan de 600 mannen die in de slag om Luik in 1468 het leven lieten. De naam verwijst naar Vincent van Bueren, een van de belangrijke aanvoerders van de strijd. Het is dus geen verwijzing naar ons eigen koningshuis zoals vaak wordt gedacht. Omdat Willem-Alexander zich bijvoorbeeld inschreef als Van Bueren voor de Elfstedentocht.
Deze trap is steil en heeft maar liefst 374 treden. Het hoogteverschil is ongeveer 70 meter. Je ziet hier altijd wel mensen de trap af komen of op gaan. bovenop heb je mooi uitzicht op een deel van Luik. Let onderweg op de trap op de diverse oude herenhuizen, alsook op de mensen die de trap gebruiken om te sporten.
De meeste bezoekers verblijven meerdere nachten in de stad. Er zijn diverse kleine hotels, leuke hostels en gezellige Bed & Breakfasts om uit te kiezen. Wees er wel op tijd bij in het hoogseizoen, want dan is de stad erg populair.
Dit zijn de leukste accommodaties in Luik
Als je onderaan de Montagne van Buerenstaat staat kun je linksaf een aantal smalle straatjes met trappen door. Dan kom je onder meer de brouwerij Curtius, bekend onder naam Brasserie C, tegen. Hier kun je de lokale bieren van Luik proeven, terwijl je lekker buiten zit. En uitkijkt over de stad.
Meer informatie: brasseriec.com
Naast het bospad kun je ook de hellingen van de Citadel verkennen. Dit heet officieel Coteaux de la Citadelle. Je kunt hier via smalle gangen en trappen heerlijk wandelen en om elke hoek iets nieuws ontdekken.
De terrassen liggen pal op het zuiden en hebben dus geen last van de koude noordenwind. Al in de middeleeuwen werden hier kruiden en wijn verbouwd. Onder meer door de Miniemen, een bedelorde uit de 15e eeuw.
Tegenwoordig verbouwen de lokale bewoners hier allerlei bloemen en planten, alsook groenten. Let onderweg op de diverse vakwerkhuizen.
La Cité Miroir is een modernistisch zwembad in de stijl van de Duitse architectuur die bekend staat als Bauhaus. Het zwembad met een lengte van 80 meter opent in 1942 en is meteen een succes. De Baden en Thermen, zoals het vaak werd genoemd, sluiten in 2000 de deuren omdat ze niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen.
Tegenwoordig is het een cultureel centrum, waar vaak tentoonstellingen te zien zijn. Gelukkig is een deel van het oude zwembad nog intact, al kun je er niet meer zwemmen. Maar de architectuur is er nog wel en is zeer indrukwekkend.
Meer informatie: www.citemiroir.be
De markt La Batte wordt elke zondag gehouden aan de oevers van de Maas. Het is volgens de verhalen de oudste en grootste markt van België. Je vindt hier van alles, waaronder ook veel eten en drinken. Waaronder natuurlijk de beroemde Luikse wafels. Ze worden hier vers voor je klaargemaakt, en ruiken heerlijk.
Op de Maas varen diverse kleine veerboten, die ze hier pendelboten noemen. Je kunt ze eenvoudig gebruiken om te reizen, onder meer naar Museum La Boverie of de parkeerplaatsen aan het begin van de stad. Waar je je auto goedkoop kunt parkeren. Om dan met de boot de stad in te gaan. Het is een makkelijke en relaxte manier.
Museum La Boverie is een modernistisch kunstmuseum in het Parc de la Boverie. Dit museum heeft een uitwisseling met het Louvre in Parijs, waardoor hier geregeld unieke kunstschatten te zien zijn. Je vindt hier werken van onder meer Van Gogh, Monet, Picasso en Matisse.
Meer informatie: www.laboverie.com
Corno's Reistips
België is een divers land. Je kunt het vrijwel het hele jaar bezoeken. En op een steenworp afstand. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Genoeg steden voor een leuke stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je trip naar België te regelen.
Het Bourgondische leven is in Luik goed te vinden. Er zijn diverse lokale bieren te proeven, waaronder het ook bij ons bekende Jupiler. Maar er zijn ook talloze gerechten die uit Luik stammen. Proef ze zelf maar.
Luikse Ballen, als je een menukaart ziet moet je er maar eens op letten. Ze heten officieel Boulets à la liégeoise en ja het zijn gehaktballen. Maar het gaat vooral om de jus die er bij zit. Logischerwijs wordt deze gemaakt van de braadresten van de gehaktballen, maar ook van uien, water en natuurlijk Luikse stroop. En soms bastaardsuiker. Ze worden meestal geserveerde met Vlaamse frieten.
De Luikse koffie is vooral bekend van de wekelijk markt La Batte langs de Maas. Deze kun je op zondag overal bestellen. Let wel, dit is stevige koffie; met jenever en ijs. Als je het bestelt krijg je een mengsel van koffie, vanillesuiker, jenever en vanille-ijs. Met daarop ongezoete slagroom. Een bijzondere koffie dat is zeker.
De Luikse wafels moet je eens hebben geproefd. Je kunt ze op diverse plekken in de stad kopen, maar het meest bekend is het kleine winkeltje Une Gaufrette Saperlipopette. Hier maken ze volgens kenners de lekkerste Luikse wafels. In het deeg zit parelsuiker, dat niet smelt bij het verhitten. Je kunt hier het beste een kleine Luikse wafel proeven, de grote wafels zijn immens. Als je nog meer zin hebt koop je er nog een…
Luik is eenvoudig vanuit Nederland te bereiken. De stad ligt op zo’n 30 kilometer van Maastricht.
Luik is goed met openbaar vervoer te bereiken. Het moderne Luik-Guillemins is het grootste station. Hier komen ook de HSL-treinen naar Leuven en Keulen. Het station Luik-Palais ligt in het centrum van de stad en is het ideaal om uit te stappen.
18 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
37 personen zijn hier geweest