Mechelen

Heerlijke Bourgondische stad

De stad Mechelen in België kent een rijke geschiedenis. In de bloeitijd was het ooit de Bourgondische hoofdstad van de Nederlanden. Iets wat nu nog te zien is. Waarbij de laatste Bourgondische prinses, Margaretha van Oostenrijk, en Karel V een sleutelrol spelen. Tijdens mijn stedentrip door Mechelen ging ik op zoek naar de leukste excursies en dingen om te zien en doen. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan Mechelen.

Wanneer je aan een stedentrip in België denkt, komen waarschijnlijk steden als Brussel, Gent, Luik of Brugge als eerste in je op. Maar wat als ik je vertel dat er een minder bekende, maar minstens zo charmante bestemming wacht om ontdekt te worden? Maak kennis met Mechelen, een historische stad waar cultuur, gastronomie en gezelligheid samenkomen. En waar je rondloopt zonder de drukte van de grotere steden. Ik kreeg er al snel een heerlijk Bourgondisch gevoel.

De Grote Markt

Het Stadhuis op de Grote Markt in het laatste daglicht. ©Corno van den Berg

Het hart van Mechelen ligt op de Grote Markt. Dit centrale plein wordt omringd door prachtige historische gebouwen. Begin je dag hier met een kopje koffie op een van de gezellige terrassen, al kun je hier ook goed lunchen en dineren. Er zijn enkele bankjes om de gotische architectuur van het Stadhuis en de indrukwekkende kathedraal te bewonderen.

Sint-Romboutskathedraal

De Preekstoel in de Sint-Romboutskathedraal. ©Corno van den Berg

Deze Sint-Romboutskathedraal is niet zomaar een kerk; het is het symbool van de stad. De kathedraal is vooral beroemd vanwege de ruim 97 meter hoge toren met zijn twee beiaarden. Op talloze plekken zie je deze toren terug. In het originele plan zou de kerk maar liefst 167 meter hoog worden. Door geldproblemen werd de toren nooit afgemaakt. Desondanks is het een van de meest indrukwekkende bouwwerken van België. Je kunt de kerk gratis bezoeken, alsook de toren beklimmen. Wat wel een uitdaging is.

Sky Walk op de Sint-Romboutstoren

De Sky Walk boven op de Sint-Romboutstoren. ©Corno van den Berg

De 538 treden van de Sint-Romboutstoren is waarschijnlijk de pittigste excursie in de stad. Maar, onderweg kom je leuke interactieve tentoonstellingen tegen in het middendeel van de imposante toren. Waarbij je even kunt uitrusten en meer kunt leren over de geschiedenis van de toren en van Mechelen.

Het historische uurwerk in de Sint-Romboutstoren. ©Corno van den Berg

Zo hoor je onder meer hoe de diverse kerkklokken werden onderhouden. Op de Sky Walk geniet je van een weids uitzicht over de stad en de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de skyline van Brussel en Antwerpen zien.

Verborgen Hofjes en Steegjes

Het Groot Begijnhof in Mechelen. ©Corno van den Berg

Mechelen staat bekend om zijn charmante verborgen hofjes en authentieke steegjes. Neem de tijd om door de straatjes te dwalen. Zo ontdekte ik het Groot Begijnhof, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit middeleeuwse wijkje voelt als een stap terug in de tijd, met zijn geplaveide straatjes en historische huizen. Ook het Kleine Begijnhof is de moeite waard.

Brouwerij Het Anker

De bierproeverij bij Het Anker. ©Corno van den Berg

In de brouwerij Het Anker wordt onder meer het ook bij ons bekende speciaalbier Gouden Carolus gebrouwen. De rondleiding door de brouwerij is een populair uitje en duurt ongeveer 1,5 uur. Rondleidingen zijn beschikbaar in meerdere talen, waaronder Nederlands, Frans, en Engels. Je loopt langs de koperen ketels, leert alles over water, hop en het proces om een speciaalbier te brouwen. De tour wordt afgesloten met een proeverij, waarbij je onder meer een blondbier en een bier met whisky krijgt. Bij Het Anker brouwen ze ook whisky's, ook deze kun je proeven. Je kunt de tour eenvoudig online boeken. Ook kun je overnachten bij Het Anker, zoals ik deed.
Boek hier het hotel of boek je proeverij

Museum Hof van Busleyden

Zo fraai ziet Museum Hof van Busleyden er van buiten uit. ©Corno van den Berg

Voor een flinke dosis cultuur is een bezoek aan het Museum Hof van Busleyden een must. Het voormalige renaissancepaleis herbergt een grote collectie kunst en historische artefacten uit de geschiedenis van Mechelen. Ze vertellen het verhaal van de Bourgondische Nederlanden. Waarbij vooral de Bourgondische prinses, Margaretha van Oostenrijk, centraal staat. Het museum biedt ook regelmatig wisselende tentoonstellingen, dus er is altijd wel iets nieuws te zien.
Meer informatie over Museum Hof van Busleyden

De culinaire route ‘Mond Vol Mechelen'

Kaas proeven bij Kaashandel Schockaert ©Corno van den Berg

Als je de smaken van Mechelen wilt proeven is dit jouw tour. Twaalf winkels ontwikkelden met ‘De Foodarcheoloog’ Jeroen Van Vaerenbergh allerlei soorten lekkers om te proberen. Het zijn bijvoorbeeld koekjes, chocolade, maar ook kaas en thee met typische ingrediënten uit de middeleeuwen. Met behulp van het Prikkelpakket proef je alles op deze culinaire route. Ik vond het heerlijk en heb daarnaast nog wat kazen en andere specialiteiten gekocht. Het startpunt van deze route is Visit Mechelen aan de Vleeshouwerstraat 6.
Meer informatie over Mond vol Mechelen

De Vleeshalle

Eten en drinken in de Vleeshalle. ©Corno van den Berg

De Vleeshalle in Mechelen is een overdekte markthal, maar was een slachthal in de 19e eeuw. Tegenwoordig is het een populaire culinaire hotspot, waar je heel divers kunt eten. Het historische pand ligt in het centrum van de stad. Het werd in 1881 gebouwd en diende als marktplaats waar vlees werd verhandeld. Zoals de naam aangeeft, was het vroeger een plaats waar de vleeshandelaren hun producten aan de man brachten. Nu kun je er allerlei wereldgerechten proeven en gezellig wat drinken.
Meer informatie De Vleeshalle

Lokale Gastronomie

Chocola bij het Cacao Project. ©Corno van den Berg

Geen bezoek aan België is compleet zonder te genieten van de lokale lekkernijen. Mechelen biedt een scala aan heerlijke restaurants, van traditionele brasserieën tot trendy eettentjes. Proef de beroemde Mechelse koekoek, een lokale kipspecialiteit, of geniet van een pintje Gouden Carolus, een lokaal gebrouwen bier dat wereldwijd wordt geprezen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan een van de vele gezellige cafés en chocolatiers die de stad rijk is.

Overnachten in Mechelen

De stad is relatief klein en heeft diverse knusse en hooggewaardeerde hotels. Naast het eerder genoemd Het Anker vind je hier ook, volgens velen, het mooiste Van der Valk hotel. Ook vind je er appartementen en charmante bed & breakfasts in historische panden tot luxueuze hotels met moderne faciliteiten, er is voor elk wat wils. Deze kun je tegen een gunstige prijs online boeken.
Bekijk alle accommodaties in Mechelen

Boottocht op de Binnendijle

De kapitein van de boottocht op de Binnendijle. ©Corno van den Berg

Wil je Mechelen eens op een andere manier bekijken? Maak dan een boottocht over de Binnendijle, de rivier die door de stad stroomt. In het verleden was de Binnendijle van groot belang voor de handel en nijverheid in Mechelen. De rivier diende als transportader voor goederen en speelde een belangrijke rol in de textielindustrie van de stad. Door de eeuwen heen heeft de stad zich rond de oevers van de rivier ontwikkeld. De Binnendijle komt uiteindelijk in de Schelde uit.

De tocht met de elektrische boot duurt 45 minuten. De gids annex kapitein geeft je veel uitleg over de gebouwen, de industrie en de vismarkt. Ook hoorde ik enkele interessante anekdotes over Mechelen. Maak na de boottocht een korte wandeling over de Dijlepad. Dit is een houten vlonderpad dat direct over het water loopt. Ook kun je een kajak huren als je meer van het water wilt ontdekken.
Meer informatie over de boottocht

Technopolis Wetenschapsmuseum

Als je met kinderen reist, is een bezoek aan Technopolis een geweldige manier om wetenschap en plezier te combineren. Dit interactieve museum biedt talloze activiteiten en experimenten die zowel leerzaam als vermakelijk zijn voor alle leeftijden. Technopolis ligt net buiten het stadscentrum. Het is eenvoudig bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer.

Luisterwandeling ‘Als Muren Konden Praten’

De Luisterwandeling ‘Als Muren Konden Praten’ ©Corno van den Berg

Wie geïnteresseerd is in geschiedenis moet deze excursie doen. Met een heuse luisterhoorn loop je door het Mechelen van 1473. Deze wandelroute langs de iconische plekken is leuk en vooral erg leerzaam. Onderweg vang je gesprekken op tussen notabelen, werklieden en zelfs gevangenen. De middeleeuwse bouwmeester Antoon I Keldermans ontwierp enkele Mechelse monumenten en neemt je twee uur lang op sleeptouw.
Meer informatie over de luisterwandeling

Shoppen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat

Voor de shoppers onder ons is de Onze-Lieve-Vrouwestraat de plek om te zijn. Deze charmante straat staat vol met unieke boetieks, antiekwinkels en speciaalzaken. Hier vind je alles van vintage kleding en lokale kunst tot ambachtelijke producten en Belgische lekkernijen. Neem de tijd om rond te snuffelen en wie weet vind je dat perfecte souvenir om mee naar huis te nemen.

Kazerne Dossin

Kazerne Dossin is een museum en herinneringscentrum dat gewijd is aan de geschiedenis van de Holocaust en de mensenrechten. Het is gevestigd in een voormalig kazernegebouw waar duizenden Joden en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten voordat ze naar concentratiekampen werden gedeporteerd. Dit museum biedt een aangrijpende en educatieve ervaring die je niet onberoerd zal laten.

Geschiedenis van Mechelen

Een beeld van Margaretha van Oostenrijk in Mechelen. ©Corno van den Berg

In de 7e eeuw speelde de heilige Rombout een belangrijke rol in de religieuze geschiedenis van de stad. Hij wordt beschouwd als de patroonheilige van Mechelen. De stad ontwikkelde zich rond zijn graf, en de Sint-Romboutskathedraal werd een belangrijk monument. In de 13e eeuw kreeg Mechelen stadsrechten, wat leidde tot economische groei en stedelijke ontwikkeling.

Margaretha van Oostenrijk

In de 15e eeuw werd Mechelen een van de belangrijkste steden in de Bourgondische Nederlanden. Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) vestigde er haar hof, waardoor de stad een centrum werd van politiek en cultuur. Het Paleis van Margaretha van Oostenrijk staat nog steeds als getuigenis van deze bloeiperiode. Maar zij verzamelde ook kunst en investeerde in kerken, kathedralen, hofjes en andere bouwwerken.

Karel V

Een doorkijkje in een van de hofjes. ©Corno van den Berg

Margaretha was de tante en regentes van Karel V (1500-1558) en oefende veel invloed op hem uit tijdens zijn jeugd. Mechelen diende in die tijd als het administratieve en juridische centrum van de Habsburgse Nederlanden. Karel V erfde deze invloedrijke gebieden en Mechelen bleef in de decennia er na erg belangrijk.

Tijdens de 16e en 17e eeuw, de periode van de Tachtigjarige Oorlog, leed Mechelen zwaar onder de religieuze conflicten tussen katholieken en protestanten. De stad werd geplunderd door de Spanjaarden in 1572 tijdens de zogenaamde Spaanse Furie.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor België

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over België

Bekijk alle artikelen