Nog geen account?
Stadje in de Ardennen bekend van het mineraalwater
11 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
37 personen zijn hier geweest
Het stadje Spa in de Belgische Ardennen is beroemd als een eeuwenoud kuuroord. Tegenwoordig is het vooral een heerlijke plek om de diverse bronnen in de bossen te ontdekken. Te voet, met de fiets of met de auto.
De Belgische Ardennen vormen het grootste deel van de Ardennen. Dat in het zuiden van België ligt. De Ardennen worden een middelgebergte genoemd, door de beperkte hoogte. Het hoogste punt is het Signaal van Botrange in de Hoge Venen met 694 meter.
De Belgische Ardennen zijn erg populair bij Nederlanders. Om lekker te wandelen, te fietsen en te genieten van het lekkere eten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Spa. Ook heb ik enkele leuke excursies gedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld alle bronnen in de omgeving bezocht. Ook dit kun je hier vinden.
De Peter-de-Grote-Bron is de belangrijkste bron van de stad. De officiële naam is Source du Pouhon Pierre le Grand. De bron werd al in de 16e eeuw vermeld en werd snel bekend. Zo bekend zelfs, dat in 1717 Peter de Grote een kuur kwam volgen. En beter werd na het drinken van het water. Peter was een geliefde Russische tsaar en hij was de eerste die buiten de grenzen van zijn rijk reisde. Vandaar de naam.
Het is de grootste bron in de buurt van Spa. Per dag komt er maar liefst 21.000 liter aan de oppervlakte. Het water kun je hier drinken uit de diverse kraantjes. De smaak is wat zuur en bitter, maar het water is erg gezond. Je vindt de Peter-de-Grote-Bron aan een klein plein met de naam Place Pierre. Hier zit ook de lokale VVV gevestigd.
De Wintertuin ligt naast de Peter-de-Grote-Bron. Op en rond de bron hebben in het verleden diverse gebouwen gestaan. Het huidige glazen gebouw stamt uit 1880 en is om de bron gebouwd, met erachter een wintertuin. Uit de geschiedenisboeken blijkt dat dit paviljoen mede tot stand is gekomen door een schenking van Willem van Oranje.
De wintertuin is nu een museum. Hier vind je wisselende exposities, maar ook een negen meter lang schilderij uit 1894 met alle beroemde koningen en edellieden staan die ooit de bronnen hebben bezocht. Zoals Koning Leopold I en II, Victor Hugo, maar ook Descartes en Casanova.
Source de Barisart is de bekendste bron na de Peter-de-Grote-Bron in het stadje zelf. Hij ligt in de bossen bij een restaurant. Tot in het midden van de 19e eeuw liep het water van deze bron vrij in een weiland, waar het werd opgevangen. Je kunt hier de Meyerbeer-wandeling maken, die langs meerdere watervalletjes loopt. Hij ligt 2 kilometer ten zuiden van het stadje.
Source de la Géronstère is een van de meest bekende mineraal bronnen in de buurt van Spa. Volgens velen is dit de mooiste bron, dankzij zijn ligging en de gebouwen eromheen. En dus een goede plek voor een foto. Deze bron ligt op een hoogte van 400 meter. Het water heeft een sterke zwavelsmaak, dat volgens artsen helpt tegen aandoeningen van de luchtwegen. De Géronstère Bron ligt 3,2 kilometer ten zuiden van Spa.
La Source du Tonnelet vind je in het plaatsje Nivezé. De naam komt van het feit dat het water werd opgevangen in een vaatje (een tonnelet). Het water kun je proeven en is koolzuur- en ijzerhoudend van smaak. De bron heeft en rode ijzeren omhulsel, dat het goed doet op foto’s. De Tonnelet Bron ligt 2,4 kilometer ten oosten van Spa.
Les Sources de la Sauvenière et De Groesbeek is een opmerkelijke serie bronnen, die ten oosten van de stad liggen. Ze liggen op een hoogte van 400 meter. Het water van de bronnen komt uit het nabijgelegen Veen van Malchamps. De Sauvenière Bron is volgens de geschiedenis de oudste bron in dit gebied.
Baron de Groesbeek bouwde in 1651 een bronshuisje om een van de twee bron te beschermen. sindsdien heet hij de Groesbeek bron. Ook deze bronnen liggen in de bossen. Hier heb je ook talloze wandelingen die verder het woud in voeren. De bronnen liggen 2,8 kilometer ten zuidoosten van Spa.
De Thermen van Spa zijn wereldberoemd. Ze bestaan al sinds 17e eeuw, al zijn de oude badhuizen verdwenen. Het moderne gebouw bevat verwarmde zwembaden, sauna’s, hamams en een wellness-center. Met turfbaden, balneo therapie en het drinken van het mineraalwater. Natuurlijk kun je hier ook een kuur volgen, zoals dat al eeuwen gaat in Spa. De Thermen van Spa liggen boven op de Annette et Lubin-heuvel.
De Thermen kun je te voet bereiken via een wandelpad de heuvel op. Het pad ligt in de bossen en is zeer de moeite waard. Een alternatief is een bijzondere lift. Of de beste manier naar beneden te gaan is de kabeltram. Het uitzicht tussen de bomen door met de stad op de achtergrond is heerlijk.
De rails van de speciale lift liggen zo tegen de heuvel dat de trein altijd horizontaal rijdt. De kabeltram voert van het hart van Spa naar het top van de heuvel. Waar je verder kunt wandelen. Of de thermen kunt bezoeken. Of beiden.
De Oude Thermen domineren nog steeds de Rue Royale. De thermen stammen uit 1868 en waren tot 2004 open voor kuurgasten. Helaas is het inmiddels gesloten, waardoor je fraaie interieur niet meer kunt zien. Het gebouw werd ontworpen door Léon Suys, die ook bekend is van het Beursgebouw in Brussel. De bouwstijl is avant-gardistisch.
Het pand van het casino behoort tot de mooiste van Spa. En geeft een kijkje in het verleden van het fameuze kuuroord. Je vindt hem naast het imposante gebouw van de Oude Thermen.
De Sint-Remacluskerk laat goed de rijkdom zien die de stad had in de 19e eeuw. De kerk stamt uit 1885 en is gebouwd in romaans-Rijnlandse stijl. Je kunt de kerk ook bezoeken.
Je kunt zowel in de stad als net er buiten slapen. Er zijn talloze hotels, hostels en Bed & Breakfasts om uit te kiezen. Ik verbleef diverse nachten in en rond Spa, zodat ik lekker kon wandelen in de omliggende bossen. Om onder meer de Zes Bronnentocht te doen.
Bekijk de leukste accommodaties in Spa
Musée de la Fôret et des Eaux is een museum over het unieke water in de bossen van Spa. Het is zeer de moeite waard, omdat je leert hoe het mineraalwater is ontstaan. En wat de gevolgen zijn voor de omgeving, de natuur en meer.
Ook kun je leren over de verschillende soorten mineraalwater die hier aan de oppervlakte komen. En hoe het wordt opgevangen, onderzocht, bewerkt en gedestilleerd. Het Museum van het Bos en Water vind je 5 kilometer ten zuiden van de stad in Bérinzenne.
In Spa staat de fabriek van Spa, met de naam Spa Monopole. In het bezoekerscentrum L’Eaudyssée de Spa kun je zien hoe een druppel regenwater verandert in zuiver bronwater of eigenlijk mineraalwater. Ook kun je zien hoe het water wordt verwerkt en dus eindigt als bronwater zoals Spa Reine, oftewel Spa Blauw. Maar ook als mineraalwater Spa Intense, dat wij kennen als Spa Rood. Waarin ook gradaties zijn, zoals Spa Finesse en Spa Intense. Die je hier kunt ontdekken.
De meeste populaire excursie is de Bronnentocht, waarbij je langs de meest bekende bronnen van Spa rijdt. Dit kan per auto en per fiets, aangezien de hoogteverschillen beperkt zijn.
Waarbij je alle zes bronnen aan zult doen. Je begint bij de Peter-de-Grote-Bron, dan de Barisart Bron, de Géronstère Bron, de Tonnelet Bron alsook de Sauvenière en Groesbeek Bronnen. Bij de lokale VVV kun je informatie krijgen over de route en de stops onderweg.
Veel mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat de natuur zowel bronwater alsook mineraalwater kan geven. Bronwater komt uit een natuurlijke bron, net als mineraalwater. Maar mineraalwater heeft natuurlijk koolzuurhoudend water, dat rijk is aan zwavel, ijzer en minerale zouten.
In de 17e eeuw werden kuurgasten die de bronnen van Spa bezochten Bobelins genoemd. Het waren meestal mensen met geld, die hier voor het water kwamen, maar ook voor de sfeer. Want de stad was in die tijd een metropool voor the rich and famous.
Corno's Reistips
België is een divers land. Je kunt het vrijwel het hele jaar bezoeken. En op een steenworp afstand. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Genoeg steden voor een leuke stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je trip naar België te regelen.
11 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
37 personen zijn hier geweest