Mostar

Het historische Stari Most is meer dan indrukwekkend

Mostar is vooral populair door het historische deel: Stari Most. Dat opvallend goed bewaard is gebleven. Met de beroemde Stari Most brug over de Neretva-rivier. De stad is de belangrijkste toeristische attractie van Bosnië en Herzegovina. Het kan hier echter heel erg druk worden.

De stad kreeg tijdens het Ottomaanse Rijk zijn naam, toen wachters (Mostari) de houten brug bewaakten om te kijken wie er de stad in of uit gingen. Inmiddels is de brug van steen. Maar nog minstens zo imposant, met name door het rijke verleden. Met deze tips kun je je bezoek goed plannen. Wat wel nodig is, als je de drukte wilt vermijden. 

Balkanoorlog

Wandelen op Stari Most in Mostar. ©Corno van den Berg

De oude brug stamde uit 1557, al werd hij later wel diverse keren gerestaureerd en verbeterd. De huidige naam, Stari Most, betekent oude brug. Al klopt deze naam niet echt meer. In 1993 werd de brug tijdens de Balkanoorlog verwoest. Het is niet helemaal duidelijk wie de brug heeft verwoest, al denken veel historici dat het Kroatische milities waren. 

Herbouw in 2001

In 2001 werd begonnen met de herbouw. Dit ging onder supervisie van UNESCO. Ook de Nederlandse overheid droeg hier een steentje aan bij. Voor de bouw werden zoveel originele stenen gebruikt. Ook verdiepten de ingenieurs zich in de oude bouwmethoden om de brug zo natuurgetrouw na te kunnen maken. In 2004 werd de brug feestelijk heropend.

De Stari Most brug gezien vanaf de rivier in de ochtend. ©Corno van den Berg

De huidige vorm van de brug is een ellips. Het hoogste punt ligt (gemiddeld) zo'n 19 meter boven de rivier. De brug is 28,7 meter lang en bijna 4 meter breed.

Zo vermijd je de vele toeristen

Ik was er in het hoogseizoen, maar kon toch het publiek vermijden. Ik wandelde bij zonsopgang de brug op en kwam niemand tegen. Het eerste daglicht was magisch mooi en gaf de eeuwenoude brug iets extra's.

Bekijk mijn video van de Stari Most in Mostar

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De springers van de brug

Het is al jaren een traditie; jonge mannen en vrouwen die van de brug afspringen in de rivier. Vaak met een fraaie salto en andere acrobatische bewegingen. De eerste vermelding stamt uit 1664. Volgens de overlevering was het een jongeman die zijn lef wilde laten zien.

Zelf springen

Niet iedereen weet dat je zelf ook kunt springen. Je hebt daar wel de toestemming voor nodig van de Mostar Dive Club. Zij hebben het recht om te springen. Zij geven je een wetsuit, want het water is erg koud. Ook krijg je tips voor je sprong. Dit om blauwe plekken te voorkomen.

Je moet eerst een proef sprong maken van een lager punt. Dit ligt op zo'n 10 meter hoogte. Daarna mag je de grote sprong wagen. Je moet wel euro's betalen voor beide sprongen. Vraag ter plekke naar de prijs en hoe je deze sprong kunt maken.