Nog geen account?
Een miljoenenstad met een wonderlijke Engelse en Chinese mix
106 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
155 personen zijn hier geweest
Hongkong is één van de meest bijzondere steden ter wereld. Vol met festivals, cultuur, religie, traditie en historie is Hongkong een echte must-see.
Tot 1997 viel de stad onder Engels gezag maar nu hoort het (weer) bij China en kent het een relatief onafhankelijke economische en politieke status.
In Hongkong kun je heerlijk shoppen, lekker eten en bijvoorbeeld slangenwijn drinken. De stad is ideaal voor een stedentrip. Of als je op doorreis bent. Sterker nog, veel toeristen nemen hier een dag extra om de stad te leren kennen.
De naam Hongkong is een vrije vertaling van Heung Kôong, dat in het Mandarijns geurige haven betekent. Archeologen hebben achterhaald dat dit oorspronkelijk de naam was van een kleine nederzetting in de huidige wijk Aberdeen. Sommige historici denken dat de naam is afgeleid van de handel in wierook die toen in Hongkong plaatsvond.
Ik ben er diverse keren geweest. Ik ben dol op de keuken, de markten, de skyline en de bedrijvigheid. Dit zijn mijn tips voor je bezoek. Met de belangrijkste bezienswaardigheden en leukste excursies voor jouw reis.
ictoria Peak (vaak kortweg The Peak genoemd) biedt misschien wel het beste uitzicht over de stad. Deze 552 meter hoge heuvel is al eeuwenlang een toeristische trekpleister vanwege de bossen, maar vooral vanwege het formidabele uitzicht rondom. Sterker nog, het is de grootste attractie van de stad. Waardoor er zelfs nu winkelcentra zijn bij de top.
Wie naar boven wil, kan wandelen door het park, maar een steil tochtje met de Peak Tram is een ervaring. Deze tram rijdt al sinds 1888 naar het Sky Terrace, waar je een goed uitzicht hebt over het centrum van de stad, over de haven en de omliggende eilanden. The Peak ligt op Hong Kong Island.
Meer informatie: www.thepeak.com.hk
Het Po Lin klooster is een boeddhistische tempel en klooster in Ngong Ping op het Lantau-eiland in Hongkong. Het Po Lin-klooster ligt op een heuvel van het 520 meter hoge Ngong Ping-plateau. Het klooster ligt vlakbij de Tian Tan Boeddha, dat bij een bezoek eenvoudig is te combineren. Het klooster werd in 1906 door drie monniken uit Jiangsu opgericht. In 1924 kreeg het de huidige naam.
In de hoofdtempel zijn drie bronzen Boeddha-beelden te zien, die het verleden, het heden en de toekomst verbeelden. Ook is het klooster een grote collectie aan boeddhistische geschriften te zien. De monniken van het Po Lin-klooster staan bekend om hun houten armbanden. Deze kun je rond de Tian Tan Boeddha kopen.
De Tian Tan Boeddha is een 34 meter hoog bronzen beeld in Ngong Ping in Hongkong. Het wordt beschouwd als de grootste zittende bronzen Boeddha in de open lucht. Al is er discussie over met de Grote Boeddha van Leshan in China. Dit is ook een zittende Boeddha en hoger (71 meter). Maar deze is niet vrijstaand, hij is uitgehouwen in de rots. De bouw van beeld duurde van begin 1990 tot 29 december 1993, de verjaardag van Gautama Boeddha. Tian Tan is één van de vijf grote Boeddhabeelden in China.
De Tian Tan Boeddha zit vredig op een lotustroon boven een altaar en is omringd door acht kleinere beelden die goden of onsterfelijken voorstellen. Het beeld wordt gezien als een symbool van de harmonische verhouding tussen mens en natuur, volk en geloof.
Het is vernoemd naar het voorbeeld van Tian Tan, de beroemde Tempel van de Hemel in Peking. Bezoekers kunnen de 268 treden van de trap naar het beeld beklimmen. Op een heldere dag kan het beeld zelfs vanuit Macau worden gezien. De Tian Tan bevindt zich vlakbij het Po Linklooster.
Op 18 september 2006 werd de Ngong Ping Skyrail (ook wel Ngong Ping 360 genoemd) in gebruik genomen. Deze bijzondere kabelbaan met gondels groeide al snel uit tot één van de grotere attracties van Hongkong. De Skyrail biedt een ongekend uitzicht over de stad, haar directe omgeving en de Zuid-Chinese Zee. De tocht voert van het metrostation rechtstreeks langs de Tain Tan Boeddha, het Po Lin-klooster en eindigt bij het dorpje Ngong Ping. Waar je uit kunt stappen en rustig kunt rond wandelen.
De Chegong tempel van Sha Tin is de meest beroemde Chegong tempel in Hongkong. Chegong (ook wel Che Kung genoemd) was een militaire leider in de Song-dynastie. Tegenwoordig wordt hij aanbeden als taoïstische godheid die door aanhangers van traditionele Chinese godsdienst in Hongkong. Chegong maakte als militaire leider de zuidelijke delen van China stabiel.
De originele tempel werd in de 17e eeuw gebouwd en twee eeuwen later gerenoveerd. Voor de oude tempel staat een moderne tempel, deze werd in 1993 gebouwd. Tijdens de tweede en derde dag van de eerste maand van de Chinese kalender komen duizenden mensen naar deze tempel om Chegong te eren. De tempel ligt op midden van de weg Che Kung Miu Road, tussen Tai Wai en het Che Kung Temple station van de Hongkongse metro.
De Chegong tempel van Ho Chung is één van de oudste Chegong tempels in Hongkong. De tempel bestaat sinds de Ming-dynastie. Het is rond 1540 gebouwd, al zijn er geen harde bewijzen voor. Sommige archeologen beweren dat de tempel slechts 400 jaar oud is. Het ligt voor het Feng Shui-bos. De Chegong tempel van Ho Chung ligt aan de zijkant van de Ho Chung-rivier in het dorp Ho Chung.
Het Hong Kong Disneyland Resort is het grootste pretpark in Hongkong. Het park van The Walt Disney Company werd op 12 september 2005 officieel geopend. Het concept is vergelijkbaar met de andere pretparken van Disney. Het bestaat onder meer uit het themapark Hong Kong Disneyland, diverse hotels, souvenirwinkels, restaurants en een entertainment centrum.
Het park is gebouwd op de ontgonnen Penny’s Baai, in het noordoosten van Lantau-eiland in Hongkong. Om problemen tussen de westerse en oosterse culturen te voorkomen is bij het ontwerpen van het park onder meer rekening gehouden met Feng Shui. Maar het haalde haaienvinnensoep van het menu na klachten van natuurorganisaties. Het Hong Kong Disneyland Resort is het tweede project van The Walt Disney Company in Azië, nadat in 1983 al het Tokyo Disney Resort haar deuren in de Japanse hoofdstad opende.
Meer informatie: hongkongdisneyland.com
In het Hong Kong Heritage Museum kun je alles zien over de geschiedenis van de Chinese cultuur, de clancultuur en het Tibetaans boeddhisme in China. Ook de geschiedenis van Hongkong komt voorbij. Het is een modern museum dat pas in 2000 haar deuren opende. Naast de tentoonstelling wordt geprobeerd de cultuur levend te maken. Zo kun je je bijvoorbeeld (virtueel) laten schminken als één van de kleurrijke zangers van de Kantonese opera. Het museum ligt in Sha Tin aan de Man Lam Road.
Het Chi Lin Nunnery in Diamond Hill is voor nonnen. Het imposante houten gebouw is gebouwd in de stijl van de Tang-dynastie (618 tot 907 na Chr.). Het gebouw is geliefd bij toeristen door de en gouden beelden in de vier hallen van de Hemelse Koningen en de diverse waterplassen vol lotusbloemen. Het klooster grenst aan de beroemde Nan Lian Garden.
De Bank of China Tower is met 315 meter één van de hoogste wolkenkrabbers in Hongkong. Dit hoofdkantoor van de Bank of China was van 1989 tot 1992 het hoogste gebouw in Azië. Het was tevens het eerste gebouw buiten de Verenigde Staten dat hoger was dan 1000 voet (zo’n 300 meter).
Het gebouw werd ontworpen door de gerenommeerde Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Het was een behoorlijke uitdaging omdat deze manier van hoogbouw niet bekend was in Azië. Wat in de hand werd gewerkt door de onregelmatige structuur van het gebouw en het reflecterende glas. Opmerkelijk is dat het gebouw al lange tijd wordt bekritiseerd door aanhangers van Feng Shui. Volgens hen symboliseren sommige hoeken van het gebouw een hakmes. Vanwege de grote druk heeft Pei het gebouw enigszins aangepast.
Net als het naastgelegen Chi Lin Klooster zijn de tuinen van Nan Lian Garden geïnspireerd op de Tang-dynastie. Alleen zijn deze tuinen opvallend jong, ze stammen uit de tachtiger jaren. Het park omvat zo’n 35.000 m3 en is opgezet als een soort tentoonstelling van de mix van architectuur en natuur. Een plek waar je heerlijk kunt dwalen. En het is wandelend te combineren met een bezoek aan het Chi Lin klooster.
Wie het dorpje Tai O bezoekt, zal het contrast met de stad Hongkong direct zien. In dit traditionele vissersdorpje staan talloze kleine, aluminium paalwoningen die boven het water uit rijzen. Hier wonen de Danjia en hun karakteristieke huizen worden P’aang ok genoemd.
Her en der zie je aangemeerde bootjes. Opmerkelijk genoeg houden de meeste bewoners bewust hun oude levensstijl in stand. Een brand verwoestte in 2000 veel woningen, maar talloze zijn inmiddels weer in ere hersteld. Tai O ligt op Lantau Island.
Als je de drukte van de stad wilt ontvluchten is Lamma Island de plek. Hier is nog goed te ervaren hoe het leven hier was ruim honderd jaar geleden. Geen wolkenkrabbers en op diverse plekken zelfs geen auto’s. De vissersdorpjes, zoals Sok Kwu Wan en Yung Shue Wan, bieden een mix van traditionele handenarbeid, markten en visrestaurants. Maar je kunt hier ook goed wandelen langs de baaien. Het eiland is ook populair bij de bewoners van Hongkong, die hier graag in het weekend heen gaan. De beste manier om hier te komen is met de veerboot.
De Mai Po Wetlands is een beschermd moerasgebied in het zuidoosten van Hongkong. Het is een essentiële plek voor vogels, die hier neerstrijken op hun trektocht in de winter. Ze rusten hier uit en zoeken voedsel in het moeras. Eén van de belangrijkste vogels die je kunt zien is de zeldzame kleine lepelaar. Het is een goed wandelgebied dat sinds september 1995 te boek staat als een Wetland van Ramsar. Het beheer is in handen van het World Wide Fund for Nature Hong Kong (WWFHK) en de overheid.
De natuur als attractiepark. Het klinkt gek, maar dat is wel wat Wetland Park eigenlijk is. Het is een mix van een natuurgebied, tentoonstellingsruimte en educatief centrum. Je kunt hier op zoek naar wilde dieren, waaronder veel watervogels, maar ook veel leren over hoe de milieubescherming hier is geregeld. Ook kun je een rondleiding krijgen langs de vele eco-displays of de nagebootste leefruimtes voor dieren die hier van nature voorkomen.
Hongkong was een klein vissersdorpje toen de Engelsen in 1699 handel kwamen drijven. Vanaf dat moment werd de geschiedenis van de stad turbulent. Aan het begin van de 19e eeuw bereikte de handel tussen Engeland en China haar hoogtepunt. Engeland zeilde de wereldzeeën over. Maar de Britse Oost-Indische Compagnie had een chronisch tekort aan het toen immens populaire zilver. Zodat ze dit vaak kochten illegaal met opium moesten kopen.
De toenmalige Commissaris van Handel Lin Zexu probeerde koningin Victoria van Engeland over te halen maatregelen te nemen. Maar de onderlinge verhoudingen werden steeds slechter. Met als gevolg de Opiumoorlog van 1839 tot 1842, waarbij Hongkong viel onder Engeland. Na blijvende onenigheid volgde een tweede Opiumoorlog (van 1856 tot 1860).
Engeland won tevens die oorlog en legde na een aantal onderhandelingen ook beslag op het aangrenzende Knowloon. Hongkong werd in de jaren erna een soort vrijhaven voor allerlei vluchtelingen, waaronder ook economische. Een proces dat ook na de bezetting door Japan gedurende de Tweede Wereldoorlog door ging. Omdat het ook een gunstige plek was voor veel grote bedrijven floreerde de stad.
Ook de recente geschiedenis van Hongkong is turbulent. De stad hoort sinds 1997 weer bij China, nadat het Verenigd Koninkrijk in 1984 een verdrag ondertekende waarbij het Hongkong af zou staan aan China. Maar wel als Speciale Bestuurlijke Regio. De internationale gemeenschap stond daarop, omdat daarvoor de stad onderdeel uitmaakte van het ‘vrije Westen’.
China accepteerde onder andere de voorwaarde dat in de stad minimaal 50 jaar andere wetten gelden dan in het communistische China. Het merendeel van de bestaande Engelse wetten is nog steeds geldig. Wat het meeste opviel zijn de rode brievenbussen die verdwenen, net als de beeltenis van het Engelse koningshuis op het geld. De vlaggen zijn inmiddels overal Chinees.
Hongkong, inclusief de buitensteden, heeft tegenwoordig een oppervlakte van zo’n 1.100 km². Wat ooit als een klein vissersdorp begon is door de eeuwen heen een volwassen stad geworden. Een wereldstad die gedrapeerd ligt over 236 eilanden, waarvan er overigens opvallend veel niet bewoond zijn.
De stad bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van de Zhujiang-rivier. Het Kowloon-schiereiland Lantau Island is het grootste van allemaal, gevolgd door Hong Kong Island. De stad grenst aan de Zuid-Chinese Zee.
Hongkong biedt een opvallende mix van Azië en Europa. Engelse koloniale gebouwen staan naast Aziatische tempels, terwijl voor de ‘Westerse’ wolkenkrabbers dagelijkse straatmarkten te zien zijn. De invloed van China is sinds 1997 groter geworden. De verschillen zijn voor de bewoners wel merkbaar, maar niet erg groot.
In 2002 volgde een eerste test voor de verhouding tussen overheid en de bevolking. Een nieuw wetsvoorstel zou de overheid meer macht geven om in te grijpen onder bepaalde omstandigheden. De bevolking ging massaal de straat op, wat wereldwijde aandacht kreeg. Het wetsvoorstel verdween vervolgens weer van tafel.
Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de stad uit ‘groen’ bestaat. Veel van de omliggende eilanden zijn onbewoond. Daarnaast zijn er meer dan twintig stadsparken en beschermde natuurgebieden te vinden. Het maakt van deze Aziatische metropool een ideale tussenstop voor wie naar Azië reist. Of voor wie eens een andere stedentrip wil.
Hongkong is een stad voor echte liefhebbers van food. Gloeiend hete woks met de heerlijkste gerechten, gezellige eettentjes en de lekkerste geuren die je van overal tegemoet lijken te komen, biedt daar maar eens weerstand tegen. Bezoek Aberdeen waar het grootste drijvende restaurant te vinden is, kies je maaltijd zelf uit op de vismarkt van Lei Yue Mun of verwen jezelf met een bezoek aan het chique Soho waar je in smalle straatjes de leukste bars en restaurants kunt vinden.
Corno's Reistips
Wil jij ook naar Hong Kong? Ik kan je hier goed bij helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
Georganiseerde rondreizen:
106 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
155 personen zijn hier geweest