Nog geen account?
Guitig dier in de Europese bergen
0 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
0 personen zijn hier geweest
De Alpenmarmot (Marmota marmota) is een van de meest iconische dieren van Europa. Dit knaagdier leeft in de hooggebergten van de Alpen, terwijl het is uitgezet in andere Europese bergketens. In dit artikel vind je de locaties waar ze leven, maar ook hoe je dit dier kunt spotten. Dit zijn de beste tips om een Alpenmarmot in het wild te zien.
Weinig mensen weten dat de Alpenmarmot tot de familie van de eekhoorns behoort. Met zijn stevige lijf, dikke vacht en kenmerkende gefluit is het een opvallende verschijning tijdens bergwandelingen. Het fluiten hebben we allemaal weleens gehoord tijdens een wandeling in de bergen. Maar soms zijn de dieren erg schuw, terwijl ze op andere plekken worden gevoerd en dus heel dichtbij komen.
Deze dieren leven op hoogtes tussen 800 en 3.200 meter, meestal in open graslanden en rotsachtige hellingen. In veel van deze gebieden kun je Alpenmarmotten zien langs wandelroutes en berghutten. Dit geldt vooral voor de zomermaanden als ze erg actief zijn.
De Alpenmarmot is inheems in de Alpen en leeft op talloze plekken in de berggebieden van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Slovenië en Duitsland. De dieren werden met succes ingevoerd in de Pyreneeën, de Karpaten, het Zwarte Woud en de oostelijke Alpen.
Hoe klinkt een Alpenmarmot? Bezoek bergweides in de Alpen op een zonnige dag en blijf stil luisteren. Vaak hoor je hun alarmroepen voordat je ze daadwerkelijk ziet. De laatste decennia is er veel onderzoek gedaan naar het geluid dat deze dieren maken. Een van de bekendste kenmerken van de Alpenmarmot is zijn luide fluitgeluiden. Dit zijn alarmroepen om soortgenoten te waarschuwen voor roofdieren, zoals arenden, vossen of marters.
Deze dieren zijn herbivoor en voeden zich voornamelijk met plantaardig voedsel. Denk daarbij aan grassen en kruiden, zoals paardenbloemen, klaver en weegbree. Ze eten graag bloemen zoals Alpenroos (Rhododendron ferrugineum), gentiaan (Gentiana) en anemonen. Ze eten soms bessen die ze in hun leefgebied vinden, zoals jeneverbessen of bosbessen. Vooral in het najaar gaan ze op zoek naar voedzame wortels en knollen, zoals die van alpenplanten. Hoewel Alpenmarmotten hoofdzakelijk planteneters zijn, eten ze soms kleine insecten, larven of wormen, vooral als extra eiwitbron.
0 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
0 personen zijn hier geweest