Nog geen account?
Aap met een bijzondere neus en oranje vacht
90 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
71 personen zijn hier geweest
De neusaap is een bijzondere apensoort, die je met wat geluk kunt zien in het wild. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan hun oranjeachtige kleur. Volwassen mannetjes neusapen hebben een grote, opvallende neus. Ik heb diverse neusapen gezien op meerdere locaties. In dit artikel vind je de beste plekken waar je de neusaap in het wild kunt zien.
Het leefgebied van neusapen omvat bepaalde delen van Azië. De neusaap is een grappige verschijning in de regenwoud van Maleisisch Borneo. Dit immense natuurgebied ligt landen als Maleisië en Indonesië. Het zijn vooral de regenwouden waar de apensoort voorkomt. De dieren worden in de diverse nationale parken in deze landen beschermd, maar worden daarbuiten vaak bejaagd.
Het mannetje heeft een immense neus, het vrouwtje niet. Daarnaast is het mannetje veel groter dan het vrouwtje. Volgens wetenschappers hebben de mannetjes neusapen hun grote neus om indruk te maken op de vrouwtjes. Ook hebben neusapen een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen. Het zijn zo maar wat neusaap weetjes die het dier extra interessant maken.
Neusapen leven meestal in bossen in de buurt van water. De beste plek zijn de mangrovebossen aan de kust, maar ook wel in moeras- en rivierbossen verder landinwaarts. Let ook op het water, want deze dieren kunnen erg goed zwemmen. Door zijn opvallende neus en lichtgekleurde vacht is hij eenvoudig te spotten. En deze dieren laten zich gemakkelijk zien, want ze zijn niet echt bang voor mensen.
Deze dieren zijn zeer selectieve eters; ze eten eigenlijk alleen bladeren, vruchten en bloemen. Neusapen leven in gemengde groepen van veertig tot vijftig dieren. Al kun je wel af en toe een solidair mannetje tegen komen op je reis door het Aziatische continent.
Neusapen worden in dit deel van Azië nu nog steeds Monyet Belanda genoemd, wat Hollandse aap betekent. Dit naar de eerste Nederlandse kolonisten die door de zon hier felrode gezichten (en vooral neus) kregen. En je zult merken dat als je verkleurt door de zon, de lokale bevolking moet lachen.
De neusaap in het Engels is proboscis monkey. Om eerlijk te zijn vind ik de Nederlandse naam beter. De Latijnse naam is nasalis larvatus. Als je over Borneo reist, zul je deze namen geregeld horen van de gidsen of de lokale bevolking.
90 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
71 personen zijn hier geweest