Karpaten

Heerlijk gebergte om zelf te ontdekken

De Karpaten is een majestueuze bergketen die zich uitstrekt over Roemenië, Tsjechië, Slowakije, Polen en Oekraïne. Veel biologen noemen dit de laatste grote wildernis van Europa. Het is een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ik ging er onder meer op zoek naar de wisent (ook bekend als Europese bizon). Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de Karpaten.

Het hele gebergte is maar liefst 1.300 kilometer lang en zo'n 100 tot 350 km breed. Het ligt als een hoefijzer door de landen heen. Ik heb meerdere gebieden ervan bezocht, waaronder de Westelijke Karpaten en de Zuidelijke Karpaten, die ook wel de Transsylvaanse Alpen worden genoemd.

Tatra-Gebergte (Polen en Slowakije)

Genieten van het uitzicht in het Tatra-gebergte. ©Corno van den Berg

Onder meer het indrukwekkende Tatra-Gebergte is onderdeel van de Karpaten. Je kunt zowel vanuit Zakopane in Polen als vanuit Slowakije de bergen in trekken. Het hoogste punt is de berg Gerlachovsky stit, die ook vaak Gerlach wordt genoemd. Hij is 2.655 meter hoog.
Lees mijn artikel over het Tatra-Gebergte

Tarcu-gebergte (Roemenië)

Overnachten in een tent in de Karpaten. ©Corno van den Berg

Het Tarcu-gebergte in het zuidwesten van Roemenië is minder bekend. Het is uitgeroepen tot een Natura 2000 gebied. Ook wordt hier een groot Rewilding Europe project gedaan voor natuurherstel. Dit is onder meer door de wisent, die hier via een geslaagd project om deze dieren te herintroduceren weer rondloopt. Ik ging op zoek naar deze Europese bizons onder leiding van gidsen in de bossen en bergen. Het is een heerlijke meerdaagse excursie, waarbij je overnacht in glamping tenten en knusse houten cabins.
Lees mijn artikel over de wisenten excursie

Piatra Craiului Nationaal Park (Roemenië)

Dit park staat bekend om zijn dramatische kalkstenen bergpieken. Daarnaast is het een uitstekende plek voor natuurliefhebbers en fotografen die op zoek zijn naar zeldzame planten en dieren. Denk daarbij aan diverse soorten orchideeën, maar ook edelweiss, roze zuring en andere bijzondere bloemen zoals de Karpatenklaproos. In dit gebied kom een unieke en zeer zeldzame soort anjer voor, die geen Nederlandse naam heeft. De Latijnse naam is Dianthus callizonus. Ook leven hier beren, wolven en lynxen.

Retezat-gebergte (Roemenië)

Een meertje in het Retezat-gebergte in de Karpaten.

Het bijzondere Retezat-gebergte staat bekend om zijn scherpe pieken en kristalheldere bergmeren. Er zijn talloze wandelpaden, voor zowel beginners als ervaren wandelaars. De tocht naar de Peleaga piek van 2.509 meter is beroemd. Vanaf de top heb je een heerlijk uitzicht over de bergtoppen en het wijdse landschap.

Marmarosh-gebergte (Oekraïne)

Als je zoek bent naar een minder toeristisch gebied, dan bieden de Marmarosh-bergen een serene en ongerepte omgeving. De routes in dit ruige deel van de Karpaten leiden door dichte bossen en over glooiende heuvels. De berg Pietrosul Mare is met 2.303 meter de trots van de Marmarosh-bergen. Het gebied is perfect voor een rustige wandelervaring.

Bieszczady Nationaal Park (Polen)

Een bruine beer in het wild.

Bieszczady, zoals het vaak liefkozend wordt genoemd, is een van de wildste en minst bezochte gebieden van de Karpaten. Het nationale park biedt een ongerept landschap waar je uren kunt wandelen zonder een andere ziel tegen te komen. Hier vind je uitgestrekte bossen en open bergweiden, ideaal voor het spotten van wilde dieren.

Welke dieren leven in de Karpaten?

De Karpaten herbergen een ongelooflijke diversiteit aan flora en fauna. Dit gebied is de thuisbasis van enkele van de grootste populaties Europese wilde dieren. Je kunt hier dieren als bruine beer, wolf, lynx, wisent (ook wel Europese bizon), das, edelhert, wilde kat en goudjakhals tegen komen. Daarnaast kun je hier zeldzame vogelsoorten zoals de keizerarend en de oehoe zien.