Nog geen account?
Mooiste kathedraal ter wereld?
54 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
506 personen zijn hier geweest
De Notre-Dame van Parijs is indrukwekkend. En het is een kathedraal met een bijzondere geschiedenis. Die je kunt beklimmen, wat een uniek uitzicht over Parijs geeft. Zeker in de avond. Dan ontmoet je de goblins, die ooit de angst van de bewoners symboliseerden. Maar nu vooral wonderlijk zijn. Dit zijn de beste tips om de gerestaureerde Notre-Dame van Parijs te bezoeken.
Op 7 december 2024 is de Notre Dame weer officieel geopend. Op die dag had de ceremonie plaats met de sleuteloverdracht en de ingebruikname van het orgel. In de week erna werd er gedurende een octaaf (acht dagen) tal van thematische vieringen gehouden. Daarna opende de gerestaureerde kathedraal Notre-Dame de Paris weer de deuren voor het publiek.
In de Notre-Dame is op 15 april 2019 rond 19.00 uur een grote brand uitgebroken. Zeker is dat een groot deel van de Notre-Dame is verwoest. De twee stenen torens hebben de brand doorstaan, maar twee derde van het dak is vernietigd. Terwijl de torenspits is ingestort.
Een deel van de beroemde kunstwerken werd gered. Waaronder drie belangrijke relikwieën van Christus; de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging. Het 14de eeuwse houtreliëf rond het koor, de kunstwerken en het beroemde orgel hebben de brand niet overleefd. Ook van de rest, alsook de bekende glas-in-loodramen, is niets over.
Al snel werd de roep voor de wederopbouw hoorbaar. En het geld stroomde al snel binnen. Binnen enkele weken was er al 80 miljoen euro opgehaald. President Macron zei dat hij de Notre Dame in vijf jaar weer wilde hebben opgebouwd. Dat leek wat al te voortvarend, maar is dus toch gelukt.
Al gaan de werkzaamheden in 2025 en 2026 door. Een groot deel van de werkzaamheden is afgerond, maar er moet nog meer gebeuren. In 2025 zullen de apsis en de sacristie worden hersteld. Ondertussen worden de hedendaagse gebrandschilderde ramen afgemaakt. In 2026 zullen deze in de kathedraal worden geplaatst. Daarna volgen de gevel. Op het voorplein worden nog 150 bomen geplant. In 2028 zal er een overdekte promenade komen.
Ik heb deze toren meerdere keren bezocht, waaronder ook in de avond. Daarna is het heerlijk om dan wat te eten en drinken in een van de vele restaurants. En dat te overnachten in een van de kleine hotels, gezellige vakantiewoningen en handige appartementen. Er is een grote keuze, maar wees er wel op tijd bij. Veel hotels zijn snel volgeboekt, zeker in de vakanties.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving
Cathédrale Notre-Dame de Paris is wereldberoemd en het belangrijkste boegbeeld van Parijs. De bouw was in opdracht van bisschop Maurice de Sully, in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III gelegd; de voltooiing was in 1345. De Notre-Dame is 130 meter lang. Opmerkelijk zijn de twee niet-afgebouwde torens van 69 meter. De Notre Dame is op 27 februari 1805 verheven tot basiliek, een eretitel voor kerkgebouwen in de rooms-katholieke Kerk.
Ze onderging vanaf 1845 een 23-jarige restauratie door Eugène Viollet-le-Duc, nadat ze beschadigd werd tijdens de Franse Revolutie. Deze vroeggotische kathedraal is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Volgens de overlevering worden in de schatkamer drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waarmee Christus werd gekruisigd. Al is niet iedereen daarvan overtuigd.
De herbouwde kathedraal zal door veel mensen worden bezocht. Daarom is het handig om vooraf een entreebewijs te kopen. Dit kan online op de officiële website van de Notre-Dame de Paris.
Meer informatie: www.notredamedeparis.fr
Corno's Reistips
Parijs is een perfecte stad voor een stedentrip. Of om te stoppen op doorreis naar het zuiden. Genoeg bezienswaardigheden en leuke excursies om te doen. Het kan, zeker in de zomer of tijdens het weekend, best druk zijn dus koop je ticket vooraf online.
54 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
506 personen zijn hier geweest