Meteora

Indrukwekkende rotsen met bovenop talloze kloosters

Meteora in Griekenland is bekend vanwege de 24 kloosters die hier eeuwen geleden op rotsen werd gebouwd. Vaak honderden meters hoog. En destijds alleen via een paadje met traptreden bereikbaar. Je vindt hier talloze hoge rotspilaren (sommige zijn wel 400 meter hoog) die door erosie zijn verweerd. Dit zijn de beste tips om Meteora te bezoeken.

Sommige plekken staan op het wensenlijstje van bijna iedereen. Meteora is er daar een van. Deze plek heeft een lange geschiedenis, is uniek en is relatief makkelijk te bezoeken. Ook kun je er goed wandelen en zelfs per elektrische fiets een heerlijke tocht maken langs de wereldberoemde kloosters. Waarbij je vanzelf de geschiedenis leer kennen.

Van de ooit 24 kloosters staan er nog zeven overeind. Deze zijn nog in volle glorie te bezoeken. Enkelen daarvan kun je eenvoudig aandoen, voor andere moet je een stukje wandelen. Zeker is dat je verbaasd zult zijn over de vele vergezichten. Je wilt hier op talloze plaatsen stoppen en het machtige landschap in je op nemen.

Waar komt de naam Meteora vandaan?

Dit gebied heet eigenlijk meteoron, wat tussen hemel en aarde betekent. Wat wel een toepasselijke naam is, toch? Meteora kent een bijzondere geschiedenis. En diverse kloosters zijn nog steeds actief. Andere zijn tegenwoordig een museum en hebben winkeltjes. Waar je ongekend veel lekkere lokale producten kunt kopen.

Great Meteoron Monastery (Groot Meteoron)

Great Meteoron Monastery.

De Great Meteoron Monastery is het grootste, hoogstgelegen en oudste klooster van Meteora. Hij stamt uit de 14e eeuw. En is absoluut een bezoek waard. Het Great Metereon Monastery wordt ook wel Groot Metereon genoemd. 

Dit immense klooster is via 115 steile en onregelmatige traptreden te bereiken. Het is tegenwoordig een museum waar nog goed te zien is hoe de monniken hier in de hoogtijdagen (15e tot 18e eeuw) leefden. Hoe ze leefden van de landbouw in de lager gelegen velden en in alle rust hun geloof beleden.

Het wereldberoemde Great Meteoron Monastery is tegenwoordig een museum, waarbij goed te zien hoe het leven was voor de orthodoxe monniken en kluizenaars die hier ook leefden. Een bezoek is zeker aan te raden. Het kan hier druk worden, dus het beste kun je vroeg op de dag gaan.

Agios Nikolaos Anapafsas (H. Nikolaas)

Agios Nikolaos Anapafsas is het eerste klooster dat je tegen komt op de weg van Kastraki naar Meteora. De kerk heeft een kleine koepel en werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw. En later versierd door diverse schilders.

Klooster Varlaäm

Rousanou is ook een bijzondere plek. De kerk werd opgericht in het midden van de 16e eeuw en versierd in 1560. Veel van de vertrekken zijn nog te bezoeken, waaronder de voormalige cellen.

Rousanou

Klooster van Varlaam. ©Corno van den Berg

Varlaäm is het op een na grootste klooster. De kerk is opgedragen aan de Drie Bisschoppen. De oude eetzaal wordt nu als museum gebruikt. Ook dit klooster is zeer de moeite waard.

Agios Stefanos (H. Stefanus)

Agios Stefanos is een van de makkelijkst bereikbare kloosters; je hoeft hier geen ontelbare trappen te beklimmen. Ook hier is een deel inmiddels veranderd in een museum. Waar je ook veel lokale lekkernijen kunt kopen.

Agia Triada (H. Drievuldigheid)

Agia Triada is voor echte liefhebbers. Dit klooster is het lastigst van allemaal te bereiken. Je moet eerst een vallei door kruisen door de rotsen omhoog klimmen naar de ingang. Wel is dit de meest rustige van allemaal en begrijp je waarom de monniken voor deze plek kozen.

Ypapanti

Het Ypapanti klooster is pas recent geopend voor toeristen. Het is perfect voor wandelaars want dit klooster ligt verscholen in een berg. Je kunt eenvoudig vanuit Kalambanka naar dit klooster lopen. Het is zelfs een van de mooiste wandelingen in Meteora. Let op de fraaie kapel en kijk uit over het kleine balkon.

Meteora bezoeken per (huur)auto

Het gebied is eenvoudig te bezoeken. Met name met een auto, al kan het ook te voet worden verkend. Het beste kun je beiden doen hier. Voor de huurauto is er een rondweg van zo’n 14 kilometer. Deze kun je rustig rijden en op talloze plaatsen stoppen om van het uitzicht te genietien. Of een foto te maken natuurlijk.

Wandelen in Meteora

De rotsen van Meteora zijn tevens ideaal om te wandelen, al moet je af en toe wel klimmen om een bijzonder uitzicht te krijgen. In het plaatsje Kampala kun je wandelkaarten krijgen. En kun je zelf kiezen naar welk klooster je wilt lopen. Geregeld moet je door rotsen klauteren, over stenen bruggetjes lopen en dwalen door bossen. 

Deze wandelroutes zijn niet te moeilijk, al moet je dus wel af en toe klimmen. Bijvoorbeeld bij het Varlaäm klooster is de klim steil. En pittig. Je moet dus ook weer afdalen. Of doorlopen naar het volgende klooster. Of je pakt het openbaar vervoer. 

Ook fotografen kunnen hier los gaan. De rotsen met de kloosters steken fel af bij de eiken, moerbeien, cypressen en groen blijvende struiken. En het landschap wordt zachter in het late avondlicht, terwijl ook in de vroege ochtend het licht goed is. Zodat je bijzondere warme foto’s krijgt.

Geschiedenis Meteora

In de 14e eeuw begonnen orthodoxe monniken kloosters te bouwen op de rotsen om hier in alle rust te kunnen leven. Ze deden dat in een in karakteristieke stijl, wat nu ook nog goed is te zien. In totaal werden er vierentwintig kloosters gebouwd. Tegenwoordig huisvesten vier kloosters nog religieuze gemeenschappen, al is er dus meer te zien in deze unieke vallei. Wat je snel zult merken als je hier bent.

Hoe vermijd ik de drukte met toeristen?

Ik vond het een deceptie om te wandelen door de bossen en rotsen om dan ineens tussen honderden toeristen te staan bij een klooster. Diverse kloosters zijn bereikbaar met de touringcar met mensen die even kort het klooster bezoeken. 

Het beste kun je vroeg op de dag op pad gaan. Daarom is overnachten in Kalampaka (of omgeving) zeer handig. Hier vind je diverse traditionele Bed & Breakfasts die knus maar wel schoon zijn. En van alle gemakken voorzien.

Het voordeel is dan dat je voor de meeste toeristen op pad kunt. Sowieso zou ik weekenden vermijden. En als het kan ook de schoolvakanties, want het kan hier erg druk worden. wat zonde is voor zo’n bijzondere plek. 

Naar Griekenland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 13 artikelen over Griekenland

Bekijk alle artikelen