Nog geen account?
Ontdek een van de meest unieke tempels op aarde
80 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
128 personen zijn hier geweest
Prambanan op het eiland Java is de grootste Hindoetempel van Zuidoost-Azië. Maar lang niet alle toeristen kennen het. Als je een rondreis door Indonesië maakt is Prambanan eigenlijk wel verplicht. Dit zijn de beste tips om Prambanan te bezoeken.
De naam Prambanan betekent veel priesters en ligt opvallend dicht bij de Borobudur. Beide tempelcomplexen hebben een opvallend gelijke historie en meer. Maar ook veel verschillen. maar ook met heel veel verschillen.
De overeenkomsten betreffen zowel de bouw als de opgraving. daarnaast zijn ze zijn ongeveer in dezelfde tijd gebouwd. En om het nog meer bijzonder te maken; ze werden beiden plotseling verlaten. Dit gebeurde volgens geleerden mogelijk door een vulkaanuitbarsting.
Je kunt Prambanan het beste bezoeken vanuit de stad Yogyakarta. Vandaar kun je diverse excursies naar Prambanan boeken. Al kun je ook zelf met taxi’s gaan, wat je veel meer vrijheid geeft. Neem de tijd voor je bezoek. Dit tempelcomplex is zeer de moeite waard. Dit zijn de bezienswaardigheden van Prambanan.
Prambanan bestaat uit maar liefst 224 tempels, klein en groot. Die getrapt in elkaar over lopen. Het complex telt drie hoofdtempels. De grootste is 47 meter hoog en gewijd aan de god Shiva. De noordelijke tempel is gewijd aan de god Vishnu, de zuidelijke aan de god Brahma. Tegenover deze drie hoofdtempels liggen drie kleinere tempels.
Rond het centrale plein zijn de ruïnes te zien van meer dan 200 kleine tempels. Slechts enkelen zijn gerestaureerd. De reliëfs van Prambanan zijn wereldberoemd. In deze Boom des Levens zijn talloze dieren als herten, rammen, pauwen en apen te zien. Iets verderop is het Ramayana-epos te zien. Een verhaal over Sita, de vrouw van Rama die wordt ontvoerd. Hanuman, heer van de apen, bevrijdt haar met behulp van zijn apenleger.
Rond de Prambanan-tempels wordt bij elke volle maan een speciale dans opgevoerd. Dit liefdesverhaal wordt hier al sinds mensenheugenis nagespeeld. Het verhaal over de ontvoerde Sita komt van de reliëfs die zijn gevonden op de tempel. Deze dans kent geen gesproken woord, maar wel veel beweging met weelderige kostuums. Met name bij volle maan is het bijzonder. Op andere dagen geven goed geplaatste lampen dit bijzondere decor ook rustiek licht. De show wordt alleen in het droge seizoen bij de hoofdtempel vertoond, in het natte seizoen wordt hij binnen in een hal in Yogyakarta opgevoerd. Je kunt er ook bij dineren.
Ik bezocht de tempels aan het einde van de dag, zodat ik mooi licht had voor foto's. Om daarna te blijven slapen bij de lokale bevolking, om de volgende dag nog eens terug te gaan voor de schaapherder. Er zijn diverse kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je kunt huren. Wees er snel bij, het is vaak volgeboekt.
Bekijk de leuke accommodaties
Meestal zijn bij de tempels van Prambanan wel restauratiewerkzaamheden bezig. Zo kun je zien hoe dit soort megaprojecten steentje voor steentje weer in oude glorie opleven. Het is een bijzonder kijkje in de keuken, zeker als je de archeologen wat vragen stelt over hun werk. Zij kijken zowel met een wetenschappelijk als godsdienstig oog naar de stenen, wat soms ook voor hen lastig is.
De historie van Prambanan komt redelijk overeen met die van Borobudur. Ook al worden deze tempels pas in 1893 opgegraven. Bij het graven wordt het plateau van het middelste gedeelte langzaam zichtbaar. Meer en meer overblijfselen komen te voorschijn.
De reconstructie begint snel, in 1918 worden de eerste restauraties uitgevoerd. Maar deze verloopt verre van soepel. De reden is simpel. Archeologen kunnen de originele stenen lang niet altijd terug vinden, velen zijn ontvreemd of hergebruikt in wegen of huizen. Het duurt tot 1953 voordat de renovatie van het belangrijkste gebouw pas is afgerond. Er zijn nu nog tal van fundamenten te zien waarvan geleerden geen idee hebben hoe het er ooit moet hebben uit gezien.
Door de aardbeving in 2006 zijn de Prambanan-tempels vrij ernstig beschadigd geraakt. Daardoor is een deel afgesloten voor het publiek. Archeologen zijn druk bezig de gebouwen weer terug in de oude staat te brengen. Onder andere met foto’s van voor de aardbeving. Ondertussen proberen ze de fragiele onderdelen ook te verstevigen.
Archeologen en geologen zoeken naar een oplossing om de monumenten beter te beschermen. Wat ook voor de veel stevigere Borobudur geldt. Al jaren vrezen wetenschappers een vernietigende uitbarsting van één van de vier vulkanen. Wat wel eens het einde van beide tempelcomplexen zou kunnen betekenen.
Prambanan wordt langzaamaan populairder bij toeristen. En dus wordt het ook drukker hier. Ik was hier vroeg in de ochtend. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het dan nog rustig met toeristen. Ten tweede is het nog niet zo warm. Tot slot kun je dan veel betere foto’s maken.
Je kunt eenvoudig de tempels zelf bezoeken. Maar dit kan ook met gids. Waardoor je veel uitleg krijgt over alles wat je ziet. ik deed het met een gids en kreeg zo een goed beeld van Prambanan.
80 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
128 personen zijn hier geweest