Nog geen account?
Een stad die je hart verovert
8 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
20 personen zijn hier geweest
Yogyakarta wordt vaak liefkozend Yogya genoemd. Dit gebeurt met name door de lokale bevolking. Deze fijne stad in Indonesië is zeer populair. En dan met name om bezienswaardigheden als Borobudur en Prambanan te bezoeken. Maar Yogyakarta zou zomaar eens je hart kunnen stelen door haar relaxte sfeer. Dit zijn de bezienswaardigheden van Yogyakarta. Met in dit artikel ook aandacht voor een paar bijzondere excursies die de moeite waard zijn.
Doordat er veel studenten en kunstenaars wonen zijn er in Yogya veel uitgaansgelegenheden als restaurants, cafés en bars en discotheken. Opvallend detail; ruim 80% van de toeristen in de stad zijn Indonesiërs. Let maar op als je er bent.
Dit zorgt voor een levendige stad met veel activiteiten, evenementen, markten en attracties. Yogya is een heerlijke stad om zelf te ontdekken. Ik heb de leukste bezienswaardigheden van Yogyakarta in dit artikel beschreven. Met veel excursies en dingen om te doen tijdens je verblijf.
Het beroemde Sultan Palace heeft haar deuren voor bezoekers geopend. Het paleis, dat ook wel Kraton wordt genoemd, was van de sultans 7 tot en met de huidige sultan. Maar hier vind je vooral informatie over de vorige sultan, prins Mangkubumi. Hij werd ook wel sultan Hamengku Buwono I genoemd. In het paleis is door de antiquiteiten de sfeer van vroeger nog te proeven.
Al heeft de sultan tegenwoordig veel van zijn macht verloren, in het paleis kun je zien hoe de vorige sultans wel een zeer belangrijke rol hebben gespeeld. Ook zijn hier diverse Nederlandse invloeden te zien, zoals koloniale lantaarnpalen, glas-in-loodramen en klokken met Delfts Blauw. Op vaste dagen is er in het Sultan Palace een gamelan concert en een theater met wayangpoppen.
Het Taman Sari is minder bekend dan het Sultan Palace, maar kent opmerkelijk meer historie. In dit bijzondere Water Kasteel hebben van 1625 tot en met 1889 de sultans 2 tot en met 6 en hun harems geleefd. Je vindt er talloze ondergrondse gangen, een ondergrondse moskee, diverse zwembaden en natuurlijk de slaapvertrekken. Het immense complex is in een erbarmelijke staat.
In 2004 startte een grootschalig restauratieproject, maar de aardbeving in 2006 heeft alle werkzaamheden stop gezet. Inmiddels zijn delen van het Water Kasteel weer opgeknapt.
De stad Yogyakarta kent ook een Nederlands verleden, wat nog te zien is in Fort Vredeburg. De vorm van dit in 1765 door de VOC gebouwde fort is vierkant met wachttorens op elke hoek. Het ligt voor één van de zeven paleizen van de Javaanse sultan. Het was vooral bedoeld om de Nederlandse gouverneur, die hier gestationeerd was, te beschermen. Eromheen ligt een aarden wal.
Het fort is volledig gerestaureerd, waardoor jammer genoeg veel van de authenticiteit verloren is gegaan. Tegenwoordig is het fort een museum waar de onafhankelijkheid van Indonesië centraal staat. Yogyakarta speelde daarbij een belangrijke rol. En Nederland overigens een minder florissante rol.
De vogeltjesmarkt in Yogyakarta is geen fijne plek voor dierenliefhebbers. Hier worden vooral zangvogels verkocht, die mee mogen doen aan prestigieuze zangwedstrijden. Ook zijn hier hanen (voor hanengevechten) en duiven (voor lange afstanden) te koop. Ondanks de naam worden er ook slangen, mangoesten, wilde katten en talloze andere dieren aangeboden.
Het merendeel van deze dieren is in het wild gevangen. Al jaren proberen dierenactivisten dat deze illegale handel steviger wordt aangepakt, maar zelden met resultaat. Ook kun je hier dieren vinden die voor traditionele medicijnen worden gebruikt, zoals gekko's en kalongs, een soort grote vleermuizen. De lokale naam van de markt is Ngasem. Je vindt deze markt tussen Sultan Palace en de Water Palace. Sowieso moet je hier niets kopen. Maar je bent dus gewaarschuwd.
De Merapi is 2.969 meter hoog. Dit is de meest actieve vulkaan van Indonesië en behoort tot de gevaarlijkste ter wereld. Sinds 1548 zijn maar liefst 68 uitbarstingen geteld, waarbij soms duizenden mensen om het leven kwamen. De vulkaan laat voortdurend rookpluimen zien. Door zijn nabijheid vormt de vulkaan een groot gevaar voor Yogyakarta als voor Borobudur en Prambanan.
De stad is perfect om minimaal een nacht door te brengen. Er zijn talloze hotels, hostels, appartementen en vakantiewoningen die je eenvoudig online kunt boeken. Er is een grote keuze aan locaties met verschillende klassen in luxe, voorzieningen en meer. Zorg wel dat je op tijd boekt.
Bekijk de leukste accommodaties
Lepen Bendung is een relatief nieuw stadspark in Yogyakarta. Je kunt hier lekker wandelen. En bijvoorbeeld de honderden goudvissen voeren. Wat voor veel inwoners een leuk uitstapje is.
De beperkte omvang van Yogyakarta maakt het een ideale stad om per riksja te verkennen. Deze fietsen met een zitje worden aangedreven door pezige mannen, die hun uiterste best doen jouw door het jakkerende verkeer heen te loodsen. Ondertussen heb jij alle tijd om rustig om je heen te kijken. Spreek wel vooraf de prijs van de rit af. Je kunt ze zelfs op je laten wachten of je bijvoorbeeld alleen maar even wat gaat eten ergens.
De show met Wajang-poppen werd decennia geleden ook bekend in Nederland, op Java is het nog steeds groot volksvermaak. Met leren poppen tegen vloeipapier en licht wordt een waar gebeurd verhaal of een sprookje verteld. Ga zitten en zie hoe handig de poppenspelers zijn. En let ook op het publiek dat reageert op de voorstelling.
Het toeristengebied in het deel ten zuiden van de Sultan Palace kent talloze antiekwinkeltjes. De prijzen zijn hoog, maar afdingen lukt vaak goed. Je vindt hier allerlei voorwerpen uit Indonesië, waaronder veel meubels als kasten. Natuurlijk kun je het hier laten verschepen naar Nederland, maar reken vooraf goed de totaalprijs uit.
Het beroemde Sultan Palace is vaak de plek voor opvoeringen van allerlei Indonesische vormen van kunst. Zoals diverse soorten dans, want dit is de plek waar veel dansen zijn ontstaan om de sultans te vermaken. Of een voorstelling met wajangpoppen, of jamelanmuziek op diverse instrumenten. Check bij je hotel of er zo’n voorstelling wordt gegeven als jij er bent.
De stad heeft diverse oude markten waar je de dagelijkse gang van zaken kunt aanschouwen. En zien hoe de bevolking hier zijn inkopen doet, een praatje maakt en naar de toeristen kijken. De bekendste zijn Pasar Beringharjo en Pasar Kranggan, maar hier vind je vooral kleren. Er zijn talloze kleinere marktjes waar je vooral kruiden, groenten, vis en vlees kunt kopen. Vraag bijvoorbeeld in je hotel naar de dichtstbijzijnde lokale markt. Je kijkt je ogen uit.
Yogya is een stad die zich ontwikkelt, die bewust bezig is met milieu en welzijn. Dat resulteert in veel cafés en restaurants waar ze gekookt water gebruiken en letten op hygiëne en gebruikmaken van alternatieve energiebronnen zodat je relatief zorgeloos en lekker kunt eten.
En dat laatste kan heel goed in Yogya; naast restaurants met diverse lokale en westerse keukens zijn er ook de vele eetstalletjes langs de weg. Je komt daar de meest smakelijke gerechten tegen zoals bijvoorbeeld Gado Gado (vegetarisch groentegerecht), Martabak (gevulde pannenkoek) of verschillende soorten vers gegrilde saté.
Als je eens bij zo’n stalletje wilt eten let dan op of de eigenaar schoon en netjes werkt, of ingrediënten zijn afgedekt voor vliegen en of het druk is met locals. Als er veel mensen komen eten dan staat het eten nooit lang in de warmte.
Laat je meevoeren met de relaxte sfeer van de stad. En mocht je de stad toch even beu zijn dan kun je lekker een dagje uitwaaien op het strand van Parangtritis. Dit heerlijke strand is prima te bereiken met het openbaar vervoer.
April tot oktober is voor een bezoek het best. Dit is het droge seizoen. Dan is ook de temperatuur redelijk aangenaam, ook al kan het soms ver boven de 30 graden worden.
Vanaf november tot en met maart is het natte seizoen. De naam klopt, het regent hier dan bijna elke dag. Soms voor een uur, soms de gehele dag.
Corno's Reistips
Wil jij ook naar Java? Ik kan je hier goed bij helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
8 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
20 personen zijn hier geweest