Nog geen account?
Hoofdstad van het land Luxemburg
3 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
2 personen zijn hier geweest
Luxemburg-Stad is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg. De stad is perfect voor een korte stedentrip. Je kunt er goed shoppen, maar ook lekker eten en drinken. Daarnaast vind je er een aantal bijzondere attracties. Dit zijn de beste tips om Luxemburg-Stad te bezoeken.
De Oberstadt ligt enkele tientallen meters hoger dan het stadsdeel Grund. De stad is zeer geschikt om deze in meerdere dagen te ontdekken. Alhoewel de stad opvallend klein is, kun je er genoeg doen. Zo heb ik diverse wandelingen gemaakt, waarbij je ook wel wat hoogteverschil moet overwinnen. Als je gaat wandelen heb je wel de mooiste uitzichten en beste belevenissen. Dit is de lijst met bezienswaardigheden die ik de moeite waard vind.
Dit is de officiële residentie van de Groothertog van Luxemburg. Het paleis werd in eerste instantie als stadhuis gebouwd in 1572. Het werd later de zetel van de regering. De Brusselse architect Gédéon Bordiau en de Luxemburgse staatsarchitect Charles Arendt verbouwden het in 1890 tot het huidige paleis. Het ligt fraai op een heuvel en biedt een indrukwekkend uitzicht op de stad. Je kunt een deel van het paleis in de zomer bezoeken.
Adres: 17, Rue du Marché-aux-Herbes
Deze ondergrondse gangen mag je eigenlijk niet overslaan. De Kazematten van Luxemburg-Stad zijn zo bijzonder dat ze op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staan. Kazematten zijn een ondergronds verdedigingsbolwerk met kilometerslange gangen. Dit verdedigingswerk middenin de stad kent een lange geschiedenis. Bijzonder is dat ook Nederlandse ingenieurs aan dit project hebben gewerkt. Net als Oostenrijkers, Spanjaarden, Belgen en Fransen. Sinds 1933 kunnen de kazematten worden bezocht.
Van de Bockkazematten zijn de meeste overblijfselen nog te bezoeken. De vele gangen en uitkijkpunten dateren uit 1745 en werden gemaakt in de rotsen rondom de stad. In deze kazematten konden 50 kanonnen staan. Zo'n 1.200 soldaten konden vanuit deze kazematten een aanval afslaan. Vanuit deze gaten voor kanonnen heb je nu de mooiste uitzichten. De kazematten kun je zonder gids verkennen. Je moet wel toegang betalen. Er zijn bovenop diverse uitkijkpunten. Een van de bekendste en mooiste is Rocher du Bock.
Adres: 10 Mnt de Clausen
De Petruskazematten zijn de oudste kazematten. Deze dateren uit 1644, de Spanjaarden waren toen de baas. Ook deze vind je in het centrum van de stad. Het meest bijzondere is een origineel Pruisisch kanon uit 1834. Deze kazematten kun je alleen via een rondleiding met een gids doen. Dan leer je veel over de geschiedenis, functie en meer.
Adres: Place de la Constitution
Het stadsdeel Grund omvat het lager gelegen deel van de stad. Dit zijn de oude wijken van Luxemburg. De UNESCO heeft ze uitgeroepen tot werelderfgoed. Persoonlijk vind ik dit het mooiste deel van de stad. De oude huizen en de riviertjes die er door heen stromen geven het een eigen sfeer. Het uitzicht op de rotsen met daar bovenop de historische huizen maakt het af.
Dit is een gezellig plein in de oude stad. Het wordt omringd door restaurants, cafés en winkels. Het is al eeuwen een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als bezoekers, zeker in de avond. Ook zijn er vaak verschillende evenementen en markten. Vroeger was het een paradeplaats voor de troepen die de stad verdedigden.
Dit historische fort is onderdeel van het Werelderfgoed van UNESCO. Het heeft een bijzondere bijnaam: De Drie Eikels (Dräi Eechelen in het Luxemburgs). Dit is vanwege de symbolen van eikels die de drie ronde torens bekronen. Het bastion stamt uit 1732. Je kunt er lekker rondlopen met een fraai uitzicht over de stad. Tegenwoordig herbergt het een museum over de geschiedenis van Luxemburg.
Deze gotische kathedraal is een belangrijk religieus en architectonisch monument door de diverse bouwstijlen. De Kathedraal van Luxemburg werd tussen 1613 en 1621 gebouwd. Luxemburg viel destijds onder het bidsom Trier en was door de eeuwen heen nooit bisschopsstad geweest. Toen in 1866 de band werd verbroken, werd Luxemburg in 1870 tot bisdom verheven. De kathedraal heeft opvallende glas-in-loodramen en een indrukwekkend interieur. Je kunt de kathedraal bezoeken.
Adres: Rue Notre Dame
Als je door de stad loopt heb je opvallend veel uitkijkpunten. Maar volgens velen is Chemin de la Corniche de mooiste. Deze weg is aangelegd door de Fransen en Spanjaarden in de 17e eeuw. Het heeft de bijnaam 'Mooiste balkon van Europa' gekregen van de Luxemburgse schrijver Batty Weber. Je mag zelf bepalen of je het daarmee eens bent.
De Pfaffenthal Lift is een gratis lift van 74,6 meter hoog, die de lager en hoger gelegen delen van de stad verbindt. De panoramische lift werd in 2016 in dienst genomen. Het uitzicht is fraai over Grund, zeker met zonlicht in de ochtend.
Adres: 1, Montée du Pfaffenthal
Dit museum ligt in het moderne deel van Luxemburg-Stad. Het ontwerp is van de beroemde Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Hij ontwierp ook de glazen piramide van het Louvre in Parijs. Ik liep om het gebouw en vind het magisch mooi. De binnenkant is echter nog mooier. De tentoonstellingen zijn vooral van hedendaagse schilderkunst, beeldhouwkunst en video-art.
Adres: 3 Park Drai Eechelen, 1499 Clausen
Het Parc des Trois Glands ligt aan de rand van de stad. Hier vind je de overblijfselen van twee forten: Fort Niedergrünewald en Fort Obergrünewald. De ruïnes zijn niet het meest indrukwekkend, maar de omgeving wel. Je kijkt tegen de steile wanden van Luxemburg-Stad aan met eronder de bijzondere wijk Grund. via een wandelpad kun je zo Grund inlopen en dan gratis met de Pfaffenthal Lift omhoog naar de binnenstad.
Een paar nachten doorbrengen in deze stad is geen straf. In de stad vind je diverse knusse hotels, handige appartementen en goede vakantiehuizen. Het stadsdeel Grund alsook de Oberstadt zijn perfect voor een leuk verblijf. Ook kun je goed overnachten in het moderne deel. Wees er wel op tijd met boeken, zeker in de weekenden en vakantieperiodes.
Bekijk de leukste accommodaties
Ik liep deze wandeling in een halve dag, met alle stops onderweg. Het is een heerlijk rondje waarbij je onder meer Kirchberg, Grund en de oostzijde van de Oude Stad aandoet. Het startpunt is de ingang van de Bockkazematten. Je volgt de paarse pijlen die op doorzichtige borden zijn geplaatst. Ik vond het niet altijd even duidelijk, zeker niet bij een splitsing.
Ook deze wandeling is de moeite waard. De naam is een verwijzing naar Wenceslaus I van Luxemburg. In de 14e eeuw was hij eerst graaf van Luxemburg, daarna was hij hertog van Hertogdom Luxemburg, Hertogdom Brabant en Hertogdom Limburg. Het vertrekpunt is de Tourist Office in de stad. Daar kun je veel informatie krijgen over deze en andere wandelroutes. Ook zijn er wandelingen met een gids, zodat je veel informatie krijgt over de geschiedenis van de stad.
3 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
2 personen zijn hier geweest