Nog geen account?
Dit is het hart van Borneo's regenwoud in Maleisië
59 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
18 personen zijn hier geweest
Danum Valley is het meest bekende natuurgebied in Maleisisch Borneo. In Danum Valley kun je talloze excursies maken, in je eentje of met een gids. Waaronder ook nachtsafari’s. Dit zijn de bezienswaardigheden voor Danum Valley. Met in dit artikel ook de leukste excursies om te doen en hoe je kunt overnachten in Danum Valley.
Dit is een wereldberoemd natuurgebied. Welkom in Danum Valley, of kortweg Danum. Het is een immens tropisch regenwoud dat in het hart van Borneo ligt. Deze vallei kent een ongekende verscheidenheid aan leven en haalt daarmee geregeld het nieuws. Het laaglandregenwoud hier is rijk aan grote en vooral kleine dieren.
De ultieme jungle van Azië, zo wordt Danum Valley wel genoemd. Het is geen nationaal park, maar wel immens groot. Je verblijft in een regenwoud waar je opvallend veel leven tegen komt.
Danum Valley
Danum Valley ligt erg afgelegen. Als je het park wilt bezoeken moet je wel overnachten. Het is ook de beste manier om de natuur in dit deel van Maleisië optimaal te beleven.
Tijdens je bezoek zul je veel wilde dieren zien. Ik ging ruim een week naar Danum Valley en was verbaasd over de vele bezienswaardigheden. Waarbij het regenwoud en de dieren wel echt de attracties zijn.
Dit extreem rijke gebied werd in 1986 opengesteld voor biologen en andere onderzoekers. Nog steeds wordt hier volop onderzoek gedaan. Naar de dierenwereld, maar ook naar de plantenwereld. Danum Valley Conservation Area is pas sinds enkele tientallen jaren opengesteld voor toeristen.
Ondanks dat het regenwoud bijna ondoordringbaar lijkt kun je hier talloze excursies doen. Toen ik hier was ben ik maar liefst vier dagen geweest en heb talloze dingen gedaan. Het belangrijkste is wandelen. Je kunt zelf op pad; er zijn diverse wandelpaden.
Maar, je kunt eenvoudig verdwalen en ook het weer kan ineens omslaan. Waardoor je snel in de problemen kunt komen. Bereid je trip dus goed voor. Laat mensen weten dat je op pad gaat. En neem genoeg extra kleding en eten en drinken mee.
Je kunt ook met een lokale gids op pad. Naast de veiligheid kan hij je dan ook van alles vertellen over wat je ziet. Zoals planten die als medicijn kunnen dienen, de overblijfselen van de eerste bewoners en nog veel meer. En hoe alles hier met elkaar is verbonden.
In de avond kun je een nachtwandeling maken. Waarbij een gids je meeneemt het oerwoud in. Je ziet talloze insecten, zoals spinnen en andere dieren met veel poten. Het is iets wat niet iedereen kan bekoren. Maar deze excursie is magisch. Het toont ook de veelzijdigheid van dit gebied.
Daarnaast zie je slapende vogels, kikkers en mogelijk een slang die op jacht is. Ook heb je kans op reptielen en talloze andere dieren. En alles is opvallend dichtbij, al vindt niet iedereen dat leuk.
Het meest intrigerend is de nachtsafari. In plaats van te voet ga je dan met een jeep op pad. Voorin zit een gids, die een speciale lamp bij zich heeft. Het doel is het spotten van dieren. En je zult verbaasd staan hoeveel je ziet.
Ik zag een Bengaalse tijgerkat, diverse vliegende eekhoorns en een aantal dieren die ik niet kon thuis brengen. En de gids ook niet. Wat het extra bijzonder maakt. Maar het idee dat dit donkere gat vol zit met leven zit maakt het een absolute belevenis. Zeker als hij de lamp uit doet en de motor af zet. Dan pas zie je hoe ongekend donker het is. En stil, maar niet heus. Overal hoor je geluid. Het is magisch.
De Danum Valley Canopy Walk is een brug tussen de boomtoppen van het regenwoud. Het wandelpad door de bomen is 300 meter lang. Waarbij je via verschillende bruggen loopt. Het hoogste punt is 26 meter. Je kunt hier op elk moment van de dag naar toe. En je ziet vaak vogels. Maar het beste moment is vroeg in de ochtend, of eigenlijk iets voor zonsopgang. Ook de zonsondergang is een goed moment om dieren te zien. Op het heetst van de dag zie je het minste dieren. De meeste rusten dan.
Dit is het leefgebied van de Borneose orang oetan, die anders is dan zijn broertje op Sumatra. Ook zie je hier vliegende eekhoorns, de Maleisische beer, het Soendaspookdiertje en nog veel meer dieren. Waaronder zeldzame dieren als de nevelpanter en de Borneose dwergolifant en de Sumatraanse neushoorn, om er maar een paar te noemen.
In het beschermde natuurgebied zijn meer dan 270 vogelsoorten geteld. Alsook acht soorten neushoornvogels, die je opvallend vaak te zien krijgt. Terwijl de rijkdom van de insectenwereld bijna niet te bevatten is.
Veel mensen denken bij Borneo aan een immens groen regenwoud. Terecht, want zo heeft het immense eiland er lang uit gezien. Het noordelijk deel van Borneo behoort tot Maleisië en ligt midden op de evenaar. Te midden van de vele eilanden in dit deel van de wereld.
Veel eilanden waren miljoenen jaren geleden met elkaar verbonden via landbruggen. Waardoor dieren en planten zich vrijuit konden bewegen. Toen de lagere gedeeltes één voor één onderwater verdwenen doordat de zeespiegel steeg, raakten dieren en planten meer en meer geïsoleerd.
Al is dat op een eiland als Borneo moeilijk uit te leggen: het is zo immens groot. Planten en dieren pasten zich aan de omgeving aan en groeiden zo letterlijk uit tot nieuwe soorten. Waardoor Borneo één van de plekken ter wereld is met de grootste biodiversiteit. En Danum Valley is één van de gebieden waar (bijna) al deze dieren nog voorkomen. Een rijkdom die bijna niet te bevatten is, zo groot.
Tegenwoordig is het merendeel van het oerwoud gekapt, slechts delen zijn nog ongerept en niet door mensenhanden beïnvloed. Op een landkaart van Borneo lijken deze natuurgebieden niet groot, maar het zijn nog steeds gebieden van honderden kilometers in omvang.
Al is dit ook wel noodzakelijk, omdat veel dieren die hier voorkomen een groot leefgebied nodig hebben. Met name het hart van Borneo is nog behoorlijk ongerept al hebben houtkapbedrijven wel wegen door het woud aangelegd en worden er massaal bomen gekapt.
De enige optie om hier te verblijven is de Borneo Rainforest Lodge. Dit is een relatief luxe accommodatie middenin het regenwoud. Ook alle excursies worden georganiseerd vanuit de lodge. En dit is ook de plek waar je eet (ontbijt, lunch en diner). alles is inclusief, dus daar hoef je geen zorgen over te maken. Op de drankjes na natuurlijk.
De droogste periode is van half maart tot eind oktober. Maar Danum Valley heet niet voor niets een regenwoud, het kan hier elke dag regenen. De buien zijn meestal kort, maar wel hevig. En je begrijpt meteen waarom alles zo groen is.
Bloedzuigers horen bij Danum Valley, wie hier gaat wandelen (wat de belangrijkste activiteit is) komt deze irritante dieren tegen. Ze hangen vaak aan lage struiken, al zitten ze ook gewoon op de grond op je te wachten.
Je kunt in het park ‘leechsocks’ kopen, speciale sokken waar de tandjes van deze dieren niet doorheen kunnen. Maar ze kruipen omhoog, dus je moet ze nog steeds van je kleding halen. Wat soms lastig is, zeker als ze in je schoenen kruipen.
Het klimaat is tropisch, de luchtvochtigheid is hoog en het regent hier vaak en hevig, maar wel kort. Overal waar je kijkt is het groen, een groene muur van ruim tachtig meter hoog. Danum Valley is een ervaring waar je u tegen zegt.
Corno's Reistips
Wil jij ook naar Maleisië? Ik kan je hier goed bij helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
Georganiseerde rondreizen:
59 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
18 personen zijn hier geweest