Elburg

Hanzestad met veel historische gebouwen aan het Veluwemeer

Elburg is een beroemd vissersstadje in de provincie Gelderland. Het stadje is opvallend recht, met rechte straten en een rechte stadsmuur. De historische kern is slechts 250 bij 350 meter groot. Elburg wordt gezien als een van de best bewaarde Hanzesteden in Nederland.

Als je hier door de straten loopt zie je het verleden nog. Er hangen visnetten en veel andere visserij artikelen. De oude vissershuisjes zijn hier goed bewaard gebleven. Net als de statige panden.

Het stadje wordt omringd door grachten, al zijn deze gedeeltelijk gedempt. Ook een deel van de oude stadsmuur zie je er. En diverse wallen. In het centrum vind je talloze restaurants en cafeetjes. Hier kun je lekker uit eten en wat drinken. En dat alles zonder verkeer, want Elburg is autoluw.

Wandelen in Elburg. ©Corno van den Berg

Hanzestad Elburg

Elburg is een Hanzestad, wat inhoudt dat het onderdeel uitmaakte van een samenwerkingsverband met Duitse steden. Deze lagen veelal rond de Oostzee en aan de Noordzee. De samenwerking leverde van de 13e tot en met de 18e eeuw veel handel op. Waardoor het stadje floreerde. Iets wat nu nog te zien is aan de vele monumenten en historische gebouwen. Een stadswandeling door de stad is heerlijk. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Elburg.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Vischpoort Elburg

De Vischpoort in Elburg is een fraaie stadspoort die je vanzelf ziet als je via de haven komt binnen lopen. Hij stamt uit de 15e eeuw. Het was vroeger een dichte verdedigingstoren, maar in 1592 werden de vestingwerken uitgebreid. En kreeg de poort een doorgang. Als je hier loopt, zie je dat de toren nog aan beide kanten de oude stadsmuur heeft. Dit is de enige nog overgebleven toegangspoort van het stadje.

De haven van Elburg

De Haven van Elburg. ©Corno van den Berg

De haven is compact en ligt fraai tussen de oude huizen. Maar dit was in het verleden een Zuiderzeehaven. Hier liggen tegenwoordig enkele dure boten, maar ook nog diverse botters te glanzen. Die het altijd goed doen op foto’s. Er zijn ook wat winkels en cafeetjes, waar je op je gemak wat kan drinken (en eten) terwijl je over de haven kijkt.

Overnachten in Elburg

Je kunt dit stadje goed in een dag bezoeken. Maar als je lekker wilt eten en drinken in de avond is de nacht doorbrengen ook een optie. Ik liep vroeg in de ochtend door de straten en proefde toen nog de oude sfeer. Je kunt kiezen uit diverse Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen.  
Bekijk de leukste accommodaties in Elburg

Het Gruithuis

Het Gruithuis werd rond 1400 gebouwd om gruit te verhandelen. Gruit waren ingrediënten voor bier, zoals gagel en hop. In dit huis werden kruiden verhandeld, maar ook bier gebrouwen. Later werd het vooral gebruikt als stadsboerderij. Het dak van het huis heeft talloze gewelven, dus het is eenvoudig te herkennen.

Sint Nicolaaskerk

Kerk in Elburg. ©Corno van den Berg

De toren van de Sint Nicolaaskerk torent hoog boven het stadje uit. En als je door Elburg loopt zie je de toren diverse keren opdoemen. Er zat ooit een spits op de toren, maar deze is in 1693 afgebrand na blikseminslag. Daarna was er niet genoeg geld om het te herstellen.

Arent thoe Boecophuis

Het Arent thoe Boecophuis valt op door de zuilen met balkon. Dit stadskasteel is waarschijnlijk het oudste huis in de stad. Hij behoorde toe aan rentmeester Arent thoe Boecop, die in 1393 besloot de stad te verplaatsen. De oude stad had teveel last van overstromingen. En als dank kreeg hij dit huis.

Krommesteeg

Zoals de naam al doet vermoeden is de Krommesteeg een van de weinige niet rechte stegen in Elburg. Het is een geliefd foto-object en leuk om door heen te wandelen.

Museum Elburg

Museum Elburg zit in het 15e-eeuwse Agnietenconvent. Oftewel het oude vrouwenklooster. Hier vind je diverse tentoonstellingen over het stadje, het verleden en de mensen. Ook vind je hier informatie. Ook de kazematten, een oude kanonkelder en het beroemde muurhuisje horen bij het museum. In het huisje leefden de armste inwoners. Dit waren vaak met grote gezinnen op een zeer beperkte ruimte.
Meer informatie: museumelburg.nl

De Leeuwen van Elburg

Een van de leeuwen van Elburg. ©Corno van den Berg

In Elburg vind je 2 leeuwen van de 22 leeuwen die ooit bij de Westertoegang bij het Centraal Station in Amsterdam stonden. Je vindt ze bij de Goorpoort. Eén leeuw houdt het wapen van Elburg vast. Dit is een liggende leeuw voor de ingang van een poort. De andere leeuw houdt een schild vast met het wapen van Gelre.

Touwslagerij Deetman

Weet jij wat een touwslagerij is? Touwslagerij Deetman in Elburg is ook nu nog bezig met het maken van touw. Op een traditionele manier. In de gedempte binnengracht bij de haven kun je zien hoe het verleden nog leeft. Je ziet onder meer hoe via een lijnbaan touw wordt gemaakt. Maar hier worden ook netten, scheepstrossen en tuigage voor de schepen gemaakt. Dit is de oudste nog werkende touwbaan van Nederland.

Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel wordt een verhalenmuseum genoemd. In deze voormalige synagoge leer je alles over de Joodse families die in Elburg hebben gewoond. Een groot deel kwam om in de Tweede Wereldoorlog. Je ziet hier veel huisraad van de mensen, maar ook bijzondere voorwerpen van ze. Maar het meest intrigerend zijn de verhalen van de mensen die hier al sinds de 18e eeuw woonden. 
Adres: Graaf Hendriksteeg 2 

Wandelen in Elburg. ©Corno van den Berg

Kruidentuin De Groene Kruidhof

Kruidentuin De Groene Kruidhof is een groene oase in de stad. Je kunt door een kloostertuin en een apothekerstuin lopen. Je neus zal worden geprikkeld door allerlei geuren, zeker in het voorjaar en de zomer. De kruidentuin is gratis te bezoeken.

Zandsculpturen Elburg

De stad staat bekend om zijn zandsculpturen. In een zaal worden jaarlijks talloze sculpturen in het zand gemaakt. Waarbij verhalen uit de bijbel centraal staan. Maar ook het leven uit Elburg. Het is de grootste binnen expositie van zandsculpturen ter wereld.
Adres: J.P. Broekhovenstraat 9
Meer informatie: zandverhalen.nl

Varen op een botter

Een botter is een traditionele vissersboot. Deze werden veel gebruikt. Tegenwoordig worden zoveel mogelijk boten uit het verleden in stand gehouden. En kun je een vaar excursie maken. Waarbij je vertrekt vanuit de haven van Elburg en vaart naar het Veluwemeer. Ondertussen krijg je van de schipper veel informatie over de geschiedenis van de boten en de vissers. Met echte zeemansverhalen.
Meer informatie: botterselburg.nl

Vers gerookte paling proeven

Bij Palingrokerij van Triest roken ze al sinds 1892 paling. Volgens eeuwenlange traditie. Je vindt de winkel aan de haven. En je ruikt hem als je er langs loopt.

Het openbaar toilet in Elburg. ©Corno van den Berg

Hoe kom ik in Elburg?

Elburg is eenvoudig te bereiken, zowel via de weg als via het water. Via het water is eigenlijk het handigst.

Met de auto

Het kan behoorlijk druk worden in de stad. Al zijn er relatief grote parkeerplaatsen net buiten het stadje.

Met de boot

De haven is groot. Althans, als je de strook naar het Veluwemeer meetelt. Je kunt hier eenvoudig overnachten met je boot. Je legt je boot aan en betaalt digitaal bij de havenmeester. Als er geen plek is, mag je ook aan andere boten aanleggen. Mits je even netjes toestemming vraagt natuurlijk.

Meer artikelen over Gelderland