Henschotermeer

Zwemplas en fraai wandelgebied op de Utrechtse Heuvelrug

Het Henschotermeer is een zwemplas gelegen in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt hier goed zwemmen, maar ook wandelen in het bos en over het zachte zand. Het recreatiegebied is 70 hectare, het meer is daarvan zo’n 13 hectare groot. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Henschotermeer.

Deze voormalige zandverstuiving is een heerlijk uitje. Het is onderdeel van het landgoed Den Treek-Henschoten. Het Henschotermeer is een idyllisch plekje. Het meer is niet diep. De diepste plek is 2.20 meter. Het is een bijzondere plek in de provincie Utrecht.

Witte stranden met blauw water en groene dennenbomen. Je kent het misschien uit het buitenland, maar dit is toch echt in Nederland. Het zand is stuifzand dat tijdens de laatste grote IJstijd hiernaar toe werd gebracht door het groeiende ijs. Het zand bleef achter. Waarna diverse zandverstuivingen ontstonden. Die we onder meer kennen van de Veluwe.

Het eiland

In het meer ligt een eiland. Het is verbonden via twee houten voetgangersbruggen zodat je eenvoudig naar het eiland kunt. Deze plekjes zijn bij zonnig weer erg populair, met name om ook schaduw te hebben onder de naaldbomen. Als je een rondje loopt om de meren doe dan ook het eiland aan. Ik vind het zelf een van de mooiste plekjes.

Het eiland bij het Henschotermeer. ©Corno van den Berg

Het zandstrand

Het zand van het Henschotermeer is erg fijn. En voldoet dan ook zeer als strand. Op een warme zomerdag zie je hier mensen een potje strandvolleybal spelen. Terwijl veel kinderen zandkastelen bouwen.

De grasweide

Een deel van de kade is van gras voorzien. Zodat je dus lekker op het gras kan liggen. Dit is vooral populair bij jeugd.

Zwemmers bij het Henschotermeer. ©Corno van den Berg

Het omliggende bos

Het meer is slechts een deel van het terrein. Je kunt hier heerlijk wandelen via de aangelegde wandelroute. Deze is ruim 2.400 meter lang en loopt om het meer heen. Waarbij je elke keer een ander uitzicht hebt op het meer. 

En het is perfect voor het maken van foto’s. Het licht valt elke keer anders. Met name vlak voor zonsondergang is het hier prachtig. 

De reeën van het Henschotermeer

In de vroege ochtend, en op rustige avonden, heb je soms het geluk om reeën door het bos te zien lopen en een enkele keer worden ze zelfs op het strand gespot. Als je hier dus op één van deze rustige momenten bent dan kun je geluk hebben. Deze dieren komen uit het bos en gaan op hun gemak hun dorst lessen. Als je hier dus heel vroeg bent kan het gebeuren. Heel af en toe komen de dieren ook aan het einde van de dag. Maar dan moet het niet druk zijn.

De horeca

Het Oude Strandhuis is perfect voor een lunch, een kop koffie of iets verfrissends te drinken op een warme dag. Ook vind je hier ijs, pannenkoeken en hotdogs. Bij het Piratenschip kun je onder meer ook koffie en smoothies krijgen.

Trouwlocatie

Het Henschotermeer is een geliefde locatie om te trouwen. Via de website is het mogelijk om een aanvraag te doen voor het maken van een trouwreportage of om een huwelijksplechtigheid te organiseren op één van de mooie plekjes op het strand. Je trouwfoto’s zijn dan wel echt anders dan de meeste trouwfoto’s.

Een van de bruggen in het Henschotermeer. ©Corno van den Berg

Overnachten bij het Henschotermeer

Na een heerlijk dagje aan het meer is het ideaal om in de natuur te relaxen. In de omgeving zijn diverse Bed & Breakfasts, kleine hotels en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. 

Bekijk de leukste accommodaties rond het Henschotermeer

Geschiedenis Henschotermeer

Dit was in het verleden een grote zandverstuiving. Tot 1895 was het zand een levend iets. Dat jaarlijks centimeters opschoof. De boeren verderop waren bang dat hun weilanden onder het zand zouden verdwijnen. Daarom werd het zand bedekt met heide en plaggen. En daarna werden bomen geplant.

Waardoor deze plek bijna in zijn geheel was verdwenen. Ware het niet voor de aanleg van de A12 veel zand nodig was in de jaren 30 van de vorige eeuw. En later ook voor de versteviging van de Grebbelinie. 

In de winter bleef er vaak veel water in de gegraven geul staan, waarna het plan voor de zwemplas ontstond. In 1972 werd de plas uitgediept en vergroot. En nam hij snel in populariteit toe. Zowel bij strandgangers als wandelaars. En bij fotografen, want het is wel een bijzondere plek voor foto’s.

Het laatste licht bij Henschotermeer. ©Corno van den Berg

Entreebewijs en toegang

Sinds 2019 moet elke bezoeker toegang betalen. Dit kan online. Als je vaker wilt kun je een abonnement kopen. De bezoekers kunnen van twee ingangen gebruik maken. In tegenstelling tot vroeger is het stallen van de fiets gratis. Honden zijn niet toegestaan bij het Henschotermeer.

Openbaar vervoer en parkeren

Het adres is De Heijgraeff 2 in Woudenberg. Bij het Henschotermeer moet je betaald parkeren. Dit kun je online regelen. Je kunt ook met de bus komen vanuit Amersfoort, Driebergen-Zeist en Veenendaal. De bushalte is bij de ingang van het Henschotermeer.

Campings en recreatieparken

Rondom het Recreatiegebied Henschotermeer liggen diverse campings en recreatieparken. Op één daarvan, het tegenovergelegen Vakantiepark De Heigraaf, is het verblijf inclusief toegang tot het Henschotermeer. 

Meer informatie op hun website

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen