Nog geen account?
De 19 molens zijn Werelderfgoed van UNESCO
30 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
32 personen zijn hier geweest
Kinderdijk staat wereldwijd bekend om zijn 19 windmolens. Dit dorp in Zuid-Holland dat bekend staat om zijn 19 windmolens. Sterker nog, het is één van de beste plekken in Nederland om nog werkende molens te zien. En dan met name de eeuwenoude molens die hier al tijden functioneren om het water van de rivier de Lek te verplaatsen. Dit zijn de beste tips om Kinderdijk te bezoeken.
De wereldberoemde molens van Kinderdijk zijn een absolute must-see tijdens je bezoek aan Nederland. Gelegen op korte afstand van Rotterdam, bieden deze historische windmolens een uniek kijkje in de ingenieuze Nederlandse waterbeheersingstechnieken die al eeuwenlang worden toegepast.
Kinderdijk herbergt het grootste aantal traditionele windmolens ter wereld, waarvan de meeste nog steeds in werkende staat verkeren. Deze molens, sommigen dateren uit 1738 zij een indrukwekkend voorbeeld van duurzaam waterbeheer zonder schadelijke impact op de natuur. Ook is het een fraai gezicht. En je ontdekt hoe Nederland het waterpeil al eeuwenlang onder controle houdt.
Sinds 1997 staan de molens van Kinderdijk op de prestigieuze lijst van UNESCO Werelderfgoed. De officiële naam van de vermelding is "Molens van Kinderdijk-Elshout", en deze erkenning geldt voor het gehele gebied. De unieke combinatie van cultuurhistorische waarde en duurzame technologie maakt Kinderdijk een van de meest bijzondere plekken in Nederland.
Wat dit extra bijzonder maakt, is dat Elshout de oorspronkelijke naam van het dorp was. Hoe de huidige naam Kinderdijk precies is ontstaan, blijft een mysterie. Er circuleren verschillende verhalen en legendes over de oorsprong van de naam. Ben je in Kinderdijk? Vraag het dan eens aan de locals die hier wonen en werken. Ze delen hun ideeën en verhalen hierover graag, zoals ik zelf heb ervaren.
In dit artikel delen we de beste tips voor je bezoek aan Kinderdijk:
Een bezoek aan het bezoekerscentrum is vooral nuttig als je meer wilt weten over het gebied. Alsook over de molens en de geschiedenis onder meer door middel een video in hulpgemaal De Fabriek. Alsook informatie over de diverse wandelingen die je kunt maken.
Ook kun je de oude waterpomp bekijken en zien hoe deze werkt. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Overwaard; een van de vier delen in Kinderdijk. Het is een perfecte start voor je trip. En is nuttig om je bezoek te plannen.
De Nederwaard is het oude waterschap. En is volgens velen het mooiste stukje van Kinderdijk. Hier staan 8 ronde molens, mooi in een rij. Ze zijn van steen gemaakt en hebben een rieten dak. Ook deze zijn nog functioneel. Binnenin zit een waterrad waarmee ze water naar boven pompen. Een van de molens is tegenwoordig een museum waar je kunt zien hoe het leven van een molenaar en zijn gezin er uit zag.
In de Nieuw-Lekkerland polder liggen tegenwoordig nog twee molens. Ooit stonden er hier drie. Deze achthoekige molens pompen ook nu nog het water. Ze gebruiken daarvoor een schroef in plaats van een rad. Wat een machtig gezicht is om te zien.
In het waterschap Overwaard staan nog 8 molens. Net als de molens van Nieuw-Lekkerland zijn ze achthoekig, maar hebben ze een dak met riet. Net als de Nederwaard molens. Ook deze hebben een inwendig waterrad, waarmee lager gelegen water naar boven wordt gepompt.
De poldermolen van Blokweer is tegenwoordig een museum. Deze wipmolen is weer anders. De Blokweer molen heeft een gemetselde voet. Ook hier pompt het waterrad het water omhoog. Meer dan een meter zelfs. Wat je goed kunt zien.
Het Waardhuis in Kinderdijk heeft officieel Gemeenlandshuis van de Overwaard. Het Gemeenlandshuis was lang de bestuurszetel van een waterschap. Het Gemeenlandshuis bij Kinderdijk is het enige overgebleven in de gehele Alblasserwaard. Het stamt uit 1581 en is in goede staat.
Je kunt het museum bezoeken. Dat vooral bekend staat vanwege de talloze gegraveerde pronkglazen. De Hensbeker van de Overwaard is het pronkstuk. Let op de deur met de fraaie omlijsting. Je vindt het huis bij de molens.
Een bijzondere manier om hier te komen is per Waterbus. Zowel vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam, als Krimpen aan de IJssel, Ridderkerk of Dordrecht kun je naar Kinderdijk varen. Vanaf de Erasmusbrug doet hij er 40 minuten over. De waterbus stopt op de Molenkade, dus perfect om het gebied verder zelf te verkennen.
Er zijn diverse rondvaarten in Kinderdijk. Vanaf het water zien de molens er imposant uit. Daarnaast kun je foto’s maken die anderen niet hebben. Ter plekke kun je informatie krijgen over de vaartijden. Online kun je de tickets voor de boot kopen. Zodat je zeker weet dat je een plek hebt.
Een van de meest populaire excursies in Kinderdijk is de hop on hop off boot. Hij stopt bij vier plekken, waar je van boord mag. En later weer aan boord mag. Perfect om op je gemak alles te bekijken, maar toch ook Kinderdijk vanaf het water te beleven. Je kunt ter plekke je kaartje kopen, maar dit kan ook online.
Het waterrijke gebied leent zich perfect voor een wandeling. De meest populaire is de 7,5 km lange route Kinderdijkpad. Deze loopt langs de meeste molens. Je kunt starten bij de Molenkade in Alblasserdam, maar ook bij de plek waar de Waterbus aanlegt. Ook kun je starten vanaf het bezoekerscentrum, je ziet de wandelbordjes vanzelf. Ik heb deze wandeling meerdere keren gedaan en vindt de route zeer de moeite waard.
Elk jaar worden de molens een week lang fraai verlicht. Alle 19 molens dus. Stuk voor stuk worden ze uitgelicht in het typisch Hollandse landschap. De verlichting door de vele lampjes is bijzonder om te zien, het is ook een bijzonder moment voor foto’s. De molens staan als poortwachters in het weidse land van Kinderdijk.
Het beste kun je hier voor zonsondergang komen en dan zien hoe ze één voor één aan gaan. En dat je uitzicht en het licht erg veranderd. De verlichtingsweek is meestal aan het begin van de maand september.
Je kunt natuurlijk een dagexcursie maken naar de molens, maar je kunt ook overnachten in de buurt. Zodat je tot laat in de avond kan blijven, wat lekker is in de zomer bijvoorbeeld. Ook kun je dan eenvoudig vroeg in de ochtend een bezoek plannen, waarbij je iedereen voor bent. Er zijn diverse hotels, appartementen en hostels in de regio die je eenvoudig kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland en Ridderkerk
Kinderdijk is een speeltuin voor fotografen. Zij komen het liefst in de vroege ochtend of als de zon ondergaat. Dan is het licht zacht en zijn er weinig toeristen. Maar ook overdag kun je hier zeer goede foto’s maken.
Zowel in Kinderdijk als in Zaanse Schans kun je talloze molens zien in een typisch Nederlands landschap. Ik krijg vaak de vraag welke het mooiste is. Maar dat is lastig. Beide attracties zijn vergelijkbaar, maar toch wel behoorlijk verschillend. Dit zijn de belangrijkste verschillen:
Lees hier mijn tips voor een bezoek aan de Zaanse Schans
Een bezoek aan Kinderdijk is gratis. Dit geldt niet voor de molens die nu een musea zijn. Dan moet je toegang betalen. Online zijn de kaartjes goedkoper, dus het is handig dit vooraf te regelen.
Kinderdijk is eenvoudig per auto en met het openbaar vervoer te bereiken. Het makkelijkst is het openbaar vervoer per bus. Of per waterbus. In beide gevallen bespaar je parkeergeld.
30 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
32 personen zijn hier geweest