Nog geen account?
Heerlijk heidegebied in Drenthe
7 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
5 personen zijn hier geweest
Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het is een heerlijke plek om te wandelen over de bekende houten vlonderpaden, door bossen, langs de vele vennen en over heidevelden. Het ligt ruwweg in de driehoek Dwingeloo, Ruinen en Beilen in de provincie Drenthe.
Het natuurgebied biedt een mix van typische Hollandse landschappen. Hier vind je uitgestrekte vochtige heidegebieden, hoogveenvennen, zure vennen, een klein hoogveen, droge heide, stuifzanden en veel jeneverbessen. Het is een van de meeste populaire nationale parken van Nederland.
Ik ging er wandelen op diverse plekken. Om onder meer de schaapskuddes te zoeken, maar ook de andere dieren die er leven. Dit deed ik met typisch Nederlands weer, dus met zon en een fikse regenbui. Het gebied is in handen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, alsook van enkele privé-eigenaren.
Het Dwingelderveld, zoals het vaak wordt genoemd, kun je op diverse plekken bezoeken. Een deel ligt pal naast de A28, waardoor je wel wat geluidoverlast hebt. Ik heb diverse locaties bezocht en deel in dit artikel mijn tips, net als de attracties en bezienswaardigheden. Ook de mooiste wandelroutes in het Dwingelderveld vind je terug.
Het Bezoekerscentrum Spier ligt pal naast de A28. Het is van Staatsbosbeheer en is opvallend klein. Je kunt er wat informatie vinden over wandel- en fietsroutes, maar het is minimaal. Wel vertrekken hier diverse wandelroutes alsook een fietsroute het park in. Je kunt hier ook frisdrank en koffie met kleine versnaperingen kopen.
Adres: Oude Postweg 12, Spier
Het Bezoekerscentrum Ruinen is van Natuurmonumenten. Hier vind je een maquette van het hele gebied en veel informatie over hoe dit natte heidegebied is ontstaan. En hoe het nat wordt gehouden, zodat alle planten en dieren hier kunnen blijven leven. Met ook informatie over de bijzondere dieren die hier leven.
Adres: Benderse 22, Ruinen
Her leven ree, das, adder, ringslang en zandhagedis. De zeearend komt hier vaak, net als kraanvogels die voedsel komen zoeken vanuit het Fochteloërveen. Soms wordt een slangenarend gespot door vogelaars. Ook boomleeuwerik, kleine zwaan, zwarte specht, dodaars, geoorde fuut, paapje, roodborsttapuit, slobeend, tapuit, toendrarietgans en wintertaling worden er gespot.
De schaapskudde Ruinen is één van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld. De schaapskooi is recent volledig opnieuw gebouwd. De oude schaapskooi uit 1949 wordt nu gebruikt als onderkomen voor de lammetjes.
Elke dag gaan de schapen op gezette tijden op pad. De schaapskooi ligt aan de rand van het natuurgebied. De schapen eten het gras tussen de heide, zodat het gebied niet kan vergrassen.
Meer informatie: schaapskudderuinen.nl
Bij Lhee ligt Achter t Zaand, een schaapskooi van Natuurmonumenten. Ook vanaf hier gaat dagelijks een kudde van Drentse Heideschapen met herder en zijn hond op pad. Op het krijtbord staat hoe laat de herders vertrekken en terugkomen.
Meer informatie: natuurmonumenten.nl/schaapskudde-achter-t-zaand
Het park kent diverse wandelroutes die zijn uitgezet. Al is het aanbod redelijk beperkt. Maar je kunt ook over de recent voor auto's afgezette Kraloërweg wandelen die dwars door het park loopt bijvoorbeeld. Hier kun je goed de weidsheid van het natuurgebied zien.
Een van de meest populaire wandelroutes is de witte wandeling die vertrekt bij het informatiecentrum Spier. De reden zijn de diverse delen met houten planken dat je over de natte delen laat lopen. Het kan hier druk worden, dus ga vroeg op pad. Dan heb je ook kans een ree te spotten. Je hoeft alleen maar de witte paaltjes te volgen.
Ik heb meerdere dagen gewandeld door de heidevelden. Je kunt eenvoudig een leuk hotel, appartement of hostel zoeken om te verblijven. Ook zijn er gezellige Bed & Breakfasts die je online kunt boeken.
Deze wandelroute neemt je mee door het Lheederzand, een voormalig stuifzand. In 1907 werd dit zand beplant om het levende zand onder controle te krijgen. Je loopt langs diverse vennetjes, waaronder ook het Koelevaartsveen.
Je ziet hier hoogveen, dat op weinig plakken in ons land nog te zien is. Het vertrekpunt voor deze wandeling is de parkeerplaats aan de Spieregerweg in Dwingeloo. Je hoeft alleen maar de donkerblauwe paaltjes te volgen.
Deze wandeling wordt vaak als 'klein maar fijn' omschreven. Je wandelt door loofbos, naaldbos en over de heide van het Dwingelderveld. daarnaast kom je ook bij de telescoop van Dwingeloo. Ook kom je langs het fraaie Smitsveen. Het vertrekpunt is de Parkeerplaats Oude Hoogeveensedijk in Lhee. Je volgt de witte paaltjes voor deze wandeltocht.
De Wandelroute Kibbelhoek laat goed de schoonheid van de vele vennen zien in het Nationaal Park Dwingelderveld. Je loopt onder meer naar het Holtveen, waar je nog hoogveen kunt zien. Het vertrekpunt is Informatiecentrum Spier. Je volgt te rode paaltjes.
Er zijn meerdere fietsroutes die gedeeltelijk (of geheel) door het park lopen. De mooiste start bij het Bezoekerscentrum in Ruinen en voert via Theehuis Anserdennen, naar Dwingeloo, de Sterrenwacht en de Schaapskooi Lhee.
Zowel bij Lhee, Spier als Beilen kunnen honden los. De grootste is bij Lhee, waar je kunt parkeren aan het einde van de Oude Hoogeveensedijk. Vanaf het informatiecentrum in Spier loopt de rode route, die voornamelijk door losloop gebied voert. Het gebied bij Beilen is het kleinste van allemaal, al heb je hier wel leuke slingerpaadjes.
Je kunt het natuurgebied eenvoudig bezoeken. Er zijn grofweg drie ingangen: bij Spier, Lhee en Ruinen. Rondom het nationaal park zitten diverse campings, maar ook genoeg Bed & Breakfasts en andere accommodaties als hotels om te overnachten.
7 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
5 personen zijn hier geweest