Nog geen account?
Afwisselend natuurgebied in Nederland waar je onder meer wisenten kunt zien
24 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
17 personen zijn hier geweest
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is synoniem voor duinen, strand en meren. Waar je zelfs in kunt zwemmen. Het natuurgebied staat ook bekend als de Kennemerduinen. Je vindt hier veel stranden, vergezichten en dieren die je kunt ontmoeten. Het is een fijne plek om te wandelen. Zo kun je onder meer lopen naar de Noordzee. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
En Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een bijzonder dier: de wisent. Dit dier kwam in het verleden in Nederland voor. Maar in grote delen van Europa uitstierf. Mede daardoor is dit natuurgebied in Noord-Holland extra bijzonder.
De wisent is een van de dieren die in het verleden in ons land rond liepen. In 2007 werden in het nationaal park een klein aantal wisenten uitgezet. Er is een hek omheen gezet, omdat deze dieren gevaarlijk voor mensen kunnen zijn. En dat is iets wat we in Nederland niet gewend zijn.
Er loopt wel een wandelpad door het gebied. Het Wisentenpad (3 km) is van september tot en met februari open. En dan kun je door het gebied van de wisenten lopen. In de zomer is dit deel afgesloten vanwege het broedseizoen van de vogels. Alsook omdat de wisenten dan jongen kunnen krijgen. Het startpunt zijn de Noordduinen.
De excursie met de boswachter naar de wisenten is populair. Hij neemt je mee naar het leefgebied van de dieren. En zorgt dat je op gepaste afstand blijft. Maar dichtbij genoeg om deze majestueuze dieren te zien. Bekijk online wanneer deze excursies zijn. Let op: Ze zijn erg populair, dus wees er op tijd bij.
Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.
Als je de wisenten in Zuid-Kennemerland wilt zien is het wisent uitkijkpunt een goede optie. De wandeling start bij het bezoekerscentrum en voert langs de N200 het park in. Vanaf een heuvel kijk je uit over een meer waar de dieren vaak komen drinken. Ze kunnen dichtbij staan, ver weg of helemaal niet in de buurt zijn. Het beste kun je vroeg op de dag gaan. Of aan het einde van de dag. De wandeling naar het uitkijkpunt is ongeveer 4 kilometer (half uur, enkele reis).
Het nationaal park heeft zo’n 25 ingangen. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Zandvoort, Overveen, Bloemendaal aan Zee, Santpoort, IJmuiden en het strand het park in. Het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen is een handige uitvalsbasis voor je bezoek. Je krijgt hier informatie over het park, de dieren en de wandelingen en fietsroutes. Het is ook de ingang voor de nabijgelegen zwemvijver ’t Wed en het uitkijkpunt Kraansvlak.
In het nationaal park ligt een bijzondere zwemvijver: ’t Wed. Deze ligt vlakbij het bezoekerscentrum en is eenvoudig te voet bereikbaar. Het natuurlijke meer is 250 meter breed en 200 meter lang. Je kunt hier lekker zwemmen in een omgeving waar je u tegen zegt. Hij ligt tussen diverse duinen, waarvan sommige onbegroeid zijn. Bijna on-Nederlands mooi. In de duinen zie je ook een aantal dode bomen staan. Deze hebben het niet gered tegen het oprukkende zand. Je kunt er mooie foto’s maken.
Het Vogelmeer ligt in het hart van het natuurgebied. Dit meer is in de jaren vijftig gegraven. Er is een vogelhut, vanwaar je de vogels op ooghoogte kunt bekijken. Met wat geluk kun je hier vogels zien als geoorde fuut, aalscholver, dodaars, bergeend en kleine karekiet. In het najaar wordt hier af en toe een visarend gespot. En de klapekster. In de winter kun je hier onder meer de brilduiker en het nonnetje zien.
Het uitkijkpunt Hazenberg vind ik zelf het meest indrukwekkend. Je kunt hier het gehele nationaal park zien. Alsook Zandvoort, IJmuiden en de Noordzee. En je hebt zicht op het Vogelmeer, die je via een slingerende trap door de duinen kunt bereiken. Het is tevens een geliefde plek voor fotografen.
De Noordwest natuurkern is een bijzonder project. In de duinen zijn hier op vijf plekken sluiven gegraven om de wind vrij spel te geven. Dit gebeurde tussen 2011 en 2013. De hoop is dat de duinen weer gaan wandelen, oftewel door de wind steeds van vorm veranderen. Deze stuivende duinen kun je zien bij Bloemendaal. Vanaf parkeerterrein Parnassia kun je het Rondje sleuf lopen, waarbij je deze plek aandoet.
Om dit gebied goed te kunnen verkennen heb je meerdere dagen nodig. Het is dan ook een perfecte plek voor een weekend of midweek. Je kunt eenvoudig online een knusse Bed & Breakfast vinden. Of een klein hotel of hostel, terwijl er ook handige appartementen zijn te vinden.
Bekijk de leukste accommodaties in Zandvoort Overveen en Santpoort-Zuid
Er zijn talloze routes die je kunt nemen. Variërend in lengte van 1 km tot en met 16 km. Aan jou de keus. Ik heb er meerdere gelopen en vind ze allemaal erg fraai.
Deze wandeling loopt vanaf restaurant Parnassia in Bloemendaal. Je komt onder meer langs de Ogenkuil, het Vogelmeer en uitkijkpunt Hazenberg.
Je loopt onder meer langs de Oosterplas, via uitkijkpunt Starreberg naar de Brederodeberg. De ingang is bij Bleek en Berg aan de Bergweg.
De route voert langs landgoed Duin en Kruidberg en uitkijkpunt de Lichtbakkeet. Waarbij je kans hebt om konikpaarden te ontmoeten.
Wie de diversiteit van het gebied wil beleven kan het beste deze wandeling doen. Je wandelt van de binnenduinen naar de zee. En terug. Waarbij je onder meer het vogelmeer aan doet. Maar ook zwemplas ’t wed. Het vertrekpunt is de Koevlak aan de Zeeweg. Maar je kunt ook restaurant Parnassia aan Zee beginnen.
– Cremerroute (10 km): De Cremerroute loopt dwars door Duin en Kruidberg. Waarbij je door duinen loopt, door bos en het strand bereikt. Om daarna terug te gaan via een ander pad.
Meer informatie: np-zuidkennemerland.nl/wandelen
Er zijn diverse fietsroutes door Zuid-Kennemerland. Al is dit eigenlijk meer een wandelgebied. Op talloze plaatsen kun je een fiets huren. Dit kan bijvoorbeeld bij het Bezoekerscentrum in Overveen.
– Fietsroute landgoederen -noord (25 km): Een fietsroute door het park waarbij je onder meer ook de Ruïne van Brederode, de landgoederen en de Atlantik Wall uit de Tweede Wereldoorlog tegen komt.
– Fietsroute landgoederen -zuid (16 km): Deze fietsroute voert langs de landgoederen Koningshof en Elswout, maar ook door de duinen. Hij eindigt bij het Bezoekerscentrum. Waar je wat kunt drinken en kunt zwemmen in ’t Wed.
Meer informatie: np-zuidkennemerland.nl/fietsen
Een van de beste manieren om het gebied te beleven is per paard. Je kunt galopperen langs het strand, maar ook in draf door de duinen. Op talloze plekken in het park vind je ruiterpaden. Deze zijn lekker smal, zodat je optimaal kunt genieten. Hou er wel rekening mee dat je een tegenligger kunt tegen komen. Je kunt hier prima met je eigen paard rijden. Maar je kunt ook een paardrijtocht maken via een manege.
Meer informatie: manegeruckert.nl en kennemergaarde.nl
Als je meer wilt weten over dit gebied is een excursie met de boswachter een goed idee. Er zijn maandelijks diverse wandeltochten met een specifiek thema. zoals een Stiltewandeling of een tocht over het strand. Alsook duinwandelingen.
Meer informatie: np-zuidkennemerland.nl/activiteitenkalender
Je kunt op talloze plaatsen parkeren. Waaronder bij Koevlak, bij het Bezoekerscentrum. Dit is wel betaald. Het kan hier druk worden op een zonnige dag, dus wees op tijd.
Je kunt het park eenvoudig via openbaar vervoer bereiken. Met de trein is Station Overveen handig. Deze ligt op 1,3 km van het Bezoekerscentrum. Vanaf station Santpoort-Noord is het zo’n 10 minuten lopen naar ingangen Duin en Kruidberg en Midden-Herenduin. Met de bus heb je ook genoeg mogelijkheden.
Meer informatie: 9292.nl
24 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
17 personen zijn hier geweest