Noord-Brabant

Provincie waar gemoedelijkheid met een hoofdletter G wordt geschreven

Noord-Brabant is genieten van bossen, zandverstuivingen en meren. Maar ook steden als Den Bosch en Eindhoven en gezellige kleinere dorpen. Een goede plek om te genieten van hoe mooi Nederland is.

Zeer sfeervol, maar vooral afwisselend. Zo kun je Noord-Brabant goed omschrijven. De provincie heeft gezellige steden om te winkelen en lekker te eten en drinken. Maar ook uitgestrekte natuurgebieden om te verdwalen. En natuurlijk attractieparken die iedereen kent. Maar ook veel aandacht voor Vincent van Gogh, die hier werd geboren. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Noord-Brabant.

Biesbosch Nationaal Park

Zonsondergang bij Werkendam in de Biesbosch.

Een groot deel van de Biesbosch ligt in Noord-Brabant. Dit is een levend gebied, dat in veel delen nog eb en vloed kent. De Biesbosch is een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en kanovaren. En natuurlijk met je eigen boot over de grotere wateren varen. Hier leven tal van bijzondere dieren zoals de bever, zeearend en visarend. 

Ook kun je hier met een boswachter op pad. Onder meer in een fluisterboot. Waarmee je door een doolhof van riviertjes en kreken vaart. Met overal eilandjes van wilgen en rietvelden. Er zijn ook talloze fietsroutes, waarbij je met een veerbootje de oversteek kunt maken.

Lees mijn tips voor het Biesbosch Nationaal Park

De Efteling

Pirana in de Efteling

De Efteling is het meest bekende attractiepark in Nederland. En ver daarbuiten. Met talloze attracties voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je waant je een dag in een Sprookjeswereld. Pardoes is de inmiddels bekende tovernar. Het kan hier druk worden, maar je kunt de lange rijen voorkomen. En goedkoop je entreebewijs kopen. 

Lees mijn tips voor de Efteling

Loonse en Drunense Duinen

Loonse en Drunense Duinen. ©Corno van den Berg

Het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is het grootste levende stuifzandgebied van West-Europa. En een van de meest bekende plekken in Noord-Brabant. Met her en der bossen en heidevelden. Het wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. En je mag hier van de paden af, dus lekker struinen. 

Lees mijn tips voor de Loonse en Drunense Duinen

De Moerputten

De Moerputten ©Corno van den Berg

De Moerputten is een van de laatste laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren. Dit natuurgebied is vooral bekend van de Moerputtenbrug. Deze loopt over de Lange Putten, een plas die is ontstaan door de winning van veen. 

Het is een heerlijk wandelgebied, waar de uitgestorven vlinder het pimpernelblauwtje met succes is geherintroduceerd. De brug is nu een voetgangersbrug waar het Halve Zolenpad over heen voert. En hij is populair bij fotografen. Als je hier loopt begrijp je waarom.

Lees mijn tips voor De Moerputten

Kampina

Kampina

Kampina is een natuurgebied met bos, natte heide, vennen, graslanden en beekdalen. Je kunt hier lekker wandelen tussen de vele vennen, waaronder het Belversven. Maar je komt ook ook langs twee beken; de Kampina en de Beerze. Deze meanderen hier door het landschap. Wat in Nederland zeldzaam is geworden. De Spoordonkse Watermolen stamt uit 1453 en staat er nog. Let op de vistrap voor de molen.

Vergeet ook niet het uitkijkpunt op het Banisveld mee te pakken. Met name tegen zonsondergang is het hier goed toeven. Je kunt hier de bijzondere lavendelheide vinden. En veel bijzondere vogels als de sprinkhaanrietzanger, maar ook reptielen als de boomkikker en zoogdieren als de das. Je vindt deze parel tussen Boxtel en Oisterwijk.

Lees mijn tips voor Kampina

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lange verdedigingslinie met 45 forten, 6 vestingen 2 kastelen in Nederland. Een behoorlijk deel ligt in Noord-Brabant. De meeste onderdelen stammen uit Sinds 2021 staat de waterlinie op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Lees mijn tips voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Kasteel Cranendonck

Kasteel Cranendonck behoorde toe aan de Oranjes. Nog steeds heeft Willem Alexander de officiële titel Baron van Cranendonck. Het huidige kasteel is veel recenter. En werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Het is eigenlijk een villa met kasteelachtige vormen. Dat later nog als raadhuis werd gebruikt. Tegenwoordig is het vooral een populaire trouwlocatie. Je vindt het kasteel in Soerendonk.

De Maashorst

De Maashorst is een landschapspark waar je onder meer dieren als wisent, Tauros en de Exmoorpony kunt tegen komen. Ooit leefden de voorouders van deze dieren hier. De Maashorst is een van de plekken waar wordt gekeken of deze soorten weer in de natuur terug kunnen worden geplaatst. Het is een goed wandelgebied met diverse wandelpaden. In het bezoekerscentrum kun je leren hoe de Maashorst aan zijn naam komt. En hoe bijzonder een wijst is.

Meer informatie: bezoekdemaashorst.nl

Heusden

Heusden ©VisitBrabant

Heusden is een vestingstad, iets wat nog steeds goed is te zien. De nauwe straatjes en talloze monumenten zijn het bewijs. Al in de 13e eeuw kreeg het stadsrechten. Toen was het Kasteel Heusden gebouwd, dat in 1680 echter totaal werd vernield door blikseminslag in de kruittoren. De stad werd meerdere keren verwoest, terwijl ook ziektes als de pest hier huis hielden. 

Aan het einde van de 16e eeuw werd het herbouwd met typisch Nederlandse vestingwerken. Tegenwoordig heeft het negen bastions, zes ravelijnen (versterkte eilanden) en een aangelegde waterweg. De laatste jaren zijn hier talloze restauraties geweest om de stad in ere te herstellen. Het leukste is te wandelen door de stad, en daarna de vestingwerken te ontdekken.

Bekijk de leukste accommodaties in Heusden

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is het restant van een van de meest ruige gebieden die Nederland ooit heeft gekend. Dit was een hoogveengebied dat zeer mensonvriendelijk was. Dit moeras is inmiddels bereikbaar via zogeheten knuppelpaden. Dit zijn houten paden gemaakt van boomstammen. Deze werden al eeuwen geleden gebruikt in moerassen zoals deze. 

De Groote Peel is een van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Je vindt dit natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg.

Lekker overnachten in Noord-Brabant

Een midweek of weekend in deze provincie is altijd leuk. Je kunt eenvoudig leuke Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen ontdekken en online boeken.  

Bekijk de leukste accommodaties in Noord-Brabant

Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide is een heerlijk gebied met dopheide, jeneverbessen en vennetjes met fraaie namen als Beuven, Wachven, Storven, Keelven en Grafven. Waar je veel vogels kunt zien als zwarte ooievaar en in het voorjaar en najaar soms kraanvogels. Maar ook planten als klokjesgentiaan kunt vinden. Het gras wordt kort gehouden door Kempische heideschapen.

Deze heidevelden zijn onderdeel van een grensoverschrijdend gebied: De Groote Heide. Dit zijn diverse natuurgebieden die ooit één waren. En doorliepen tot in België. Je vindt dit natuurgebied in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo.

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk wordt ook wel een waterburcht genoemd. De voorloper van het huidige kasteel werd al in 1080 gebouwd. Wanneer het huidige kasteel is gebouwd is niet bekend. Wel heeft Prins Maurits tot twee keer toe geprobeerd het te veroveren rond het jaar 1600. Iets wat zijn halfbroer Frederik Hendrik wel lukte. Als je hier rond loopt hoor je van alles over de oorlogen. En over Zonnekoning Lodewijk XIV die hier ook was.

Meer informatie: kasteelheeswijk.nl

Willemstad

Willemstad is een vestingstad aan het Hollands Diep. De naam komt van Willem’s stad, oftewel Willem van Oranje. Het was is één van zijn strategisch gelegen vestingsteden. De Stelling van Willemstad is nu nog te zien. Met oude stadsmuren, stervormige dijken, forten, bunkers en kruithuizen. Je kunt de vestingwallen verkennen, maar ook simpelweg wandelen dor de stad. Vergeet niet het Mauritshuis, dat in 1623 voor Prins Maurits werd gebouwd.

Bekijk de leukste accommodaties in Willemstad

Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara

Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara.

De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch is een basiliek met een bijzondere geschiedenis. Deze basilica minor werd tussen 1867 en 1880 gebouwd. Het plan kwam van Willem Hellemons, de pastoor van Oudenbosch. De kerk werd te klein, dus benaderde hij de befaamde architect P.J.H. Cuypers. De architect had net het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontworpen en was zeer beroemd. 

Cuypers zag het plan van Hellemons wel zitten. Dus kun je nu deze imposante kopie van de Sint-Pieter in Vaticaanstad bezoeken. Hij lijkt sprekend op de beroemde basiliek. Dit geldt zowel voor de buitenkant als het interieur. Al is de voorgevel van de Sint-Jan van Lateranen. Een eerbetoon aan de Romeinse bouwstijlen. De imposante verschijning van de Basiliek zie je al van veraf in het Brabantse landschap. Je kunt de kerk gratis bezoeken.

Meer informatie: basiliekoudenbosch.com

Safaripark Beekse Bergen

Op safari in Nederland; het kan bij Beekse Bergen. Met je eigen auto rij je langs de wilde dieren uit Afrika. Wat een bijzondere belevenis is. Al zijn er ook andere dieren; zoals tijger, rode panda en lippenbeer. Je kunt hier ook overnachten bij de wilde dieren in het Safari Resort. 

Meer informatie: beeksebergen.nl

Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Oisterwijkse Bossen en Vennen liggen middenin Noord-Brabant. De vele vennen hier hebben heerlijke namen als Klein Aderven, Wolfsputven, Witven, Groot Kolkven en de Lammervennen. Ze zijn zeer populair bij fotografen. De reden is dat de meeste vennen midden in de bossen liggen en vrij steile oevers hebben. ook vind je hier eilandjes in de vennen. Als je hier gaat wandelen kom je vanzelf beekdalen tegen, zoals de Rosep, Reusel en de Achterste Stroom. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen