Oosterschelde Nationaal Park

Dit nationaal park in Zeeland is de beste plek om te duiken en snorkelen in Nederland

Het Oosterschelde Nationaal Park is uniek in Nederland. Het is één van de beste plekken om de diversiteit van onze onderwaterwereld te zien. Met opvallend veel dieren die je op speciale excursies onderwater kunt zien. Al is er boven water ook genoeg te zien. je vindt dit natuurgebied in Zeeland.

De rivier de Oosterschelde is een parel in ons land.Het gebied heeft talloze bijzondere landschappen die je zelf kunt verkennen. Deze rivier kent een bijzondere geschiedenis. Tot in de middeleeuwen was de rivier veel kleiner. Maar door inpoldering, verzanding en dijken is hij uitgegroeid tot een brede rivier.

Deze rivierarm van de Schelde kent zowel zoet als zout water. Door het getij is dit de broedkamer voor talloze dieren. Sinds 2002 is het een nationaal park. Het is meteen het grootste nationale park van Nederland. Waar je talloze excursies kunt maken in de natuur. Ook vind je er diverse attracties. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de Oosterschelde Nationaal park

Stranden

Strand langs de Oosterschelde. ©Ben Biondina

Je vindt hier talloze stranden, waar het goed toeven is als de zon schijnt. Sommigen zijn heerlijk klein en zelfs bij mooi weer lekker rustig. Dit zijn een paar mooie stranden in het nationaal park. Waaronder:
– Krabbendijke Strandje
– Strand Yerseke
– Strand Gorishoek
– Strandje Wemeldinge
– Strand Bergsediepsluis
– Strand Sint-Annaland

Plompe Toren van Koudekerke

De Plompe Toren in vol ornaat. ©Ton Stanowicki

De Plompe Toren is het enige overblijfsel van het dorp Koudekerke. De kerktoren ligt aan de Oosterschelde. Het dorp verdween langzaam in de Oosterschelde. Rond 1700 was het gehele dorp verdwenen. De toren is een herinnering aan de tijd dat de Oosterschelde woest en niet te bedwingen leek. Je vindt de toren ten zuiden van Burgh-Haamstede.

Ontdek de leukste accommodaties in Koudekerke

Oosterscheldekering en Neeltje Jans

De stormvloedkering maakt onderdeel uit van de Deltawerken. Neeltje Jans kun je van binnen, maar ook van buiten bezoeken. Via informatie en een tentoonstelling krijg je uitleg over dit bijzondere bouwwerk dat ons beschermd bij hoogwater. 

Meer informatie: www.neeltjejans.nl

Vogelkijkhutten

In het park staan talloze kijkhutten om vogels te kijken. Een paar bekende zijn Vogelkijkhut Markiezaat en vogelkijkhut Rammegors. Maar er zijn er meer dan tien. Het belangrijkste is dat je eb en vloed in de gaten houdt. Bij eb komen er veel vogels op de bodem af om te zoeken naar voedsel.

Zeehonden kijken

Zeehonden in de Oosterschelde. ©Ben Biondina

De zeehond was bijna uitgestorven in ons land in de jaren zeventig. Met name door de jacht, vervuiling en mensen die de dieren verstoorden. Maar toen werden deze knuffelbare dieren beschermd en ging het langzaam beter met hun aantallen. Je komt hier voornamelijk de gewone zeehond tegen. De grijze zeehond, die groter is en meer een kop van een hond heeft, wordt hier zelden gezien. Maar het kan dus wel.

Het beste moment is bij eb, als de dieren liggen te rusten op een zandbank. Met name de Roggenplaat en de kop van de Vondelingenplaat zijn geliefd bij deze dieren. 

Bruinvissen kijken

De bruinvis wordt geregeld gezien in de Oosterschelde. Deze kleine walvisachtige kan 1,5 meter lang worden. Hou dus altijd het wateroppervlak in de gaten. Voor je het weet komt er een kenmerkende vin uit het water. 

Volgens kenners zijn dit goede plekken om bruinvissen te zien: Het bekende havenhoofd bij Zierikzee en de pier bij het haventje van Burghsluis. In dit gebied leven zo’n 60 bruinvissen.

Een rondvaart op de Oosterschelde. ©Ton Stanowicki

Van april tot en met oktober kun je hier op zeehondentocht in Zeeland. De zeehonden rusten dan uit bij laag water op een zandbank. Met een schip kun je dan redelijk dichtbij komen, zonder de dieren te verstoren. Door de wisselende tijden van eb verschilt het vertrek van de boot per dag. Check vooraf de tijd van afvaart. Een tocht duurt drie uur.

Sepia of zeekat

Sepai of zeekat in de Oosterschelde ©Ron Offermans

De sepia is een soort inktvis. Hij wordt ook wel zeekat genoemd. De Oosterschelde is een kraamkamer voor deze soort, waardoor je hier veel dieren kunt spotten. Je kunt ze al zien begin mei als ze naar de Oosterschelde trekken. Het water moet een warmte hebben van 12 graden. Dan gaan ze paren. De sepia’s hebben tijdens de paring felle kleuren, waardoor ze er extra fraai uit zien.

Zeepaardjes

In de Oosterschelde leven zeepaardjes. Al gelooft niet iedereen dat. Hier zijn door duikers zowel het kortsnuitzeepaardje als het langsnuitzeepaardje gezien. Het verschil zit hem overduidelijk in de lengte van de snuit. Maar, deze dieren zijn zeldzaam en worden zelden gespot. Al heb je altijd een kans. Hou dus je ogen open.

Haaien

Niet iedereen weet dat er haaien leven in de Oosterschelde. Een niet een, maar liefst vier soorten. De gladde haai, hondshaai en ruwe haai worden best vaak gespot. De gevlekte gladde haai is zeldzamer. Deze soorten zijn ongevaarlijk voor de mens, maar wel heel bijzonder om te zien.

Overnachten bij het Oosterschelde Nationaal Park

Dit gebied is zeer geschikt voor een lang weekend of een midweek. Er zijn talloze gezellige Bed & Breakfasts, maar ook kleinschalige hotels en hostels. Ook zijn er goede appartementen voor een een of meerdere nachten eenvoudig online te boeken. 

Bekijk de leukste accommodaties in Burgh-Haamstede

Koraal in Nederland

Geloof het of niet, maar ook in Nederland hebben we koraal. Het is weliswaar een koudwaterkoraal, dus anders dan in de warme zeeën. In de Oosterschelde komt de enige koraalsoort voor die we kennen in Nederland. Het gaat om dodemansduim, een fraai zacht koraal dat haar prooi vangt met talloze poliepjes. Wat allemaal losse dieren zijn. 

In 1994 werd gemeld dat het aantal sterk was afgenomen maar de afgelopen jaren is hun aantal fors toegenomen. Er is sprake van complete kolonies. Die je relatief eenvoudig kunt zien als duiker. Als snorkelaar is het iets lastiger, omdat deze dieren vaker een stuk dieper zitten. En ze houden van stroming, dus moet je ook erg goed opletten.

Andere dieren

Je kunt op deze tochten ook andere dieren zien als kleurige zeeanjelieren, mosselen, zakpijpen, platvissen, garnalen, brokkelsterren en schelpdieren als krabbetjes en kreeften.

Duiken in de Oosterschelde Duiken Oosterschelde

Duiken Oosterschelde ©Linda Raaphorst

De Oosterschelde is zeer populair bij sportduikers. De rijkdom van dit natuurgebied ligt met name iets dieper. En dus duiken ze hier massaal het water in. Er zijn diverse duikscholen die een duik aanbieden op de beste plekken met veel leven. 

Een van de beste locaties is de Bergse Diepsluis, waar weinig stroming is. Ook de Zeelandbrug is een populaire stek. Zowel het dijklichaam als de stenen onder water zijn rijkelijk begroeid. 

Snorkelen in de Oosterschelde

Snorkelen in de Oosterschelde; het klinkt ietwat vreemd. Maar dit Nationaal Park heeft een bijzondere onderwaterwereld. Met talloze dieren die je kunt zien tijdens je excursie. Je gaat op pad met een gids en je snorkelmasker en flippers. 

Er worden diverse tochten aangeboden. Het is ook een perfecte trip voor kinderen. Zij kunnen zo eenvoudig kennis maken met de natuur in ons land. Je krijgt een wetsuit aan zodat je het niet koud krijgt.

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen