Paleis Soestdijk

Dit beroemde paleis in Baarn kun je nog af en toe bezoeken

Paleis Soestdijk was lang de residentie van Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard. Er worden geregeld activiteiten gepland, zoals een wildplukwandeling, oogstfeest en meer. Het imposante gebouw stamt uit de 17e eeuw en kent een bijzondere geschiedenis. Het paleis staat in Baarn in de provincie Utrecht. Volgens velen is dit het mooiste koninklijk paleis van Nederland. Waar bijvoorbeeld ook Napoleon in heeft gewoond. Dit zijn de bezienswaardigheden alsook de beste tips voor Paleis Soestdijk.

Het imposante Paleis Soestdijk is onlosmakelijk verbonden met het koningshuis. Wat nog goed te zien is. Je kunt op bepaalde dagen door de tuinen lopen en je een koningin voelen. Voor een tijdje dan.

Tuinen gesloten voor publiek

Paleis Soestdijk is tot 2024 gesloten, maar in de zomer van 2021 was het wél mogelijk om de beroemde paleistuin te bezichtigen. Ook de Watertoren en het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes kon je bezoeken via een vaste wandelroute. Inmiddels zijn de tuinen weer gesloten, al gaan ze mogelijk in 2022 weer open.

Wandelen met de Schaapskudde

Al een tijdje grazen schapen op het landgoed. Met name om het aantal plantensoorten te bevorderen. In augustus kun je op stap met de schaapherder. En alles leren over de dieren en het paleis. Ook hiervoor moet je online reserveren.

Zelf een veldboeket plukken

Op de kwekerij werd eeuwenlang eigen voedsel geproduceerd. En veel bloemen gekweekt. Nog steeds kun je hier goed zien hoe dit in het verleden ging op het terrein van de kwekerij. Je kunt hier genieten van de vele fruitbomen, maar ook van de vele bloemen. Die je zelf mag plukken om een mooi boeket voor thuis te maken. 

Het Paleis

Paleis Soestdijk in Baarn. ©Alwin Kroon

Het Paleis is logischerwijs de meest imposante attractie. Maar slechts een gedeelte zal vanaf de nieuwe opening nog te bewonderen zijn. De rest wordt verbouwd tot vergaderzalen bijvoorbeeld.

De tuinen van Paleis Soestdijk

De allereerste tuin werd aangelegd door stadhouder Willem III. Vanaf 1674 was hier een strak geometrische Franse baroktuin te zien. Maar na 1815 werd de tuin compleet veranderd. Koning Willem II maakte er een Engelse landschapstuin van. Met opvallend veel slingerende paden en waterpartijen. Deze werd ontworpen door de beroemde architect J.D. Zocher.

De Watertoren

De Watertoren stamt uit 1860. Het is daarmee de oudste nog bestaande watertoren in Nederland. Hij werd met name gebouwde om de twee fonteinen goed te laten werken. Het was een windwatermolen.

Als er niet genoeg wind was moest een paard het werk doen. Doordat de bomen eromheen steeds hoger werden, werden uiteindelijk de wieken er af gehaald. Ook werd hier graan gemalen. Je vindt de Watertoren aan de achterzijde van Paleis Soestdijk.

Speelhuisje

Het speelhuis Ixientieta stamt uit 1939. De naam is samengesteld uit de namen der prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina. Het werd door diverse prinsesjes gebruikt om te kunnen spelen. Tegenwoordig is het een rijksmonument.

Beeld van Koningin Juliana en Prins Bernhard

Het beeld van Juliana en Bernhard. ©Alwin Kroon

In de tuin staat het beroemde beeld van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Het is een momentopname van hoe de koningin en prins stonden als ze op Soestdijk het defilé afnamen. Het is gemaakt door kunstenaar Kees Verkade in 2009. Het werd onthuld door koningin Beatrix op 19 mei 2009. Dit was in het 100ste geboortejaar van Juliana.

Overnachten bij Paleis Soestdijk

De omgeving van het paleis is perfect om te wandelen met vele bossen en landgoederen. Er zijn diverse kleine hotels, leuke Bed & Breakfasts en handige appartementen.

Bekijk de leukste accommodaties rond Paleis Soestdijk

Geschiedenis Paleis Soestdijk

Het huidige paleis is feitelijk een uitgebouwd buitenverblijf. Dat werd gebouw door Cornelis de Graeff, die rond 1650 een van de burgemeesters van Amsterdam was. Het pand werd in classicistische stijl gebouwd en diende als buitenverblijf. En kreeg de naam Hofstede aen Zoestdijck. De locatie was aan de weg tussen Baarn en Soest. Maar wel afgelegen van het verkeer. 

Bijzonder was dat De Graeff verantwoordelijk was voor het opvoeden van Willem III van Oranje, die toen al stadhouder was. Willem III kocht het landgoed uiteindelijk, waarbij het werd omgebouwd tot een jachtslot. Willem en zijn vrouw koningin Maria II van Engeland lieten ook Paleis Het Loo bij Apeldoorn bouwen. Hierdoor werd Paleis Soestdijk minder gebruikt. 

In 1806 ging koning Lodewijk Napoleon wonen in Soestdijk. Ook hij liet het uitbouwen en verbouwen. Onder meer ook de vensters werden vergroot. En zoals een goed Fransman betaamt, liet hij de tuin opnieuw inrichten. Toen in 1813 Nederland weer onafhankelijk werd kreeg uiteindelijk kroonprins Willem het pand. 

Toen hij koning werd breidde hij het pand uit met twee vleugels. Die nu nog ook nog erg kenmerkend zijn. En veel weg hebben van een tsarenpaleis uit Rusland. Wat logisch is, want zijn vrouw Anna Paulowna kwam uit Rusland. In de jaren er op leefde ook prins Hendrik en koningin Emma er. 

In 1937 besloten Juliana en haar man Bernhard er te gaan wonen. Bijna al hun kinderen werden hier geboren. Dus ook Beatrix bijvoorbeeld. Tot in 2017 was het paleis en het bijbehorende landgoed eigendom van de Nederlandse Staat. Sindsdien is het particulier eigendom en een museum. Dat wordt verbouwd en pas in 2023 weer haar deuren opent.

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen