Posbank

Beroemde heuvel in Nationaal Park De Veluwezoom

De Posbank bij Rheden is volgens velen het mooiste natuurgebied van de Veluwe. Dit heuvelachtige landschap, met toppen tot wel 90 meter, biedt een unieke combinatie in Nederland. Je ziet hier uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en ongekende uitzichten. Het gebied is een favoriet onder wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Ontdek in dit artikel alle tips om de Posbank Veluwe optimaal te bezoeken.

Volgens velen is de Posbank het mooiste uitzichtpunt van Nederland. Ik ben er tien keer geweest en kan het beamen. Persoonlijk vind ik het ook een van de mooiste heidevelden van ons land. Dit komt vooral door de vele heuvels. Ik heb alle praktische informatie over het weer op de Posbank, wandelroutes, excursies en accommodaties verzameld.

Dit zijn de bezienswaardigheden van de Posbank

Als je voor het eerst deze locatie bezoek, vraag je je misschien af waar je moet beginnen. Maar dit natuurgebied is niet zo heel groot, waardoor je redelijk makkelijk alle dingen om te doen en zien kunt afvinken. Toch zijn er enkele attracties die je eigenlijk niet mag missen. Je vindt ze hieronder.

Het bankje met de naam Posbank

De naam Posbank verwijst naar een stenen bank die op 7 mei 1918 werd geplaatst. Dit gebeurde ter ere van het 25-jarig jubileum van G.A. Pos, destijds de leidinggevende van de ANWB. Vandaar de naam Posbank. De bank, een monument op de heuvel, is een populaire bezienswaardigheid. Tegenwoordig wordt de naam 'Posbank' ook gebruikt om het omliggende heuvelachtige gebied te beschrijven. Het gebied is beschermd en is onderdeel van het Nationaal Park De Veluwezoom. Vaak wordt deze plek Posbank Arnhem genoemd; maar het is officieel Rheden.

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Het Bezoekerscentrum Posbank, gelegen aan de Heuvenseweg 5a in Rheden, is het startpunt voor veel bezoekers. Hier vind je uitgebreide informatie over wandel- en fietsroutes, het landschap en de flora en fauna van de Posbank.

Overnachten bij de Posbank

Je kunt de Posbank Veluwe eenvoudig in een dag bezoeken. Dit is inclusief een langere wandeling. Maar als je in de zomer laat op de avond op pad wil is het handig om een hotel, appartement of hostel te zoeken voor een paar nachten. Er zijn diverse hotels bij de Posbank, maar ook Bed & Breakfasts te vinden. Zo kun je ook genieten van een avondwandeling of een vroege ochtend op de heide, als het landschap nog gehuld is in stilte en dauw.
Dit zijn de leukste accommodaties in de omgeving van de Posbank

Kraaijenberg: Het Posbank uitkijkpunt

Een van de hoogtepunten (letterlijk) is de Kraaijenberg. Deze steile heuvel langs de Snippendaalseweg biedt een heerlijk uitzicht. En deze heuvel is perfect voor het spotten van dieren, zeker als je vroeg in de ochtend gaat. Het is ook een zeer goede plek voor het maken van foto’s.

Wandelen op de Posbank

Dit is een perfecte plek om te wandelen. Hierbij de beste routes waarbij je het omliggende natuurgebied goed kunt ontdekken. Natuurlijk kun je ook een deel ervan lopen.

Wandelroute Veluwezoom-Posbank (5,4 km)

Wandelen op de Posbank.

De wandelroute Veluwezoom-Posbank begint bij het bezoekerscentrum Veluwezoom en is 5,4 kilometer lang. Waarbij je dwaalt over de heuvels vol met heidevelden. En je het Herikhuizerveld verkent. Het is een goede plek om de geelgors te zien in de broedtijd. Terwijl je hier ook buizerds kunt zien. En met geluk een boomvalk in de avond. Terwijl mestkevers de keutels van de grote grazers opruimen. Als je goed oplet kun je in de zon de zandhagedis zien.

Je loopt daarna langs de Kraaijenberg. Een van de hoogtepunten (letterlijk) is de Kraaijenberg. Deze steile heuvel biedt een heerlijk uitzicht. En is perfect voor het spotten van dieren en het maken van foto’s. Neem hier de tijd voor. Daarna volgt de Posbank, waarna je door de heidevelden naar de Schietsbergseweg loopt. Al kun je de route natuurlijk ook andersom lopen. Bij het bezoekerscentrum kun je informatie over de uitgebreide wandeling krijgen.

Paviljoen De Posbank

Het Paviljoen De Posbank ligt bij de parkeerplaats. Het fungeert als theehuis en restaurant waar je kunt genieten van lokale lekkernijen. Het is een perfecte stop na een heerlijke wandeling. Het kan hier wel druk worden, met name rond lunchtijd.

Herikhuizerveld

De Posbank maakt onderdeel uit van het Herikhuizerveld. De naam Herikhuizerveld komt van de voormalige boerderij Herikhuizen, waarvan de ruïne nog steeds te zien is in het gebied. De overblijfselen zijn omgebouwd tot observatiepost voor het wild. En is dus een goede plek om ook te bezoeken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wanneer bloeit de heide op de Posbank?

De heide op de Posbank bloeit van half augustus tot half september. Gedurende die periode verandert het gebied in een paarse zee. Hou er wel rekening mee dat het hier dan erg druk kan worden. Dit geldt met name in de weekenden, als je hier doordeweeks komt is het rustiger. Ik ga meestal in de vroege ochtend of late middag of avond. Dat is ook het beste moment voor het maken van foto's.

De Rhedense Schaapskudde

Schaapskudde bij de Posbank. ©Corno van den Berg

Wie deze plek bezoekt heeft een kans om de Rhedense Schaapskudde te zien. Deze kudde van Veluwse schapen begraast al tientallen jaren de heide rond de Posbank. De schaapherder stuurt zijn schapen elke dag naar een stukje heide. Zo krijgt het gras geen kans om de heide te overgroeien. Waardoor het uiteindelijk bos zou worden. Daarom blijft ingrijpen van de mens noodzakelijk.

Het is dus niet eenvoudig om te te vinden. Maar met wat geluk, en goede ogen, kun je ze tegen komen. En eerlijk is eerlijk; er is geen mooier gezicht dan de schapen op de heuvels. Ook lopen hier IJslandse pony’s en andere grote grazers om dezelfde reden.

De Posbank afgesloten: Praktische informatie

Sinds 1 juli 2024 is de doorgaande weg over de Posbank voor een deel afgesloten voor auto's en motoren. Dit geldt niet dus voor fietsen, ook niet voor elektrische fietsen. Daarnaast zijn een aantal kleinere parkeerplaatsen langs deze weg gesloten. Dit is gedaan om de druk van het verkeer te verminderen.

Welke wegen worden afgesloten?

  • Bovenallee tussen de Kluizenaarsweg en de Parkeerplaats Beekhuizen
  • Beekhuizenseweg tussen Parkeerplaats Beekhuizen en Paviljoen De Posbank
  • Beekhuizenseweg tussen Paviljoen De Posbank en Parkeerplaats Lappendeken. 

Wanneer geldt de afsluiting van de Posbank?

  • Op alle dagen in de maanden juli en augustus
  • Alle weekenden en feestdagen gedurende het hele jaar

Controleer daarom altijd vooraf de actuele situatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Rondje Posbank auto en motor

Dit is een van de mooiste wegen van Nederland, maar er gelden strikte regels. Als je doordeweeks gaat, buiten de maanden juli en augustus kun je het rondje nog rijden. Dan kun je de Posbank op drie manieren bereiken. De route van het rondje maakt niet uit als je de Beekhuizenseweg maar meepakt. En dan vooral het stuk naar Rozendaal. Dat slingert door de heuvelachtige bossen met diverse parkeerplaatsen waar je kunt stoppen en verder kunt wandelen. De Schietbergseweg is ook prima en valt goed te combineren met de Beekhuizenseweg.

Rondje Posbank met de fiets

Het is nog wel mogelijk om in de zomer en weekenden het rondje te fietsen. Daarnaast zijn er talloze fietspaden, waar je niet wordt gestoord door ander verkeer. En dan is de beleving wel iets intenser. Je hebt veel keuzes, maar de fietsroute Posbank vanuit The Hunting Lodge bij Rozendaal leidt eerst door heuvels met fraaie beukenbossen om daarna uit te komen bij de heidevelden. 

Je kunt even een top maken bij de Posbank zelf, maar je komt onderweg diverse bankjes tegen om even te genieten van het uitzicht. En deze zijn vaak rustiger. Volg de weg naar het oosten. Je kunt terug via De Steeg, maar ook door fietsen naar Ellecom bijvoorbeeld. Of zelfs naar Laag-Soeren en dan terug via Ellecom.

Wilde dieren op de Posbank

Wilde zwijnen op de Posbank. ©Marco Derksen

Wie vroeg in de ochtend naar de Posbank gaat heeft een redelijke kans om edelherten te zien. Al zie je ze meestal van een redelijke afstand. En met wat geluk spot je een ree, maar meestal in de omliggende bossen. Ook worden af en toe wilde zwijnen op de Posbank gespot. Als je de bossen in duikt kom je ze geregeld tegen.

Hoe zijn de heuvels van de Posbank ontstaan?

De heuvels van de Veluwe hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Tijdens de diverse ijstijden waren hier ooit gletsjers. Die schoven zand en stenen voor zich uit. Toen het warmer werd smolt het ijs en bleven de stenen en het zand achter. Deze stuwallen vielen ten prooi aan regen en wind. Waardoor de lager gelegen delen dieper werden. En deze heuvels zie je nu dus nog steeds. 

Hoe bereik je de Posbank?

De Posbank parkeerplaats bij het theehuis op de top is vaak drukbezocht en raakt snel vol. Alternatieven zijn de parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom of bij de Houtplaats aan de Schietbergseweg. Vanaf deze locaties kun je wandelen of fietsen naar de top.

Meer artikelen over de Veluwe