Nog geen account?
De provincie Groningen is synoniem voor veel natuur en gezellige steden
4 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
19 personen zijn hier geweest
De provincie Groningen is meer dan haar hoofdstad. Je moet hier zelf een keer op ontdekkingstocht gaan. Langs de kust, het rustige binnenland, de dorpjes en de natuur. Met zoveel ruimte dat je je bijna eenzaam gaat voelen.
Dit is de noordelijkste provincie in Nederland. De slogan Er gaat niets boven Groningen is briljant. En lekker dubbelzinnig. Want een vakantie naar Groningen is anders dan in de rest van ons land. Waar je je kunt verbazen over de vele natuur en ruimte. Met eindeloze landschappen en vergezichten. Een midweek of weekend is ook prima te doen hier.
Wat is er te doen in Groningen? Hoe kan ik het beste mijn trip plannen? Ik probeer met deze tips antwoord te geven op die vragen. De regio is groot en er is veel te zien. Dit is slechts een eerste opzet. Met bekende, maar ook minder bekende plekken.
Dit zijn volgens mij de mooiste bezienswaardigheden van de provincie Groningen. In de toekomst zal ik hier nog meer tips gaan plaatsen voor een trip naar Groningen. Mocht jij een tip of zelfgemaakte foto hebben dan hoor ik het graag.
Vesting Bourtange is een uniek verdedigingswerk in ons land. Dit vestingdorp werd tijdens de Nederlandse Opstand aangelegd. Dit was in 1580 in opdracht van Willem van Oranje om de toegangsweg tot Groningen blokkeren. In Groningen koos stadhouder Rennenberg voor Spanje. En moest gestopt worden. In de decennia er op werd de vestingstad diverse keren verbeterd. In 1742 werden talloze gebouwen voor de militaren en burgers neergezet. En dat is zoals het nu nog is grotendeels. Je vindt deze unieke vijfhoekige vesting bij Westerwolde.
Zie mijn tips voor Bourtange
Groningen is een levendige stad. Waar je lekker kunt shoppen, goed kunt eten en lekker wat kunt drinken in de vele cafeetjes. Deze studentenstad is de grootste stad in het noorden van ons land. De Martinitoren zie je al van ver opdoemen. Hij stamt uit de 16e eeuw, nadat eerdere torens door bliksem en brand werden vernietigd. De Martinikerk staat aan de Grote Markt.
De Prinsentuin ligt achter de Prinsenhof, dat stamt uit de 11e eeuw. De tuin werd aangelegd door stadhouder Willem Frederik. Je vindt hier een rozentuin, kruidentuin en diverse loofgangen. Het Groninger Museum is een modern kunsthistorisch museum met wisselende tentoonstellingen. De Reitdiephaven is een nieuwe wijk die erg populair is bij fotografen.
Bekijk de leukste accommodaties in Groningen
Het Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland. Dit was ooit de Lauwerszee. Dit natuurgebied is van groot belang voor met name vogels. Je kunt hier goed wandelen door de rietlanden. Met name het bekende Vogelpad is populair. Waarbij je onder meer Konikpaarden kunt tegen komen.
Meer informatie: np-lauwersmeer.nl
De Burgemeester Brouwerstraat in het plaatsje Garnwerd heeft de smalst berijdbare weg van Nederland. Je mag hier met je auto doorheen, al is het niet al te makkelijk. Met name in de voorjaar staan hier tientallen stokrozen, waardoor het straatje nog smaller wordt. Het is dan ook leuk om te zien als iemand het probeert. Het straatje is sowieso de moeite waard door de vele bloemen hier. Het is verder goed toeven in Garnwerd. Met onder meer Garnwerd aan Zee. Dit is een mooie plek om te eten en drinken aan het Reitdiep.
Adres: Burgemeester Brouwerstraat, Garnwerd
Zeehondencentrum Pieterburen is bekend van de reddingsacties van Lenie ’t Hart. Zij begon in 1971 met het opvangen van met name jonge zeehonden die in de problemen waren gekomen. Deze crèche met jonge dieren kun je nog steeds bezoeken. Al worden nu ook veel oudere dieren opgevangen. Ze worden verzorgd totdat ze sterk genoeg zijn om weer vrij te worden gelaten. Je kunt hier dichtbij de dieren komen, zodat je ze goed kunt bekijken. Zonder ze te verstoren. En alles horen over hun leven in de Waddenzee.
Meer informatie: zeehondencentrum.nl
De Menkemaborg in Uithuizen is een van de overgebleven Groninger borgen. Een borg is een burcht, ookwel bekend als een versterkt kasteel. De Menkemaborg stamt uit het begin van de 15e eeuw. Al stond hier eerder een ander huis. Tegenwoordig is de Menkemaborg een museum. Waar je alles te weten kunt komen over de machtige Groninger jonkers in de 17e en 18e eeuw.
De omvangrijke tuin is ingericht als Hollandse tuin zoals deze populair was in de 18e eeuw. Met veel vergezichten over het landschap, natuurlijke waterpartijen en slingerende smalle paadjes. Hier vind je ook een intrigerend doolhof. Het is een van weinige originele doolhoven in ons land. En erg leuk om doorheen te lopen.
Meer informatie: menkemaborg.nl
Nationaal landschap Middag-Humsterland is volgens archeologen het oudste cultuurlandschap van Nederland. Oftewel waar mensen zich vestigden, een woning maakten en werkten. Uit diverse opgravingen is gebleken dat hier al 500 jaar voor Christus mensen woonden. Met name het stesle van sloten is een bijzonder kenmerk. Waar je heerlijk langs kunt wandelen. Ook is er een museum waarbij je meer te weten kunt komen over de eerste mensen die hier hun leven wilden opbouwen.
Meer informatie: middaghumsterland.info
Als je in Groningen naar het noorden rijdt kom hem vanzelf tegen: De Waddenzee. Waarbij je vaak eindeloos ver kunt kijken naar de Waddeneilanden. En de meest populaire excursie is wadlopen. Waarbij je met een gids bij eb op pad gaat. Zorg wel dat je goede schoenen hebt. Ze kunnen nat en vooral vies worden.
Bekijk mijn tips om te gaan wadlopen
De provincie biedt talloze leuke plekken om te blijven slapen. Ik heb meerdere keren de nacht doorgebracht in gezellige kleine hotels, leuke Bed & Breakfasts en handige appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties in de provincie Groningen
4 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
19 personen zijn hier geweest