Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is hét nationale museum van Nederland

Het Rijksmuseum in Amsterdam moet je minimaal één keer hebben bezocht. En eigenlijk wel drie of vier keer. Het Rijksmuseum is het meest beroemde museum van Nederland. De gedachte achter het museum is het verhaal te vertellen van Nederland. In een periode van de rijke Middeleeuwen tot nu. Door middel van kunst. En het is veel meer dan alleen maar schilderijen. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor jouw bezoek aan het Rijksmuseum.

Sinds 2013 is Het Rijksmuseum weer open na een grootschalige renovatie. Het pand past nu perfect bij de vele meesterwerken die je hier vindt. Het is een museum om als Nederlander trots op te zijn. En waar veel te ontdekken valt.

Waar je onder meer talloze wereldberoemde hoogtepunten uit de Nederlandse Gouden Eeuw kunt zien. Je vindt hier meer dan 8.000 objecten in 80 zalen, die het verhaal vertellen van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis.

Voorhal

Veel mensen lopen snel door de Voorhal naar de grotere zalen. Wat zonde is. De Voorhal vind ik zelf het mooiste stuk van het Rijksmuseum. De mozaïekvloer is fraai in combinatie met de wanden vol geschilderde taferelen. De taferelen gaan over de deugden in het leven. Ken jij ze allemaal?

De gebrandschilderde ramen maken het geheel af. Die hebben ook een functie. Elk van de ramen heeft een kunst als thema. Zoals de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de bouwkunst.

Eregalerij

De Eregalerij toont een meer dan indrukwekkende collectie met schilderijen van grote meesters. Denk aan Frans Hals, Jan Steen, Johannes Vermeer alsook Rembrandt. Dit laat de rijkdom van de gouden eeuw in al zijn schoonheid zien. Er zijn weinig musea ter wereld die zoveel bekende werken van meesters in één zaal hebben hangen. 

Kijk eens goed om je heen hier. Op de gietijzeren balken rondom de kabinetten staan de namen van beroemde zeventiende-eeuwse schilders. Herken jij ze allemaal? Maar er is meer. Als je goed kijkt zie je boven de kabinetten de wapens van de elf Nederlandse provincies afgebeeld. Alsook hun hoofdsteden. Deze zaal komt uit bij de Nachtwachtzaal.

De Nachtwacht

De Nachtwacht in het Rijksmuseum.

De Nachtwacht is het bekendste schilderij van Rembrandt van Rijn. En je kunt er niet omheen, aangezien hij zeer opvallend in de Nachtwachtzaal staat. En je het meesterwerk al bij binnenkomst kunt zien. Maar vergeet ook niet om je heen te kijken in deze zaal. Er is een ongekende rijkdom te zien. Neem de tijd. En werk je langzaam naar de Nachtwacht toe.

Poppenhuizen

De eeuwenoude poppenhuizen in het Rijksmuseum sneeuwen vaak wat onder bij alle andere kunstwerken. De oudste dateert uit 1676 en geeft een kijkje in het leven in de Gouden Eeuw. De meeste poppenhuizen zijn nog in opvallend goede staat. Of zijn in ere hersteld.

Delfts blauw aardewerk

Het museum heeft veel Delfts blauw aardewerk. Het is een van de grootste collecties op aarde. Waarbij je allerlei gebruiksvoorwerpen kunt zien, zoals complete theeserviezen en vazen.

Cuypersbibliotheek

Cuypersbibliotheek

De Cuypersbibliotheek is helaas niet al te bekend. Maar dit is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. En bij de grote recente restauratie geheel in originele staat teruggebracht. Met name de gietijzeren ronde trap is fraai. Je kunt hier heerlijk neuzen.

De Philipsvleugel

In de Philipsvleugel zie je diverse wisselende tentoonstellingen per jaar. Meestal met werk uit eigen collectie, maar vaak ook kunstwerken die in bruikleen zijn. Ook vind je hier een zaal voor het tonen van fotografie.

Aziatisch Paviljoen

Het Aziatisch Paviljoen is een vreemde eend in de bijt. Het heeft een eigen gebouw op de binnenplaats van het musuem. Wat opvalt zijn de vele schuine vlakken in het gebouw. en ongebruikelijke zichtlijnen kenmerken dit gebouw. Het is ontworpen door de architecten Cruz en Ortiz. 

Het gebouw is veel moderner dan de rest in het Rijksmuseum. Je vindt er een rijke collectie Aziatische kunst uit China en Japan. Maar ook uit Thailand, Indonesië, Vietnam en India. Sommige stukken dateren uit 2000 voor Chr.

Rijksmuseumtuinen

De tuinen van het Rijksmuseum zijn een verademing in de stad. Deze strak aangelegde tuinen vormen een heerlijke plek om te vertoeven. In het voorjaar zie je hier veel bloemen bloeien, zoals honderden tulpen. Wist je dat dat je de Rijksmuseumtuin, de Rijksshop en het bijbehorende Café gratis kunt bezoeken. Hiervoor heb je dus geen entreebewijs nodig.

Rijksmuseum van buiten.

De kunstenaars in het Rijksmuseum

Naast Rembrandt van Rijn vind je hier nog meer Hollandse meesters. Je kunt werken zien van Jacob van Ruisdael, Frans Hals, Vincent van Gogh, Johannes Vermeer en Jan Steen. Maar ook minder bekende als Johannes Cornelisz. Verspronck, Jan Havicksz. Steen, Jan van Scorel, Caesar Boëtius van Everdingen en Paul Joseph Constantin Gabriël.

Lekker overnachten in Amsterdam

Natuurlijk kun je de stad in een dag bezoeken, maar een nachtje doorbrengen in de hoofdstad is ook de moeite waard. Denk aan leuke hotels en hostels, maar ook Bed & Breakfasts die je eenvoudig online kunt boeken.

Bekijk de leukste accommodaties in Amsterdam

Geschiedenis van het Rijksmuseum

Rijksmuseum bezienswaardigheden

Dit museum is tegenwoordig tot ver buiten onze landsgrenzen beroemd. Maar niet iedereen kent de wonderlijke geschiedenis. Het museum werd al in 1800 opgericht, maar dan in Den Haag. De naam was toen nog de Nationale Kunstgallerij en had als doel de kunst van stadhouders te tonen. 

Het was Koning Louis Bonaparte, inderdaad de broer van Napoleon, die verhuisde het museum naar Amsterdam. Toen kwamen ook de beroemde werken, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt, in het bezit van het museum. De collectie werd ondergebracht op de bovenverdieping van het Paleis op de Dam. Pas sinds 1885 zit het Rijksmuseum gevestigd in het huidige pand. Het gebouw werd ontworpen door de Nederlandse architect Pierre Cuypers. 

Rijksmuseum bezoeken

Het Rijksmuseum is populair bij dagjesmensen. Waarvan ongeveer twee derde buitenlands is. Je kunt eenvoudig online je tickets kopen en met korting. Dit scheelt in de rij staan bij het loket. En dus als je aankomt kun je sneller naar binnen.

Online kaartjes kopen

Multimedia tours met de app

Je kunt vooraf de app van het Rijksmuseum downloaden en dan tijdens je bezoek kiezen voor een specifieke rondleiding. Zoals bijvoorbeeld die van de hoogtepunten, maar ook één over alleen Rembrandt. Of over het koloniaal verleden. En, deze is erg leuk, over het gebouw waarin het museum is gevestigd. Logischerwijs kun je er ook meerdere tijdens je bezoek doen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen