Rijksmuseum van Oudheden

Het nationale archeologie museum van Nederland

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) heeft de grootste archeologische verzameling in Nederland. Dit beroemde museum in Leiden laat je kennis maken met de vele kunstschatten uit de Griekse Oudheid, het nabije Oosten. De Oude Egyptenaren en de Romeinen. Maar je vindt er ook veel informatie over de prehistorie en de middeleeuwen in ons land.


Het museum is bekend tot over onze landsgrenzen. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er diverse wisselende tentoonstellingen. Deze gaan meestal over onderbelichte onderwerpen die wel aandacht verdienen. Persoonlijk vind ik deze tentoonstellingen vaak het meest interessant.

Een bezoek aan dit museum is een ontdekkingsreis naar het verleden. Dit zijn de meest bijzondere attracties in de collectie om te zien in het museum. Met ook de topstukken die je eigenlijk niet mag overslaan.

Collectie Oude Egypte

Maya en Merit van dichtbij. ©Rijksmuseum van Oudheden

Volgens geleerden heeft het Rijksmuseum van Oudheden een van de meest complete verzamelingen van Egyptische kunst ter wereld. Het is ook het enige museum in Nederland waar Egyptische mummies te zien zijn. Deze zijn zowel van mensen als van dieren zoals bijvoorbeeld een baviaan.

Tot de pronkstukken behoren de Taffeh Tempel, die in de entreehal te zien is. De tempel was gewijd aan de godin Isis en werd door de Egyptische overheid geschonken. Dit als dank van de Nederlandse hulp bij de herlocatie van de beroemde tempel van Aboe Simbel.

Andere bijzondere stukken zijn de dubbel sarcofaag uit het Oude Rijk, de drie grafbeelden van Maya en Merit. Maya was een schatbewaarder van Toetanchamon. Ook de mastaba van Hetepherachet is bijzonder. Een mastaba was de voorloper van de piramiden.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Collectie Oude Grieken

De Griekse collectie. ©Rob Overmeer

Je kunt een bijna complete Griekse wapenuitrusting zien, die stamt uit de 4e eeuw v.Chr. Daarnaast zie je veel kunst als vazen en beelden die van terracotta zijn gemaakt. Maar je ziet er ook gebruiksvoorwerpen uit de Griekse Oudheid.

Collectie Oude Nabije Oosten

Een grafbeeld van vour en kind (links) en de biddende man. ©Rijksmuseum van Oudheden

Een van de intrigerende etages is die met kunt uit Perzië, Babylonië en Assyrië. Al vind je hier ook kunstvoorwerpen van de minder bekende Akkadiërs en Hettieten. Deze volkeren ontstonden tussen 3000 jaar v.Chr. en de komst van Alexander de Grote in de 4e eeuw voor Chr. Hun kunst was erg rijk. Het hoogtepunt is volgens velen het Sumerische beeld van een biddende man uit bijna 2200 v.Chr.

Collectie Romeinse Rijk

Het beroemde Camee van Gemma Constantiniana. ©Rijksmuseum van Oudheden

Het Romeinse Rijk wordt in het museum op verschillende manieren belicht. Natuurlijk zijn er diverse beelden, waaronder het topstuk van keizer Trajanus, dat in de buurt van Tunis (Tunesië) is gevonden. Ook zie je een huizenblok uit Pompeï, met veel gebruiksvoorwerpen. Het meest bekend is de Camee van Gemma Constantiniana uit het jaar 315.

Het andere deel gaat over de Romeinen in Nederland. Dit zijn veelal lokale vondsten, waarbij je veel informatie kunt vinden over de opgravingen, maar ook de grens van het Romeinse Rijk, die dwars door ons land liep. Met onder meer de beroemde sarcofaag van Simpelveld.

Etruskische Collectie

De Etruskische zaal. ©Mike Bink

Het museum heeft een van de beste collectie van de Etrusken in Europa. Deze cultuur ontstond op het schiereiland van Italië en hun bloeitijd duurde slechts van de 7e tot de 6e v.Chr. Maar hun kunst behoort tot de rijkste ooit. De Romeinen hebben bijvoorbeeld hun schrift, cultuur en godsdienst voor een groot deel aan de Etrusken te danken.

In het museum zie je diverse aardewerk, urnen en een terracotta sarcofaag. Ook zie je bronzen spiegels en gereedschap. Helaas wordt meestal maar slechts een deel van de grote collectie tentoongesteld.

Geschiedenis van Nederland

De beroemde Fibula van Dorestad uit ons land. ©Rijksmuseum van Oudheden

Een van de meest bijzondere tentoonstellingen is over ons land. Het begint met een opvallend kleine tekening, die als oudste van Nederland wordt beschouwd. Je loopt letterlijk vanuit de prehistorie, naar de gevonden zwaarden van Ommerschans en Jutphaas uit de bronsttijd naar de zilveren Vikingschat uit Wieringen naar de Romeinen en verder.  

Wisselende tentoonstellingen

Een van de menselijke beelden die in de Tempels van Malta zijn gevonden. ©Corno van den Berg

In het museum zijn steeds wisselende exposities te zien voor een aantal maanden. Zoals over de unieke Tempels van Malta, die behoren tot de oudste ter wereld. Het geeft een kijkje in de bijzondere bouwwerken op de eilanden Malta en het naastgelegen Gozo. Ook zijn er diverse figuren van mensen gevonden, van slechts enkele centimeters. Deze werden gevonden in Xagħra op Gozo.

Zo kwam de collectie tot stand

De oprichter van het Rijksmuseum van Oudheden is koning Willem I. In 1818 benoemde hij de Leidse hoogleraar Caspar Reuvens als eerste directeur. Deze kreeg als taak bestaande collecties te verzamelen en deze tentoon te stellen.

Een van die collecties was van verzamelaar Bernard Eugène Antoine Rottiers die als militair al oudheden begon te verzamelen. Ook de collectie van de gebroeders Reynst uit Amsterdam is hier onder gebracht. Net als die van Graaf Frederik De Thoms en Jean Emile Humbert.

Het museum doet al decennialang opgravingen in diverse landen. Denk aan Griekenland, Egypte en Jordanië, maar ook in eigen land wordt al lang onderzoek gedaan naar grafheuvels.

Ook kinderen genieten in het museum. ©Ilona Hartensveld

Overnachten in Leiden

Je kunt het museum in een dag bezoeken, maar Leiden heeft veel meer te bieden. Ik heb er meerdere nachten doorgebracht en alle attracties bezocht. Je hebt de keuze uit leuke hotels, gezellige Bed & Breakfasts en appartementen. 
Bekijk de leukste accommodaties in Leiden

Museum van Oudheden bezoeken

Het Museum van Oudheden is eenvoudig bereikbaar. Het ligt midden in de stad Leiden. Je kunt het lopend bezoeken vanaf het station Leiden Centraal. De afstand is 950 meter, zo'n 11 minuten lopen.

Als je met de auto komt is betaald parkeren voor de deur mogelijk. Al kunnen al plaatsen bezet zijn. De beste optie is Parkeerterrein Haagweg, vanwaar je met een gratis pendelbusje naar het museum wordt gebracht.
Meer info op de officiële website

Meer artikelen over Leiden