Terschelling

Waddeneiland met geheel eigen sfeer

Terschelling is een populair Waddeneiland. Het biedt een grote diversiteit voor een weekendje weg of een vakantie. Met veel natuur en de rijke cultuur van de eilanders. Het is een heerlijke plek om te wandelen en te fietsen. En om te relaxen op de stranden, die in totaal maar liefst 40 kilometer lang zijn. Terschelling is onderdeel van Friesland. Hieronder vind je de leukste bezienswaardigheden voor Terschelling. Met leuke excursies om te doen.

Wie op Terschelling is zal het zien. Strand, duinen, kwelders en bossen gaan hier naadloos in elkaar over. Het eiland is 30 kilometer lang en is gemiddeld zo’n 5 kilometer breed. Terschelling is het op een na grootste eiland van onze Waddeneilanden.

Het eiland heeft een oppervlakte van 86 km2. De helft ervan is ongeveer natuurgebied. Het eiland ligt ten zuidwesten van Vlieland en ten oosten van Ameland. Een van de bekendste inwoners was de beroemde ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.

Vuurtoren De Brandaris

De Brandaris is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. De huidige toren stamt uit 1594. Al had het eiland in 1323 een Brandariuskerk. Deze had met een toren als baken voor schepen die via de Zuiderzee naar Amsterdam voeren. Maar het eiland verplaatst zich geleidelijk. Hierdoor viel de eerste Brandaris in 1570 in zee. 

Je kunt trouwen op de eerste verdieping van deze iconische vuurtoren. Maar jij, en je gasten, moeten dan wel de stenen wenteltrap nemen. De naam komt van Sint Brandarius, een dorpje dat destijds op het eiland lag. Je kunt de Brandaris helaas niet bezoeken. Maar het aanzicht vanaf diverse plekken op het eiland is ook fraai.

De Boschplaat

De Boschplaat.

De Boschplaat is het bekende natuurgebied van Terschelling. Het is groot; zo’n 10 bij 5 kilometer. Het was vroeger een losse zandplaat, maar is inmiddels vastgegroeid aan het eiland. Al is dit gebied nog volop in beweging. Dit blijkt wel uit het ontstaan van een nieuwe duinenrij in Cupido’s polder. 

Maar je vindt in dit immense gebied ook kwelders met veel bijzondere planten als lamsoor, zeealsem, zeeweegbree en zilte zegge. Maar ook talloze duinen, waaronder de bekende Parapluduin. Aan de Noordzeekant van de Boschplaat zoeken schelpenliefhebbers graag naar fossiele schelpen. 

De Boschplaat kreeg in 2015 als eerste gebied in Nederland het predikaat Dark Sky Reserve. Oftewel, hier kun je in totale duisternis genieten van het heelal. En dus bijvoorbeeld de melkweg goed zien. Alsook talloze sterren. Dit natuurreservaat ligt aan de oostzijde van het eiland. Tijdens het broedseizoen van vogels is een deel van het gebied afgesloten.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Formerumer Molen

De Formerumer Molen is de enige molen op Terschelling. Het eiland heeft een lange geschiedenis met molens. De eerste stamde uit 1612. Maar de meeste molens gingen ten onder aan brand of het oprukkende zeewater. 

De laatste molen staat sinds 1876 in Formerum. Hij werd 40 jaar eerder gebouwd aan het oosteinde van de Dellewal in het westen van het eiland. De molen is volledig gerestaureerd. Inmiddels is het een gezellige koffietent.

Drenkelingenhuisje

Het Drenkelingenhuisje op Terschelling.

Het Drenkelingenhuisje is beroemd. Bij paal 23 en 24 werd dit huisje al in 1865 geplaatst. De Boschplaat was de plek waar de meeste vissers schipbreuk leden. Hier konden drenkelingen schuilen in het houten gebouw op vier palen.

In 1962 verdween het gebouw in een storm. Deze voormalige schuilplaats voor drenkelingen is volledig herbouwd in 2000. Het heeft nu ook een seinbol en wegwijzer. Je kunt het drenkelingenhuisje op diverse manieren bezoeken. Dit kan met de strandtaxi, strandbus, fatbike, huifkar, 4×4 of te voet.

Noordsvaarder

Noordsvaarder is een immense zandvlakte in het westen van Terschelling. Het biedt ongekende uitzichten en is een heerlijk gebied om te wandelen. Het was ooit een grote zandplaat voor de kust van het eiland. Maar de zandmassa kwam in de 19e eeuw vast te zitten aan het eiland. Dit natuurgebied is 650 hectare groot. Je kunt hier veel soorten orchideeën vinden, zoals de groenknolorchis en moeraswespenorchis.

Koegelwieck

Koegelwieck is een duingebied ten noorden van de dorpen Formerum, Lies en Hoorn. Het is een heerlijk wandelgebied. Waar je onder meer het mooie klokjesgentiaan kunt zien. En diverse soorten orchideeën. 

Haven Terschelling

De haven van Terschelling ligt in de enige natuurlijke baai van Nederland. Al eeuwenlang liggen hier talloze vissersschepen, ook nu nog. De meeste boten vissen tegenwoordig op garnalen. De haven is ook waar de veerboot aankomt. Je ziet het dorp West-Terschelling liggen met de Brandaris als poortwachter.

Stuivende duinen

De stuivende duinen van Terschelling zijn beroemd. Hier krijgt de zee, maar ook de wind vrij spel. Tussen Paal 16 en Paal 20 zie je dat de duinen erdoor breder zijn geworden. Met onder meer stuifvlaktes, maar ook opvallend hoge duinen. Een heerlijk gebied om te ontdekken.

Commandeurshuizen

Commandeurshuizen in West-Terschelling.

De Commandeurshuizen zijn overblijfselen uit de walvisvaart. In de zeventiende eeuw werden veel Terschellingers walvisvaarders. De kapitein van een walvisvaarder werd commandeur genoemd. Zij verdienden veel geld en konden hun huizen versieren met bijzondere trapgevels. De mooiste vind je aan de Commandeurstraat in West-Terschelling.

Overnachten op terschelling

Hou ja van lekker in de natuur de nacht doorbrengen of gezellig in een dorp? Het is allemaal te vinden op het eiland. Denk aan kleine hotels, leuke Bed & Breakfasts, hostels en appartementen. wees er tijd bij, zeker in de vakantieperiodes.   
Bekijk de leukste accommodaties op Terschelling

Oerol

Oerol is een inmiddels beroemd cultureel festival op Terschelling. Het wordt jaarlijks in juni gehouden. Het is uitgegroeid tot een theaterfestival waar tienduizenden mensen op af komen. Je ziet hier dan optredens van talloze Nederlandse en buitenlandse toneelgroepen. Maar ook muzikanten, beeldende kunstenaars en andere podiumkunstenaars.
Meer informatie: www.oerol.nl

Meertje van Hee

Het Meertje van Hee is een duinmeer. Het meertje in 1962 gevormd, omdat het zand nodig was voor de verhoging van de dijk. Daarna werd het in 1970 als recreatieplas in gebruik genomen. Maar de ligging is fraai en het is een leuke stop tijdens een wandeling of fietstocht.

Kaapsduin

Kaapsduin is het hoogste punt van Terschelling. Het ligt 31,4 meter boven NAP en is eenvoudig te herkennen aan het zendhuisje op de top. Dit werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ligt net achter het dorp West-Terschelling. 

Je hebt op Kaapsduin uitzicht over het dorp, over de Noordsvaarder en zelfs Vlieland. Ook het wad is goed te zien. Het Seinhuisje werd kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd als peilstation voor de marine. Zodat ze schepen konden helpen met hun positiebepaling.

Uitkijkpunt Arjensduin

Uitkijkpunt Arjensduin is een beroemde duin. Door de wind is de duin in de afgelopen honderden jaren flink aan de wandel geweest. Zozeer zelfs dat de Boerderij De Kooi in 1885 moest worden afgebroken vanwege het opkomende zand. Tegenwoordig is er een wandelpad over de duin met een heerlijk uitkijkpunt. Je ziet onder meer het Duinmeertje van Hee liggen.

Bunkers Terschelling

Op Terschelling staan nog steeds zo’n 100 bunkers. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse radarstelling Tiger, die nog opvallend intact is. Het heet tegenwoordig Bunker Museum Terschelling. Je kunt veel informatie bij het bezoekerscentrum ter plekke. Daarnaast kun je met een ervaren gids op pad om meer achtergrondinformatie te krijgen.
Meer informatie: bunkersterschelling.nl

Zeeliedenmonument

Het Zeeliedenmonument is een bronzen beeld van een zeemansvrouw. Ze kijkt uit over zee, tevergeefs wachtend op haar zoon of man. Talloze zeevaarders verloren hun leven in de zee. Nog steeds worden hier schepen en hun bemanning gered. In het meest oostelijk gedeelte van de haven op West zie je de bergingsschepen en reddingsschepen liggen.

Kaapsdune

Kaapsdune is een uitzichtpunt vlakbij Oosterend. Het ligt aan het einde van het fietspad. En geeft een zicht van 360 graden over Oosterend. Je moet wel de vele treden beklimmen om boven te komen.

Griend

Griend is een Waddeneiland, dat vooral bekend staat als natuurgebied. De begroeide zandplaat is eigendom van Natuurmonumenten. Er leven alleen vogelwachters. Het eiland telt de grootste kolonie grote sterns in West-Europa. Hier broeden maar liefst 10.000 paartjes. Het eiland is afgesloten voor bezoekers.

Wandelen op Terschelling

Het eiland leent zich voor diverse wandelingen. Waarbij je de diverse landschappen kunt zien. Bij de VVV kun je veel informatie krijgen over de diverse wandelingen. Over de lengte, wat er te zien is en bijvoorbeeld ook over wilde bloemen. Hieronder vind je een aantal wandelroutes met verschillende afstanden. Al deze wandelingen zijn voorzien van paaltjes zodat je eenvoudig de weg kunt vinden.

Naar het Drenkelingenhuisje

Een wandelingen van 12 km (heen en terug), maar zeer de moeite waard.

Over de Boschplaat

Wandelen over een van de mooiste plekjes van Terschelling. Je kunt zelf bepalen hoe lang je wilt lopen.

Paal 3

Traject 3 en 4 brengen je naar de hoge Noordzeeduinen, al wandel je eerst door het bos.

Langs de bunkers van Terschelling

Een wandeling in het verleden. Waarbij je het museum over de bunkers ook bezoekt.

Fietsen op Terschelling

Terschelling is een echt fietseiland. Er ligt meer dan 80 kilometer aan fietsroutes, waardoor je eenvoudig het eiland kunt verwennen. In elk dorp kun je fietsen huren. Ook bij de haven als je net aankomt bijvoorbeeld. Waarbij je bagage naar je accommodatie kan worden gebracht.

Zeehonden op Terschelling.

Eco safari

Ga op Eco Safari met 100% elektrische terreinwagens. Onder begeleiding van een gids ga je naar plekken waar je anders niet mag komen. Een deel van het pad is onverhard. Je kunt deze toch zowel in Oost-Terschelling als in West-Terschelling doen.
Meer informatie: www.vvvterschelling.nl/eco-safari-terschelling-west

Huifkartocht

Een bijzondere manier om het eiland te verkennen is per huifkar. Er zin diverse tochten, waaronder een door duin en strand. 
Meer informatie: boeken.puur-terschelling.nl/huifkartochten

Paardrijden

Een populaire manier om hier op pad te gaan is te paard. Er zijn diverse soorten excursies om te paardrijden. Zo kun je alleen over het strand rijden. Maar ook bij volle maan op pad gaan. 
Meer informatie: boeken.puur-terschelling.nl/paardrijdenbeginnend

Wadlopen

Wadlopen op Terschelling.

Wadlopen bij Terschelling is heerlijk. Bij deze dagtocht loop je onder meer over de Boschplaat. En zie je kwelders, oesterbanken en talloze slenken. Je gaat met een gids op pad bij laag water. Het lopen kan wel uitdagend zijn, maar is over het algemeen goed te doen.
Meer informatie: boeken.puur-terschelling.nl/puurwadlopen

Strandtaxi

In de winter mogen er auto’s over het Noordzeestrand rijden. En dan rijdt ook de unieke Strandtaxi. Die kan je ophalen, maar ook een rondrit maken. De Strandtaxi rijdt van 1 november tot 1 april. 
Meer informatie: www.terschellingtaxi.nl

Geschiedenis Terschelling

Weinig mensen weten dat Terschelling pas in de vroege middeleeuwen is gevormd. Een zandplaat die De Schelling werd genoemd groeide tegen het andere zandeiland Wexalia aan. Rond 850 werd hier een houten kerkje gebouwd. Dat werd later een grafheuvel en staat tegenwoordig bekend als Strieperkerkhof.

In 1287 was er een grote watersnoodramp. Deze wordt ook wel de St. Hubertusvloed genoemd. Het eiland was tot die vloed bereikbaar te voet van Dijkshorn dat aan de Friese kust lag. Na de storm verdween het land tussen Friesland en Terschelling onder water. Zoals het nu ook nog is.

Terschelling boot

Terschelling is met het vasteland verbonden via een veerdienst naar Harlingen. 
Meer informatie: www.rederij-doeksen.nl

Meer artikelen over de Waddeneilanden