Zeeland

Provincie met de meeste kustlijn, veel natuur en Zeeuwse cultuur

Zeeland is een heerlijk diverse provincie in Nederland. Met veel stranden, leuke dorpen en steden alsook natuurgebieden. Waar je heerlijk kunt uitwaaien. En waarbij je soms het gevoel hebt in het buitenland te zijn. Je kunt Zeeland eenvoudig bezoeken voor een midweek, een weekendje weg of een vakantie van twee weken bijvoorbeeld. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van de provincie Zeeland. Met in dit artikel ook tips voor excursies om te doen.

Er zijn genoeg attracties en excursies te vinden. Of je nu met zijn tweetjes op pad gaat, met je gezin of een grote groep. Zeeland is puur genieten. Waardoor je hier meerdere keren naar toe kunt. Ik ben er talloze keren geweest en blijf me verbazen.

De provincie is gevormd uit diverse schiereilanden en voormalige eilanden. Opvallend veel delen van Zeeland waren ooit een eiland. Deze zijn inmiddels verbonden aan het vasteland. Maar de sfeer is nog hetzelfde.

  • Zuid-Beveland (schiereiland)
  • Sint Philipsland (schiereiland)
  • Schouwen-Duiveland (voormalig eiland)
  • Noord-Beveland (voormalig eiland)
  • Tholen (voormalig eiland)
  • Walcheren (voormalig eiland)
  • Zeeuws-Vlaanderen is geen van beiden, maar is vanuit Nederland alleen via de Westerscheldetunnel te bereiken. En via veerdiensten voor wandelaars en fietsers.
Strand in Zeeland. ©Corno van den Berg

Zeeland heeft ongeveer 650 kilometer aan kustlijn. Met zo’n 60 kilometer aan duinen en stranden. Er is keuze genoeg. En zelfs op de warmste dagen kun je een plekje voor jezelf vinden. En je kunt hier een dagje strand eenvoudig combineren met een avond in een van de gezellige steden. Of kamperen op een van de campings in de natuur. Anders gezegd; je hebt volop keus.

Oosterschelde Nationaal Park

De schoonheid van de Oosterschelde. ©Ben Biondina/VVV Zeeland

De Oosterschelde is een rivier. Maar deze is zo bijzonder dat hij verkozen is tot nationaal park. Je kunt hier genieten van het strand, maar ook de onderwaterwereld is erg bijzonder. Zo kun je hier bruinvissen en zeehonden zien. Maar ook zeepaardjes en inktvissen ontmoeten. Er zijn speciale duikexcursies en zelfs snorkelexcursies om dit te ervaren. Daarnaast kun je hier lekker wandelen in oerhollandse natuur. Waarbij je veel vogels zult zien.

Lees mijn tips voor het Oosterschelde Nationaal Park 

Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk laat goed de gevolgen zien van de watersnoodramp in 1953. Het is een imponerend museum over de kracht van het water. Maar ook over mensen die andere mensen redden, hoe het leven weer werd opgebouwd en nog veel meer. 

Meer informatie: watersnoodmuseum.nl

Deltawerken

De wereldberoemde Deltawerken.

De Deltawerken moet je eens in je leven hebben gezien. Na de watersnoodramp in 1953 werd er een systeem bedacht om Zeeland te beschermen tegen het water. De bouw duurde maar liefst 57 jaar. Je ziet de diverse stuwen als je er over de wegen rijdt. Het meest indrukwekkend zijn ze als je te voet of per fiets op pad gaat. Er zijn talloze routes te ontdekken. 

Meer informatie: deltawerken.com

Neeltje Jans

Neeltje Jans is onderdeel van de Oosterscheldekering. Als je interesse hebt in de Deltawerken is dit een verplichte stop. Het is een educatief centrum met veel informatie over de sluizen, natuur en meer. Ook vind je hier een educatieve zeehonden show. En kun je met een rondvaartboot langs de Deltawerken varen. Waarbij je veel uitleg krijgt en goede foto’s kunt maken.

Meer informatie: neeltjejans.nl

Oranjezon

Oranjezon is het meest afwisselende kustgebied van Zeeland. Dit is een voormalig waterwingebied tussen Domburg en Veere. Water werd in het verleden naar de duinen gebracht om te worden gezuiverd door het zand. Waarna het weer werd afgevoerd. Inmiddels is nu een parel aan de Zeeuwse kust. Waar je wandelt langs duingraslanden, struwelen, en een loof- en naaldbos. Je kunt hier reeën en damherten tegen komen. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet.

Adres: Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder

Kasteel Westhove

Kasteel Westhove

Het imposante Kasteel Westhove staat net buiten Oostkapelle. Het werd al in 1277 vernoemd door Floris V, maar is waarschijnlijk ouder. Het heeft een lange geschiedenis, met onder meer Karel de Stoute, Karel V en Willem V. Je kunt een groot deel van het kasteel gratis bezoeken. Een deel van het kasteel, waaronder de koetshuizen, zijn nu een StayOkay. Waar je dus kunt overnachten. 

Het is een heerlijk wandelgebied. Zeker ook als je naar het Mottekasteel loopt. Dit was de voorloper van het huidige kasteel. Al is niet bekend wie het heeft gebouwd. Ook het strand is dicht bij op slechts 1 kilometer, waarbij je door het bos van De Manteling loopt. 

Middelburg

Middelburg behoort tot de mooiste monumentensteden van Nederland. Je vindt hier maar liefst 1.200 monumenten, veelal gerestaureerd. Het is de hoofdstad van de provincie. Niet iedereen weet dat dit een oude VOC-handelsstad is. Wat nu nog te zien is bijvoorbeeld aan de beroemde gevels van de huizen. 

  • Een van de hoogtepunten is de Onze-Lieve-Vrouwe Abdij uit 1100. In deze abdij zit tegenwoordig het Zeeuws Museum.
  • Ook de abdijtoren Lange Jan is bijzonder. Deze kun je beklimmen en dan heb je een heerlijk uitzicht over de stad en de omgeving. 
  • Een bijzondere excursie is de stad te verkennen via de rondvaartboot.

Bekijk de leukste accommodaties in Middelburg

Slikken van de Heen

De Slikken van de Heen zijn een nat natuurgebied aan de zuidoever van het Volkerak. Dit getijdenlandschap ligt op de grens met Noord-Brabant. Op februari 2020 is hier een bijzonder dier uitgezet; een wisent. Deze Europese bizon kwam vroeger veelvuldig in ons land voor. Je kunt hier heerlijk wandelen over de laarzenpaden. de naam zegt het al; je kunt hier natte voeten krijgen. Het gebied is te bereiken via de Campweg in Sint Philipsland.

Veere

Veere.

De stad Veere is een van de 17 beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Deze historische stad is opvallend goed bewaard gebleven. Je wandelt hier langs de vele monumenten, terwijl alles toch lekker compact is. Dit is hoe mooi Zeeland was eeuwenlang. Met een opvallend rijk verleden.

De Grote Kerk domineert het landschap. Hij stamt uit 1348 en was ooit het hospitaal voor de soldaten van Napoleon.

  • Het Stadhuis van Veere valt op door de uitbundige voorgevel met carillon. Dit stadhuis stamt uit de 15e eeuw.
  • De Schotse Huizen zijn beroemd. Ze staan op de Kaai en werden gebouwd door rijke Schotse kooplieden.
  • De Campveerse Toren hoorde bij de stadsverdediging uit de 15e eeuw. Het is een van de oudste herbergen van ons land.
  • Molen De Koe is relatief jong. Hij stamt uit 1909, maar ligt erg fraai. De molen is wit, geheel naar Zeeuwse traditie.

Bekijk de leukste accommodaties in Veere

Veerse Meer

Het Veerse Meer ligt in het hart van Zeeland. Zoals de naam doet vermoeden ligt het bij Veere. Al liggen plaatsen als Kortgene en Kamperland ook aan dit meer. Het was ooit een zeearm, maar is nu dus een meer. Je vindt hier diverse jachthavens. Maar ook talloze onbewoonde eilandjes waar je kunt afmeren. Dit is gratis en kan voor 24 uur. Ook barbecueën mag, open vuur niet. Je kunt hier dus een heerlijke dag hebben.

Dit meer is ideaal om per boot te ontdekken. Al kun je hier ook surfen, zeilen, kanoën en zelfs duiken en snorkelen. Je kunt een boot huren, met of zonder kapitein. Pas wel op bij het water in lopen. Hier groeit de Japanse oester massaal. En die zijn scherp. Waterschoenen zijn handig.

Sluis

Het stadje Sluis is vooral bekend om het Belfort. Deze middeleeuwse wachttoren met een stormklok is uniek. Het is de enige plek in Nederland waar dit typische Vlaamse bouwwerk te vinden is. De imposante toren stamt uit 1390. Elk uur kun je de beroemde Jantje van Sluis horen. Deze klokkenluider is van hout en staat op de noordelijke gevel.

Deze oude vestingstad kun je goed te voet ontdekken. Loop dan ook langs de oude stadswallen met bijbehorende stadspoorten. Maar ook de Brugse Poort is fraai. Evenals de Oostpoort en de Westpoort.

Bekijk de leukste accommodaties in Sluis

Verdronken Land van Saeftinghe

Uitwaaien in het Verdronken Land van Saeftinghe.

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een 3.580 hectarea groot schorrengebied. Deze uitgestrekte brakwater-wildernis is uniek voor West-Europa. In dit oerlandschap mondt de rivier de Schelde uit in de Westerschelde. Hier ruik en ervaar je het ritme van het getij, maar ook de invloed van de zee. Neem wel laarzen mee of waterdichte schoenen, want de kans is groot dat ze nat worden. En vies.

Je kunt zelf een wandeling maken. Maar het is slimmer om met een gids een excursie te maken. In de eerste plaats omdat grote delen zonder gids niet toegankelijk zijn. In de tweede plaats omdat je dan veel informatie krijgt over dit wonderlijke gebied. Je vindt het Verdronken Land van Saetinghe in Zeeuws-Vlaanderen, op de grens met België.

Zierikzee

Zierikzee is bekend vanwege de stadspoorten met torens en bruggen. Zoals de Zuidhavenpoort uit de 14e eeuw met de vier hoektorentjes met brug. De Noordhavenpoort is een dubbele poort. Vergeet ook de Dikke Toren niet, die officieel Sint Lievensmonstertoren heet. Hij is 62 meter hoog en stamt uit de 16e eeuw. Je kunt hem in de zomermaanden beklimmen. Al moet je dan wel 281 treden nemen.

Bekijk de leukste accommodaties in Zierikzee

Bruinisse

Mosselen in Bruinisse. ©Corno van den Berg

Bruinisse noemt zich het Mosseldorp van Nederland. Als je van mosselen houdt zit je hier goed. Je kunt ze logischerwijs eten, maar ook zien hoe ze worden gekweekt. En worden gevangen.

Lees mijn tips voor Bruinisse

Strandhuisje op het strand

Strandhuisje Zeeland ©Molecaten

De speciale strandhuizen in Zeeland zijn perfect voor een bijzondere overnachting. Dit is slapen op het strand, met op de achtergrond het geluid van de golven. Je kent dit soort accommodaties aan zee van het buitenland, maar ook in Zeeland zijn er genoeg. De keuze is groot. Wees er op tijd bij met boeken, want deze huisjes zijn erg populair.

Boek een excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen