Alle informatie over de Milieusticker in Duitsland

Je hebt er vast wel over gehoord. In Duitsland moet je een milieusticker hebben als je in zogenaamde ‘Umweltzones’ wilt rijden. Oftewel milieuzones. Maar hoe werkt het en hoe kan ik aan een milieusticker komen? Inmiddels zijn er meer dan 60 steden en gebieden in Duitsland met een milieuzone. Dit betekent dat je een milieusticker moet hebben om deze milieuzones te mogen betreden. Er bestaan redelijk wat misverstanden over de Duitse Milieusticker. Daarom vind je hier alle informatie over de Duitse milieusticker en de regels.

Wat kost een boete als je geen milieusticker hebt?

Heb je de Duitse milieusticker niet, dan riskeer je een boete van minimaal 80 euro. Dit geldt dus ook als je auto geparkeerd is in en een Umweltzone. De Duitse politie controleert geregeld op de stickers, dus wees voorbereid.

Is de milieusticker nodig op snelwegen?

Nee, de milieusticker is niet nodig als je alleen op de snelwegen van Duitsland begeeft, ook niet als deze zich in een milieuzone bevinden.

Hoe lang is hij geldig?

De milieusticker voor Duitsland is onbeperkt geldig. Eenmaal aangeschaft hoef je dus niet jaarlijks een nieuwe sticker aan te schaffen. Hij is kentekengebonden, wat betekent dat als je een andere auto koopt, je ook een nieuwe milieusticker moet kopen. Dit geldt ook voor een nieuwe autoruit overigens.

Hebben alle auto’s deze milieusticker nodig?

Nee, er zijn uitzonderingen. Al zijn het er weinig. Auto’s die geen milieusticker nodig hebben zijn: 

  •  Motoren, snor- en bromfietsen, scooters en voertuigen met drie wielen 
  •  Werkverkeer
  •  Voertuigen van hulpdiensten
  • Voertuigen van personen met een lichamelijke beperking. De voorwaarde is om in het bezit te zijn van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart die duidelijk zichtbaar is.
  •  Landbouwtractoren
  •  Mobiele machines en apparaten
  •  Auto’s van minimaal 30 jaar oud, voorzien van een ‘H’-kenteken of rood ’07’-kenteken
  • Nederlands geregistreerde voertuigen met een blauw kentekenplaat (voertuigen ouder dan 01-01-1978) in oorspronkelijke staat of gerestaureerd

Welke auto’s komen in aanmerking voor de groene milieusticker?

In feite gaat het om alle auto’s, dus met een benzinemotor, LPG en diesel. Maar ook hybride-auto’s en elektrische voertuigen moeten deze sticker hebben. Dit zijn de officiële regels voor auto’s die een milieusticker moeten hebben:

  • Het voertuig heeft een LPG-, hybride- of benzinemotor met uitlaatgasnormen Euro-2, Euro-3 of Euro-4. Dit zijn meestal auto’s vanaf bouwjaar 1993.
  •  Het voertuig heeft een dieselmotor met een uitlaatgasnorm Euro-4 of Euro-5. Dit zijn meestal auto’s vanaf bouwjaar 2006.
  •  Het voertuig heeft een dieselmotor met een uitlaatgasnorm Euro-3 met een ingebouwde roetfilter.
  •  Auto’s die rijden op elektriciteit of op een brandstofcel.

En de overige auto’s?

De auto’s die niet voldoen aan deze twee lijstjes krijgen geen groene milieusticker, maar een gele of een rode sticker. Daarmee mogen ze dus de Umweltzones niet in. Als ze dit wel doen riskeren ze een boete.

Wat zijn de milieuzones van Duitsland?

De milieuzones in Duitsland zijn ingericht om de luchtkwaliteit te bevorderen. Het gaat voornamelijk om stadscentra en de omliggende gebieden. Deze gebieden zijn duidelijk te herkennen aan de borden met Umweltzone, waarbij je dan ook de kleuren ziet van de milieustickers waarvoor het geldt. 

Bekende steden waar je nu al niet in mag zijn: Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt, Gelsenkirchen, Halle, Hannover, Heidelberg, Keulen, Mannheim, München, Oberhausen, Osnabrück, Ruhrgebiet, Stuttgart en Wuppertal. 

Hoe koop ik een Duitse Milieusticker?

Je kunt de Duitse milieusticker eenvoudig online aanvragen. Hij kost 12,50, dit is inclusief bezorging per post. Hou rekening met de levertijd, zodat je op tijd bent voor je vakantie. Dit is meestal enkele dagen. Je kunt hem ook ter plekke in Duitsland kopen, bijvoorbeeld bij tankstations. Alleen is de prijs dan vaak hoger. En hij kan op zijn.

Wat heb ik nog meer nodig voor mijn reis naar Duitsland?

Het is in Duitsland verplicht om een verbanddoos en gevarendriehoek bij je te hebben. Daarnaast moet je voor iedere passagier een veiligheidsvest in de auto hebben. Bij huurauto’s zit dit er standaard bij overigens.