Deze excursies met dieren moet je juist niet doen!

Op Droomplekken.nl kun je je eigen Bucket List aanmaken. Op de site staan meer dan 1600 tips voor je volgende reis. Maar nu is het tijd voor iets anders: de Fuck It Lijst. Dingen die je nooit meer moet doen. In dit geval met iets dat me aan het hart gaat; dierenattracties in landen ver weg.

Ik reis al meer dan 20 jaar de wereld over en kom het nog geregeld tegen. Dierenmishandeling voor de toerist. Waarbij veel toeristen het vaak niet beseffen wat hier allemaal gebeurt. Het meest opvallende is de beruchte boeddhistische Tijger Tempel in Thailand waar je met tijgers op de foto kon. Het is inmiddels gesloten, nadat bleek dat er een illegale handel was in de 147 tijgers (!) die er leefden. Ook werden nog eens 40 dode tijgerwelpen gevonden.

Het is slechts een voorbeeld. Dierenleed; en dan met name op toeristische plekken. Het is er nog, helaas. Ik heb de 10 ergste voorbeelden op een rijtje gezet. Let op; deze lijst hieronder is mijn mening

1. Stap op een olifant

Niet dus! In diverse landen in Azië, maar ook in Afrika, kun je op een olifant stappen. Het is algemeen bekend dat de dieren ervoor een harde training krijgen waarbij hun wil wordt gebroken. Zodat ze niet agressief zullen zijn. Als je van olifanten houdt, stap er dan niet op!

2. Wandel met leeuwen (welpjes)

In diverse landen in Afrika kun je met leeuwen lopen. En dan met name met knuffelbare, lieve welpjes. En ja, het is erg uitnodigend. Maar deze dieren worden vaak al heel erg jong bij hun moeder weggehaald om ze aan mensen te laten wennen. En wat er uiteindelijk gebeurd met deze welpen is schimmig. Er zijn diverse aanwijzingen dat deze dieren eindigen bij de zogeheten trofee-jacht. Oftewel jagers die voor veel geld een ‘wilde’ leeuw mogen schieten…

3. Ga op de foto met een tijger, aap, lori of ander dier

Het is al jaren een hype; een selfie met een dier. Met name voor social media als Instagram of Facebook. Bijvoorbeeld in Azië met lori’s, een halfaapje. Deze nachtdieren worden vaak uit het wild gehaald en kunnen slecht tegen het daglicht. De meeste dieren overleven maar een paar jaar. Maar het kan ook met tijgers (die meestal gedrogeerd zijn), een luiaard, een chimpansee of talloze andere voorbeelden. Dieren horen in het wild en niet op je schouder….

4. Laat slangenbezweerders een slang betoveren

Op talloze plaatsen in bijvoorbeeld Marrakesh, India en andere landen in Azië kom je de ‘slangenbezweerders’ tegen. Met hun speciale fluit ‘bezweren’ ze de slang in hun mandje. De slang hoort het geluid niet, maar wel de trilling. En gaat in de verdedigingshouding. Het dier doet dit heel vaak en krijgt te weinig te eten. De giftanden worden er uitgerukt, zodat niemand kan worden gebeten. Als je hiervoor betaalt hou je deze ‘traditie’ juist in stand.

5. Bezoek een circus met tijgers, leeuwen en olifanten

In Nederland mogen sinds 2015 geen wilde dieren meer in circussen optreden. Maar in het buitenland is dit niet altijd zo. Sterker nog, daar worden niet alleen shows met deze dieren gehouden, maar hun kooien zijn vaak ook ongekend klein. Niet naar toe gaan dus.

6. Lach om dansende apen, zoals makaken

Als je door Marokko reist zie je ze vanzelf: makaken die een dansje doen. Ook in Indonesië, Pakistan en India, maar ook in China en Vietnam kun je dit fenomeen zien in diverse toeristische gebieden. De dieren worden bij de training vaak geslagen en doen het kunstje alleen uit angst. Steeds meer toeristen weten dit en ze laten de eigenaren van de dieren links liggen.

Hou eens een rog, zeeschildpad of ander zeedier vast

Wie snorkelt is vast weleens een zeeschildpad tegen gekomen. Deze elegante dieren zijn vaak nieuwsgierig en laten zich goed bekijken. Op de Kaaimaneilanden in de Cariben kun je de dieren vasthouden in het Cayman Turtle Centre. Veel natuurbeschermers menen dat deze interactie niet goed is voor de dieren.

8. Bezoek een krokodillenfarm

In talloze landen kun je een krokodillenfarm bezoeken. Om deze dieren te zien. En vaak ook om kleintjes vast te houden. Ondertussen hoor je hoe de dieren worden gefokt om daarna te worden uitgezet. Dit kan waar zijn, maar vaak worden de dieren gefokt voor hun vlees en hun leren huid.

9. Drink Kopi Luwak: Koffie van een civetkat

Weleens van Kopi Luwak (of Kopi Loewak) gehoord? Het is de duurste koffie ter wereld. De reden; hij wordt gemaakt van de bonen die door een civetkat worden uitgekakt. Je leest het goed. Het dier eet de bonen, maar deze worden maar half verteerd. Door dit proces krijgt de koffie een unieke smaak. De dieren worden vaak op koffieplantages in Azië gehouden in veel te kleine hokken. En om ze aan toeristen te laten zien. Ze krijgen alleen maar koffiebonen gevoerd, waardoor ze meestal niet oud worden.

10. Zwem met dolfijnen

Op talloze plaatsen in bijvoorbeeld de Cariben en Azië kun je zwemmen met dolfijnen. En dan met name in aquatische parken waar de dieren in het semi-wild worden gehouden. Dit zijn feitelijk dolfinaria, waar de dieren geen vrijheid hebben en verplicht allerlei trucs moeten doen. Zeker voor dit soort slimme dieren kan dit nooit goed zijn.

Er is nog veel meer waar veel reizigers logischerwijs een mening over hebben. Zoals het eten van hondenvlees in Vietnam, China en Zuid-Korea. Berenfarms waar je de dieren kunt bezoeken, maar waar ze eigenlijk worden gefokt voor hun gal. En natuurlijk de foute souvenirs; zoals koraal, schelpen, ivoor en nog veel meer. Dit zijn voorwerpen die illegaal zijn om in te voeren. Bekijk hier de complete lijst.

Mijn tips of je een excursie wel of niet moet doen:

1. Excursies waarbij je ‘iets’ doet met een wild dier vermijden.
2. Het aanraken van wilde dieren kan sowieso niet.
3. Check vooraf op internet wat de meningen zijn van andere reizigers. Dit kan bijvoorbeeld goed bij Tripadvisor. Dan krijg je al een idee wat je kunt verwachten. En zo je beslissing maken.

Heb jij een aanvulling, laat maar horen!

Mee eens? Deel deze lijst dan met je vrienden!