1
In grote delen van Europa is het ongekend droog. Niet alleen in ons land drogen rivieren op, maar ook in Spanje. Daar droogt het Valdecañas-stuwmeer aan de rivier de Taag ook meer en meer op. Dit ligt in regio Extremadura. En bij het opdrogen komt een unieke plek tevoorschijn: Dolmen de Guadalperal. Oftewel de Hunebedden van Guadalperal, al wordt deze plek in de volksmond ook vaak de Spaanse Stonehenge genoemd.
Door de droogte is het in zijn geheel zichtbaar geworden. Dus ook inclusief de aarden wal eromheen. Vanuit de lucht is het een indrukwekkend gezicht. In 2019 was het ook kort zichtbaar, daarvoor duurde het 50 jaar voordat het monument weer zichtbaar werd.
Volgens archeologen is het historische monument zo'n 5.000 jaar voor Chr. gebouwd. Wat dus betekent dat het maar liefst 7.000 jaar oud is. Waardoor het iets jonger is dan Stonehenge. De hunebedden werden in 1926 ontdekt door de Duitse archeoloog Hugo Obermaier. In 1963 werd het onder water gezet door de aanleg van een dam onder dictator Franco.
Iets waar veel inwoners fel tegen waren destijds. Ook nu vinden ze dat het monument moet worden beschermd. En dat het een toeristische attractie moet worden. Daarvoor zou het moeten worden verplaatst, waar archeologen geen fan van zijn. Er wordt gekeken naar een andere oplossing, al zal het niet eenvoudig zijn als het stuwmeer weer gevuld door regenval.