Duikers zien jonge albino walvis bij Tonga

Duikers zaten op een strand op het eiland Tonga, toen ze iets wits in het water zagen. Ze gingen het water in en benaderen de dieren kalm. Wat ze vastlegden was zeldzaam. Je ziet in deze video verbluffend beeldmateriaal van een witte walvis. Het is een jonge bultrug, die volkomen wit van kleur is.

Albino's komen onder andere voor bij konijnen, fretten, ratten, vogels en dus ook walvissen. Albinisme is het resultaat van cellen die geen melanine kunnen produceren, het pigment dat nodig is om de huid, schubben, ogen en haren te kleuren. Wanneer het ontbreken van pigment niet gepaard gaat met rode ogen en overgevoeligheid voor zonlicht, spreekt men van leucisme.

Gids Simon Lorenz kwam deze walvis tegen op de laatste dag van zijn tour naar Vava'u Tonga met toeristen. ,,Het was een van de hoogtepunten van mijn onderwatercarrière", zei Simon over deze ontmoeting. Hij organiseert excursies waarbij je met walvissen kan zwemmen, maar wel met strikte regels. ,,De dieren komen meestal naar je toe, andersom is niet toegestaan," legt hij uit. Zo was het ook bij deze ontmoeting, zoals je kunt zien in de video. Op de beelden kun je zien hoe de nieuwsgierige babywalvis recht op de duikers afkwam. Het jonge dier bleef maar liefst 20 minuten bij de duikers.

Bekijk de unieke beelden

Tonga is een hotspot voor walvissen

Tonga is niet het meeste bekende land in Polynesië. Maar de meer dan 150 eilanden zijn wel de moeite waard, en dan met name de onderwaterwereld. Duikers van over de gehele wereld komen naar de eilanden om de vele vissen, haaien, zeeschildpadden en walvissen te spotten. Het is een geliefde plek voor onder meer bultruggen en andere soorten walvissen.