Fotograaf en vrouw planten in 20 jaar duizenden bomen in kale vallei in Brazilië

Veel nieuwsberichten tegenwoordig zijn weinig hoopvol. Maar sommige berichten geven hoop, echte hoop. Omdat het laat zien dat mensen nog steeds het verschil kunnen maken. Zo ook dit bericht van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado en zijn vrouw Lélia Deluiz Wanick Salgado.

 In hun land zetten ze een stuk vernield land om in regenwoud. In een tijdspanne van 20 jaar. Waarbij het opvalt dat de dieren zich alweer laten zien, meer en meer.

Hieronder zie je fotograaf Sebastião Salgado met zijn vrouw en hoeveel land er inmiddels weer bebost is.

Mensen maken het verschil …

De fotograaf zag met lede ogen aan dat in Brazilië meer en meer bos verdwijnt. Waaronder in het beroemde kustregenwoud Atlantisch regenwoud. Dit kustbos staat zwaar onder druk door illegale ontbossing en de illegale jacht op dieren als het gouden leeuwaapje.

Zo zag het er in 2001 uit:

Salgado kocht een groot stuk kale grond. Dat niemand wilde hebben, want het was volledig uitgeput. Hij zet een project op om zaadjes te planten en die te planten op de kale vlaktes. Ook regelde hij dat er water kwam, zodat de boompjes water kregen. Daarmee zorgde hij ook voor werkgelegenheid in de regio.

Zo ziet het er nu uit:

Een groot project

Zo zien satellieten het verschil

Veel dieren zijn hier al gesignaleerd:

De bomen sloegen aan en al snel kwamen er vogels. En in hun kielzog andere dieren, waaronder zelfs de kleine miereneter. En enkele kleine roofdieren. Het hele project wordt nauwlettend in de gaten gehouden en het blijft verrassen.

Inmiddels komen er talloze scholen met hun kinderen langs om alles te horen over het project. En bereikt hij veel media met zijn plannen. Want hij is net begonnen, zegt hij. En wil nu anderen helpen soortgelijke projecten op te zetten.

Bekijk ook een video over het immense project:

Meer informatie vind je op de website www.institutoterra.org, maar wel in het Portugees.