Het succes van het e-visum

Het aanvragen van een visum was voorheen een ‘klus’. Het stond vaak garant voor een hoop bureaucratische rompslomp met de daarbij behorende ergernissen. Maar het hoeft niet.

Tegenwoordig maken de overheden van steeds meer bestemmingen het ons een stuk gemakkelijker door het invoeren van een e-visum. Goed nieuws dus, want dat betekent dat je je visum kunt aanvragen vanuit je luie stoel.

Wat is een e-visum?

E-visum staat voor Elektronisch visum en is, zoals de naam al doet vermoeden, digitaal aan te vragen. De volledige procedure verloopt online. Zoals het invullen tot het aanvraagformulier, de betaling, tot de ontvangst van het visum, waardoor het niet meer nodig is om naar de ambassade af te reizen.

In de meeste gevallen is een e-visum alleen bedoeld voor toeristische reizen, maar sommige landen, zoals India, geven zelfs een zakelijk e-visum uit. 

De laatste jaren zijn er steeds meer landen die een e-visum uitgeven. Voor ons als reiziger erg handig, maar ook de overheden zien de voordelen. Het vereenvoudigen van de visumprocedure kan het toerisme van een land een flinke boost geven. 

Turkije was één van de eerste landen met dit nieuwe soort visum. Dit e-visum heeft ze geen windeieren gelegd. Ook zag India het aantal toeristen significant stijgen sinds de invoering van het e-visum in 2015. 

Voordelen: Goedkoper en sneller

Een e-visum aanvragen is een stuk eenvoudiger dan een visum aanvragen via de ambassade. Veel meer dan een internetverbinding heb je niet nodig. Je kunt een e-visum dus overal ter wereld aanvragen.

De prijs van een e-visum verschilt per bestemming waarvoor je het visum aanvraagt, maar een e-visum is in de regel goedkoper dan een visum die je bij de ambassade aanvraagt.

Als je een visum bij de ambassade aanvraagt duurt de beoordeling vaak lang, soms gaan er weken overheen voor je je visum ontvangt. Een e-visum aanvragen gaat veel sneller. De levertijd is meestal maar enkele dagen en voor sommige bestemmingen ontvang je je visum zelfs dezelfde dag nog.

Ook een prettige bijkomstigheid is dat je het visum gewoon per email ontvangt. Je hoeft je paspoort niet op te laten sturen of langs de ambassade om hem op te halen. Als je je e-visum hebt ontvangen print je hem uit, that’s it!

Voor welke bestemmingen is er een e-visum beschikbaar?

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit kunnen op dit moment voor 12 bestemmingen een e-visum aanvragen. Onderstaand een lijst van deze bestemmingen, die maar blijft groeien. Misschien hoeven we in de toekomst als toerist wel nooit meer naar de ambassade voor een visum. 

  • Australië
  • Cambodja 
  • Canada; dit is geen visum, maar een digitale reistoestemming (eTA)
  • China; Niet helemaal een e-visum. De aanvraag verloopt digitaal, maar het daadwerkelijke visum ontvang je per koerier uit China. Je hoeft in ieder geval niet naar de ambassade
  • Egypte
  • India
  • Kenia
  • Myanmar
  • Sri Lanka
  • Turkije
  • Verenigde Staten; Dit is geen visum, maar een digitale reistoestemming (ESTA)
  • Vietnam

Aanvraagprocedure

Zoals gezegd vraag je een e-visum eenvoudig online aan. Je vult het online aanvraagformulier in, waarop gevraagd wordt om je persoonsgegevens, paspoortgegevens en reisgegevens. Hoe uitgebreid dit formulier is hangt af van de bestemming.

Voor een ESTA voor Amerika moet je bijvoorbeeld veel vragen beantwoorden, terwijl je voor een e-visum voor Sri Lanka zo klaar bent. Sommige landen vragen om een digitale kopie van documenten, zoals een paspoortscan, pasfoto en/of reisschema. 

Je kunt de aanvraag rechtstreeks indienen via de website van de overheid van het land waar je heen wilt reizen, of ervoor kiezen je aanvraag via een tussenpersoon in te dienen. 

Kies je ervoor je aanvraag zelf in te dienen via de overheidswebsite? Controleer je gegevens dan goed voor je de aanvraag afrond en zorg ervoor dat eventuele documenten van goede kwaliteit zijn. 

Je kunt het ook laten doen. Wat veel gemak met zich meebrengt. e-visums.nl is een betrouwbare tussenpersoon. Wanneer je je visum via hun website aanvraagt controleren zij je aanvraag voor hij wordt ingediend bij de betreffende overheid. Vul je bijvoorbeeld een karakter te weinig in bij je paspoortnummer, dan signaleren ze dit en kan je het aanpassen voor je visumaanvraag wordt verwerkt. Wel fijn, want zo’n foutje levert je anders een ongeldig visum op.