1
Daarom is Slat bezig met een nieuw project dat al functioneert in een van de meest vervuilde steden op aarde: Jakarta in Indonesië. En ook eentje op de Klang-rivier in Maleisië, die onder meer door de hoofdstad Kuala Lumpur loopt. Ook hier vangt het team het plastic (en ander afval) op dat drijft in de rivieren. De schoonmaakmachine heet The Interceptor en functioneert al. Al eerder werd de machine uitgebreid getest in Nederland. In totaal werd vier jaar gewerkt aan dit concept.
Het concept is populair. Een derde machine is binnenkort aan het werk in de Mekong Delta in Vietnam. Ook wordt er een gebouwd in de Dominicaanse Republiek. Daarnaast hebben Thailand en de Amerikaanse staat Californië interesse getoond in een Interceptor.
Volgens The Ocean Clean Up kan één machine maar liefst 50.000 kilo rotzooi per dag uit de rivieren opvangen. De bedenkers voegen er aan toe dat de machine milieuvriendelijk is, want hij werkt volledig op zonne-energie. En hij produceert geen herrie. Tot slot vormt de drijvende barrière geen gevaar voor dieren die in de rivieren leven.
Slat gaf vorige week aan tijdens de presentatie van het project dat hij gaat proberen honderden rivieren te voorzien van een dergelijke machine. Met als doel 80 procent van al het plastic in de zee weg te halen.