Er zijn plaatsen in Europa waar je tot ver in het voorjaar of zelfs bijna hele jaar door kunt wintersporten. Zoals Hintertux in Oostenrijk. Omdat dit skigebied op meer dan 1.000 meter hoogte ligt, ben je vaak verzekerd van sneeuw.
Afhankelijk van hoeveel het gesneeuwd heeft in de winter, kan het sneeuwdek in het voorjaar nog altijd 40 tot 65 kilometer bestrijken. In Italië kun je tot juli terecht op de 3.000 meter hoge gletsjer in Passo Tonale in de Valle di Sole. Hier zijn zelfs tot de zomer ook zwarte pistes geopend en tot en met mei heb je zeker 50 kilometer aan besneeuwde piste tot je beschikking.
De meeste kans op sneeuw in het voorjaar heb je in het Zwitserse Zermatt. Hier is in mei nog zeker 60 kilometer aan skigebied open en de Matterhorn ziet er in het voorjaar nog mooier uit. In Tignes in Frankrijk begint het skiseizoen in mei wel op zijn eind te lopen maar kun je tot ongeveer halverwege de maand nog de afdaling maken vanaf de top tot aan het dorp.
In Oostenrijk en Italië geldt dat je van november tot en met april verplicht met winterbanden moet rijden in bepaalde gebieden. In Frankrijk en Zwitserland gelden geen specifieke regels maar zie je in de wintermaanden wel borden boven de weg die aangeven dat je met winterbanden en/of sneeuwkettingen moet rijden.
Ga je buiten de winterperiode op wintersport, dan ben je in al deze landen niet verplicht om met een winteruitrusting te rijden. Toch kunnen er onderweg en op de bestemming wel gevaarlijke weersomstandigheden ontstaan.
Daarom kun je overwegen om toch met winterbanden te rijden. Het nadeel is dat die sneller slijten zodra de temperaturen oplopen en daardoor hun profiel en dus grip verliezen. Een betere keus is dan om met vierseizoenenbanden te rijden. Die bieden in het voorjaar ook voldoende grip tijdens onverwacht zware weersomstandigheden.
Pech onderweg naar je wintersportbestemming. Je zit er niet op te wachten, maar het kan je overkomen. Daarom is het goed om hierop voorbereid te zijn. Zorg voor een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de kofferbak want die heb je nodig wanneer je met pech langs de weg komt te staan. Het verschilt per land wat je verplicht in de auto moet hebben liggen, controleer dit voor vertrek.
Een goede autoverzekering afsluiten geeft ook een gerust gevoel, want zo weet je dat je onderweg snel hulp kunt inschakelen. Houd bij een autoverzekering afsluiten rekening met de dekking: hoe uitgebreider, hoe meer je onderweg beschermd bent tegen schade.
Daar is pechhulp niet bij inbegrepen, dus sluit ook een extra buitenlandmodule af. Hiermee is namelijk ook pechhulp, de vergoeding van kosten als je langer in het buitenland moet blijven, de repatriëring van de auto en/of inzittenden en eventueel vervangend vervoer gedekt.
Kom je met pech langs een buitenlandse snelweg te staan, pak dan direct de groene kaart erbij. Dit is het internationale bewijs dat je verzekerd bent. Op de groene kaart staan alle belangrijke telefoonnummers en andere verzekeringsgegevens die jij nodig hebt bij pech onderweg. Verder zie je op de groene kaart ook direct of jouw dekking geldig is in het land waar je met pech staat.
Ben jij reislustig en raak je geïnspireerd door mooie reisverhalen? Op deze lijst met bestemmingen vind je tal van bijzondere plekken die je een keer moet bezoeken, maar ook handige reistips en uitgebreide informatie over allerlei bestemmingen.