1
De Oosterschelde is een rivier met opvallend veel wilde dieren. Waaronder zeekatten, een soort inktvis, maar dus ook zeepaardjes. Deze dieren worden hier inmiddels geregeld gezien door duikers. In de afgelopen jaren is hun aantal toegenomen, al zijn het er nog steeds weinig. De twee soorten zijn de kortsnuitzeepaardje en het langsnuitzeepaardje. Het verschil zit hem, zoals de naam al doet vermoeden, in de lengte van de snuit.
De duiker was aangenaam verrast toen hij het tafereel zag. Een zeepaardje zien is geen zekerheid in de Oosterschelde. En dan zeker geen twee. Hij bleef op gepaste afstand van de dieren. Hij zag hoe ze last hadden van de sterke stroming. Maar met hun staarten zaten ze stevig aan elkaar. Wat goed te zien is op de wonderlijke beelden. De beelden zijn al wat ouder: uit 2016. Tot voor kort wist ik niet eens dat deze dieren voorkomen in ons land. En daarom vind ik het toch de moeite waard om te delen. En ik begrijp dat duikers ook dit jaar weer zeepaardjes zien in de Oosterschelde.
Deze diertjes zijn slechts 15 cm lang, maar meestal ietsje kleiner. Waardoor je ze snel over het hoofd ziet. Ook al omdat ze vaak hun staart hebben opgerold. Daarnaast zijn ze goed gecamoufleerd. Ze hebben vaak een bruin- of grijstint. Je vindt zeepaardjes het vaakst in wiervelden. Ze zijn territoriaal, wat inhoudt dat een dier zich ophoudt op dezelfde plek. Waardoor onderzoekers hun leven in kaart kunnen brengen.
Beide soorten zeepaardjes komen voor in onze wateren tot en met in Afrika. Ze zijn onder meer ook in de Waddenzee gespot en langs de Noordzeekust. Deze wonderlijke dieren zwemmen staand, waarbij ze zich voortbewegen met hun vinnen. Ze zijn zeldzaam in ons land en zijn daarom door de wet beschermd.