1
Een Britse natuurorganisatie is op zoek naar een vogelliefhebber om 13 maanden op een van de meest afgelegen eilanden ter wereld te werken. Het gaat om het verlaten Gough Island, een Brits grondgebied in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het eiland staat door zijn rijkdom aan leven op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het eiland is onderdeel van de Tristan da Cunha archipel.
Gough ligt op ongeveer 2.400 km van het vasteland, wat Afrika is. Het eiland heeft geen luchthaven, waardoor je zeven dagen moet varen vanuit Zuid-Afrika om Gough te bereiken. Het eiland heeft geen permanente bevolking, maar wel zeven fulltime werknemers en acht miljoen vogels die Gough hun thuis noemen.
Twee van de onderzoekers zijn Rebekah Goodwill en Lucy Dorman, die momenteel op Gough werken. Zij werken voor de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Voordat ze naar Gough verhuisde, werkte Lucy op Antarctica, terwijl Rebekah voor de RSPB in Schotland werkte.
Rebekah's jaarcontract op het eiland loopt af in september. Hierdoor is de RSPB op zoek naar een nieuwe veldofficier. Het salaris dat je zult krijgen ligt tussen de £ 25.000 en £ 27.000, dit is zo'n 28.000 tot 30.000 euro per jaar. Maar je krijgt meer, zoals kost en inwoning.
Het is geen doorsnee baan. De baan omvat 'frequente lange dagen' om de diverse soorten zeevogels die er leven te volgen. Kandidaten moeten zich goed aanpassen aan het leven in een uitdagende en afgelegen sub-Antarctische omgeving.
Rebekah en Lucy waarschuwen potentiële werknemers dat ze zwaar weer zullen moeten trotseren. "Ik denk dat Bekah en ik, als Britten, dachten dat we gewend waren aan regen", zegt Lucy. "Maar er valt veel regen." Ze voegt eraan toe: "We bevinden ons aan de rand van de roaring 40, we zijn slechts een kleine rots in het midden van de zuidelijke Atlantische Oceaan, dus we hebben behoorlijk extreem weer."
Je moet een wetenschappelijke graad of gelijkwaardige ervaring hebben in een relevant onderwerp. Daarnaast is ervaring met het hanteren en monitoren van wilde vogels/dieren in het veld een must. Op locatie is internet beschikbaar, zodat je niet helemaal afgesloten van de wereld bent. En je dus in contact met familieleden en vrienden kan blijven.
En, dat ze een jaar lang zonder vers voedsel moeten stellen. Wat eet je als je meer dan duizend mijl verwijderd bent van het dichtstbijzijnde land? Bereid je voor op maaltijden die verpakt of ingevroren worden. "Het was absoluut één ding dat ze ons benadrukten voordat we kwamen - dat voor veel mensen... het gebrek aan vers voedsel aanzienlijk is", zegt Lucy.
"Het belangrijkste dat ik zeker mis, is een knapperige wortel, of het kunnen bijten in een lekkere appel. Gewoon wat crunch, maar afgezien daarvan heb ik niet het gevoel dat ik echt veel mis."
Verse groenten en fruit vormen een te groot bioveiligheidsrisico door te ontkiemen en zich over het eiland te verspreiden. In plaats daarvan komt het voedsel voornamelijk uit twee inloopvriezers, die eenmaal per jaar worden gevuld.
"De ene zit vol met diepvriesgroenten en de andere zit eigenlijk vol met bevroren vlees en dan hebben we nog heel veel ingeblikte diepvriesgroenten en -fruit", zegt Rebekah. "Ze geven ons een jaar lang voedsel gedurende die overnameperiode van twee weken, en we leven er de rest van het jaar van."
Als onderdeel van het RSPB International Conservation Science Team volgen Lucy en Rebekah de bewegingen van verschillende bedreigde vogels. Denk aan soorten als de Atlantische geelneusalbatros, Tristanalbatros, Schlegels stormvogel en MacGillivray's prion. Ook de guitige rotspinguïn leeft hier, net als de Subantarctische zeebeer.
Maar het eiland heeft een probleem: muizen. Deze invasieve soort eet de eieren van de vogels en hun jongen op. Maar er is nu een plan om dit aan te pakken. "De muizen begonnen de zeevogels op te eten", zegt Lucy. "We hebben geen roofdieren, dus de muizen op het eiland, en dus hadden ze een enorme impact, vooral op de kleine kuikens."
In 2017-2018 werden de muizen zo schadelijk voor kuikens dat slechts 21% van de Tristan-albatroskuikens het overleefde om uit te vliegen. In een ernstig bedreigde stormvogelsoort die in holen nestelt, de MacGillivray's prion, overleefde geen enkel kuiken.
De RSPB vermoedt dat de muizen in de 19e eeuw door matrozen op Gough zijn geïntroduceerd en de groep heeft gewerkt om ze uit te roeien. De uitroeiing heeft de populatie aanzienlijk verminderd, maar de RSPB is er nog niet in geslaagd het eiland volledig van muizen te verlossen.
Overdag trekken de onderzoekers het veld in om de vogels te lokaliseren. Je bent meestal uitgerust met waterdichte jassen en broeken en rubberlaarzen. Je verzamelt gegevens over kuikens op het eiland. Ook hou je bij wat de gevolgen zijn van de muizen.
Ben jij geïnteresseerd in een jaar leven op Gough? En dan inclusief vogels, muizen, diepvriesproducten en spectaculaire afgelegen gebieden? De deadline om te solliciteren is helaas voorbij.