Atlantic Road Noorwegen

Rij op een weg over de Atlantische Oceaan

De Atlantic Road in Noorwegen is volgens velen de mooiste toeristische route ter wereld. Het was de Britse krant The Guardian die het voor het eerst in 2006 meldde. Hoogste tijd dat ikzelf de route van slechts 8 kilometer ga verkennen. De Atlantic Road is officieel 8.234 meter lang. Met in totaal acht bruggen, waaronder een paar hele bijzondere. Maar er zijn meer bezienswaardigheden in de omgeving om te ontdekken. Dit zijn mijn beste tips om de Atlantic Road te bezoeken. In dit artikel krijg je ook informatie over de leukste stops onderweg.

De Atlanterhavsveien, zoals de weg in het Noors heet, is één van de populairste wegen in Noorwegen. De Atlantic Road Noorwegen, is een weg die je letterlijk over de Atlantische Oceaan laat rijden. In totaal verbinden 8 bruggen verschillende eilanden met het Noorse vasteland. Maar ook de route naar de Atlantic Road is fraai, deze slingert door het landschap, langs dorpjes, stranden en vuurtorens. Ook zijn er enkele leuke wandelroutes, om lekker uit te waaien. Al heb je ook kans om walvissen te spotten.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien?Abonneer je op mijn gratis YouTube kanaal

Waar begint de Atlantic Road?

De Atlantische weg is feitelijk een deel van de Fylkesvei 64, in de provincie Møre og Romsdal in het westen van Noorwegen. De Atlantic Road begint bij het dorp Vevang en eindigt bij het dorp Kårvåg. De weg over de eilanden is slechts 8 kilometer lang, maar je kunt eenvoudig overal je auto parkeren en zelf op verkenning gaan. Er zijn daarnaast diverse grotere parkeerplaatsen, waarvan een met toilet en een snackbar. Er zijn ook diverse kleinere plekken om te parkeren langs de weg. Zorg altijd wel dat je auto helemaal van de weg af is, anders krijg je een pittige bekeuring.

Wat is de beste Atlantic Road route?

De Atlantische Route. ©Corno van den Berg

De meeste reizigers starten in de stad Molde in het zuiden en eindigen in het gezellige Kristiansund. Die route is 85 kilometer lang en kun je op je gemak in 1,5 uur rijden. Helaas doen veel mensen dat en ontdekken ze niet de ruige omgeving. Ik maakte talloze stops, daarvoor had ik in totaal anderhalve dag nodig. Je vindt alle attracties terug op deze pagina.

De Atlantische weg loopt van eiland naar eiland met continu uitzicht op de Atlantische Oceaan. Bijzonder aan de Atlantische weg zijn de scherpe bochten die je door het ruige landschap leiden. Als je geluk hebt kun je zelfs walvissen zien zwemmen, of zeehonden spotten in de vroege ochtend als de dieren op de rotsen liggen te rusten.

De 8 bruggen waar je over heen rijdt (van oost naar west) zijn

  • Lille Lauvøysund Brug
  • Store Lauvøysund Brug
  • Geitøysundet Brug
  • Storseisundet Brug
  • Hulvågen bruggen (in totaal drie bruggen)
  • Vevangstraumen Brug

Storseisundet Brug: het symbool van de Atlantic Road

De beroemde Storseisundet Brug. ©Corno van den Berg

De Storseisundet Brug, of Storseisundbrug, is tevens het symbool van de Atlantische weg. Het is de grootste brug en de absolute trekpleister omdat de weg een bocht maakt in de lucht. Aan beide kanten van de brug heb je een grote parkeerplek, zodat de je weg goed kunt bekijken. Je mag er niet overheen lopen, maar er is wel een wandelpad dat je fraaie uitzichten op de brug geeft.

Wandelpad op Eldhusøya

Een wandelpad bij de Storseisundbrug. ©Corno van den Berg

Eldhusøya, een van de eilanden verbonden door de Atlantic Road, biedt een mooie wandelroute. Het 600 meter lange pad rondom het eiland is rolstoeltoegankelijk en geeft wisselende uitzichten op de weg en de oceaan. Je kunt ook een heuvel beklimmen voor een panoramisch zicht op de Storseisundet Brug en de omliggende natuur. Ik doe het onder meer aan de kant van de Atlantische Oceaan, die vandaag relatief rustig is. Aan het einde van het pad kun je ook de heuvel links op lopen. Vanaf de top heb je een mooi zicht de brug en de omgeving. Maar er zijn meer excursies om te doen.

De vele vissers

Een van de vissers langs de weg. ©Corno van den Berg

Langs de Atlantic Road zijn meerdere uitkijkpunten waar je kunt stoppen. Bij goed weer zie je vaak vissers langs de weg. Ze zijn vriendelijk en delen graag verhalen in het Engels. Het is een fotogeniek tafereel, met de vissers en de iconische weg op de achtergrond. Als je even blijft staan, zul je zien dat opvallend veel vis vangen.

Vissersdorp Bud met de Atlantikwall

Het dorpje Bud met de overblijfselen ui de Tweede Wereldoorlog. ©Corno van den Berg

Vanuit Molde kun je naar Bud rijden, dat aan de kust ligt. Dit dorp is bekend om zijn uitzichten, maar ook om de defensielinie van de Nazi's uit de Tweede Wereldoorlog. Er is een museum, maar de meeste overblijfselen, zoals het indrukwekkende afweergeschut, kun je gratis bekijken. Daarnaast vind je hier het beroemde Restaurant Bryggjen i Bud, wat perfect is voor een hapje en een drankje.

Het goudgele strand Farstadsanden

Het strand met de berg Melen. ©Corno van den Berg

De mooiste wandeling loopt van het opvallend fraaie strand Farstadsanden langs de berg Melen naar het vuurtoren Nordneset Fyr. De route is zo'n 5 kilometer lang, waarbij je met wat geluk orchideeën kunt spotten, maar ook kitesurfers die van de wind genieten. Bij mij sloeg het weer om, de zon verdween en wolken verschenen. Juist deze omschakeling vond ik het mooist. Dan pas komt de ruigheid van het gebied tot zijn recht. Je kunt ook naar de top van Melen lopen. Dit is een vrij makkelijke wandeling van ca. 1,5 uur leidt tot een goed uitzicht over de Atlanterhavsveien en het Scandinavische dorpje Hustadvika.

De Hustad kerk

De Hustad kerk. ©Corno van den Berg

Bij het plaatsje Hustad zie je plots een houten kerk langs de route liggen. Het is goed voor een korte stop. Je kunt de kerk bezoeken, maar het is vooral de serene sfeer die ik er proefde. En ik kon even mijn benen strekken en van het zonlicht genieten.

Boottocht naar het dorpje Håholmen

Een uitstapje naar het eiland Håholmen. ©Corno van den Berg

Met een boot (in de zomer met een heus Vikingschip) kun je naar het nabijgelegen eiland Håholmen. Dit piepkleine, traditionele dorp is alleen per boot bereikbaar. Hier kun je ook overnachten of lunchen bijvoorbeeld. Het vissersdorp is nog in oude stijl en zeer geschikt als tussenstop tijdens de Atlantische Route. De boot vertrekt vanuit Geitoya langs de route.

Kristiansund

De stad Kristiansund ligt het dichtst bij de Atlantic Road. Daarom verblijven veel reizigers hier voor een nacht. Sundbåten is een van de oudste continu werkende openbare veerdiensten ter wereld, actief sinds 1876. De boot brengt je naar de verschillende eilanden van Kristiansund zoals Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet en Gomalandet. Het biedt een mooie manier om de stad vanaf het water te verkennen. Het Varden Uitzichtpunt biedt je een prachtig panorama over Kristiansund, de omliggende zee en de omliggende eilanden. Het is een populaire plek voor zowel toeristen als locals om van het uitzicht te genieten.

Molde

Een veerboot komt de haven van Molde binnen varen. ©Corno van den Berg

Molde is een charmante stad en een goede uitvalsbasis merkte ik. Varden is een uitkijkpunt op 407 meter hoogte, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op de stad Molde, de fjorden, en de beroemde Molde Panorama, dat bestaat uit 222 vaak besneeuwde bergtoppen. Je ziet de veerboten binnen komen en weer gaan. Het Romsdalsmuseet is een van de grootste en oudste openluchtmusea van Noorwegen. Het toont traditionele huizen en gebouwen uit de regio, waaronder boerderijen, een school en een kerk. Het museum geeft inzicht in het leven in de Romsdal-regio door de eeuwen heen. Als je Molde in juli bezoekt, mag je het beroemde Molde Jazz Festival niet missen. Dit is een van de oudste en grootste jazzfestivals in Europa, met optredens van internationale artiesten.

Overnachten langs de Atlantic Road

Dit del van Noorwegen is bijzonder fraai. Het is dan ook zonde om hier te snel door heen te reizen. Neem de tijd door bijvoorbeeld een nacht aan de kust door te brengen. Dan kun je ook vroeg in de ochtend genieten van het uitzicht. Of juist aan het einde van de dag. Er zijn diverse hotels, bed & breakfasts en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Ooit zou ik deze weg nog wel eens willen zien bij storm. Dat lijkt me machtig, maar ook wel wat eng. Dus ik kom nog wel een keer terug denk ik.
Bekijk de leukste accommodaties langs de Atlantic Road

Wil jij ook een rondreis door Noorwegen maken?

Gedurende mijn rondreis door Noorwegen heb ik talloze plekken bezocht. Ik heb veel tijd besteed aan de mooiste route, met bekende en minder bekende plekken. Als jij van mij een reisadvies op maat wilt, kun je het beste dit formulier op Droomplekken.nl invullen. Dan kan ik je gratis helpen met het regelen van jouw perfecte reis.

Fietsen op de Atlantic Road

Je kunt de Atlantic Road fietsen. In 2010 werd de weg verkozen tot de Mooiste fietsroute van Noorwegen. Je kunt zowel van Kristiansund als van Molde starten. Vanuit Kristiansund moet je de bus nemen naar Averøy. Vandaar kun je opstappen. Vanuit Molde neem je de bus naar Eide, om daar op te stappen.

Er is geen apart fietspad, maar gelukkig rijdt iedereen hier rustig. Al moet je wel opletten, want veel automobilisten willen ook graag het landschap bekijken. Hou hier dus rekening mee.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste reistijd voor de Atlantic Road Noorwegen

De bezoekersdrukte varieert erg per seizoen. Hier is een overzicht om je bezoek te plannen:

  • Lente (maart-mei): De natuur ontwaakt met veel bloeiende bloemen en milde temperaturen. Het toerisme begint toe te nemen, maar het blijft relatief rustig.
  • Zomer (juni-augustus): Dit is het hoogseizoen met aangename temperaturen en een toestroom van toeristen. Populaire stops zoals de Storseisundet-brug kunnen druk zijn. Om de grootste drukte te vermijden, plan je activiteiten vroeg in de ochtend of later op de dag.
  • Herfst (september-november): De herfstkleuren maken het landschap bijzonder schilderachtig. Het aantal bezoekers neemt af, waardoor het een rustige periode is voor een rit en het verkennen van nabijgelegen bezienswaardigheden zoals het vissersdorp Bud.
  • Winter (december-februari): De koudere maanden brengen rust en minder toeristen. Sommige accommodaties en faciliteiten kunnen beperkt beschikbaar zijn. Hou wel het weer in de gaten, met name de wind.

Geschiedenis van de Atlantic Road

De bouw van de weg begon op 1 augustus 1983. De officiële opening was op 7 juli 1989. De aanleg van de route kent vrij bizarre omstandigheden. In de 6 jaar dat men aan het bouwen was, hebben bouwvakkers 12 orkanen moeten doorstaan. Het zijn dan ook de weersomstandigheden die deze route zo mooi en uniek maken. In 2005 werd de weg tot ‘Noorse constructie van de eeuw’ verkozen.

Naar Noorwegen?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 43 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen