Dieren van Spitsbergen

Ongekende rijkdom aan Arctische fauna

Een groep eilanden met veel wilde dieren, dat is Spitsbergen. De fauna is opvallend rijk, met zowel vogels, veel soorten zoogdieren alsook diverse roofdieren. Bij het bezoeken van de eilanden heb je een goede kans een deel van deze dieren te spotten.

Een groot deel van de dieren kun je in elk seizoen zien. Als je excursies maakt vergroot je de kans. Zeker als je een cruise rond Spitsbergen maakt.

IJsbeer

Een ijsbeer op Spitsbergen.

De ijsbeer staat op iedereens verlanglijstje. En je moet geluk hebben om dit roofdier te spotten. De beste plek is de westkant van de eilanden van Spitsbergen.

Rendier

Een rendier tussen veenpluis. ©Corno van den Berg

Het rendier kom je hier veel tegen. Ook zeker in de bebouwde kom van bijvoorbeeld Longyearbyen.

Poolvos

Een poolvos in de straten van Longyearbyen op Spitsbergen.

De poolvos is een opportunist. Als er ergens wat te eten is, komt hij voorbij. Dus kun je hem hier zien tussen de huizen, maar ook bij een ijsbeer die net een zeehond heeft gevangen bijvoorbeeld. Maar je kunt hem ook in de hoofdstad Longyearbyen zien bijvoorbeeld.

Walrus

Een walrus op Spitsbergen.

De walrus leeft hier ook en laat zich makkelijker zien. Er zijn diverse kolonies, maar de dieren zijn nieuwsgierig en komen geregeld naar de boot gezwommen om te kijken.

Baardrob

Een baardrob op het ijs bij Spitsbergen. ©Kieke van Maarschalkerwaart

Deze zeehonden soort is herkenbaar aan zijn lange snorharen, die licht van kleur zijn. Ze worden zo’n twee tot tweeënhalve meter lang. Baardrobben eten vooral mosselen, kreeften, vissen en inktvissen.

Ringelrob (of stinkrob)

Een ringelrob op Spitsbergen.

Dit is de kleinste zeehond ter wereld. Hij lijkt op de gewone zeehond, maar is veel kleiner. Hij wordt zo’n 130 centimeter lang en duikt altijd via een gat in het ijs in het water. Ze eten vis en krill.

Blauwe vinvis

De staart van een blauwe vinvis bij Spitsbergen.

De blauwe vinvis is het grootste zoogdier ter wereld. Volwassen dieren kunnen tot 33 meter lang worden en 170.000 kilo wegen. Hij is te herkennen aan zijn lengte, maar vooral aan zijn opvallend kleine rugvin. En zijn ‘fontein’ die bijna tien meter hoog kan zijn. De poolgebieden zijn voor hen een belangrijk gebied om te eten.

Op het menu staat krill, oftewel minuscule zeediertjes. Dit dier was een van de voornaamste prooien voor de walvisvaarders in de 20e eeuw, waardoor hun aantallen sterk zijn geslonken. Inmiddels zwemmen er weer duizenden dieren in de zeeën over de gehele wereld.

Bultrug

Een bultrug springt uit het water.

De bultrug komt in alle wereldzeeën voor. En is dus, met een beetje geluk, het gehele jaar door hier te zien. Bultruggen zijn makkelijk herkenbaar aan de bult op hun rug als ze onder water duiken. Ook zijn gedrongen bouw en donkere kleur vallen op. De bultrug kan vijftien meter groot worden. Hun menu bestaat uit krill en vis. Soms jagen ze in groepen, waarbij ze vissen in de war brengen met honderden luchtbellen.

Witte dolfijn (of beloega)

Een witte dolfijn met jong.

De witte dolfijn is een opvallende verschijning in de zee. De dieren leven in groepen van enkele dieren tot wel twintig. Hun leefgebied beslaat voornamelijk de noordelijke arctische zeeën, dus naast Spitsbergen ook diverse andere plaatsen. De mannetjes kunnen tot zeven meter worden, de vrouwtjes iets meer dan vier meter. Ze leven voornamelijk in relatief ondiep water en eten vooral vis.

Orka

Orka’s bij Spitsbergen.

De orka wordt hier soms gezien. Meestal zie je de zwarte vin uit het water steken. Spitsbergen staat niet echt bekend om zijn orka’s, maar de dieren komen hier wel geregeld in hun speurtocht naar eten.

Papegaaiduiker

Een papegaaiduiker vliegt op. ©Corno van den Berg

De papegaaiduiker laat zich hier in de zomer geregeld zien. Ze broeden met name op Bjørnøya, maar ze worden ook geregeld dobberend op zee gezien. Waarbij ze opvliegen als je te dichtbij komt.

Overnachten op Spitsbergen

De eilanden hebben diverse locaties waar je kunt verblijven. Ik sliep in diverse hotels, maar ook in een appartement. Er zijn ook enkele bed & breakfasts. Ook vind je er enkele campings, die in de zomer open zijn. Boek je plek wel op tijd, want de meesten zitten snel vol.

alle 47 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen