Stavanger

Culinaire hoofdstad van Noorwegen, al heeft de stad nog veel meer te bieden

Stavanger is een ideaal vertrekpunt voor een reis door de Noorse fjorden. Voor mij is een stad normaal een plek om te even te stoppen en snel door te reizen. Maar in Stavanger is het anders, merk ik al snel. Ik hoorde dat het ook een gezellige stad is. Het is een van de leukste steden van Noorwegen zelfs. In dit artikel vind je de leukste bezienswaardigheden en excursies van Stavanger.

Deze stad is perfect om zelf te ontdekken. Daarnaast kun je vanuit Stavanger relatief eenvoudig het beroemde Lysefjord bezoeken. dit geldt ook voor excursies als de zonsopgang bij Preikestolen en de machtige wandeling naar Kjerag. En volgens fijnproevers de beste plek is om het verse Noorse eten te proeven. Dus blijf ik wat langer in deze stad. Dat moet ik ervaren. En vooral proeven. Want verse vis en zeevruchten lust ik altijd wel.

Historische centrum: Gamle Stavanger

Gamle Stavanger is het oude Stavanger. ©Corno van den Berg

Gamle Stavanger is het oude centrum van de stad. Het historische stadshart is perfect voor een wandeling. Veel van de oude houten huisjes worden nog steeds bewoond. Dit is geen museum, maar een onderdeel van het dagelijkse leven. Het ligt vlak bij de drukke haven, maar hier ben ik echt even weg van alle drukte. Een vrouw groet me, in haar winkeltje kan ik vers brood kopen alsook koeken en kaas. En ze heeft verse zalm. Zo kan ik mijn lunch wel invullen ja.

Sommige deuren van de houten huisjes zijn opvallend klein. Ook veel huisjes zelf zijn klein. Iemand vraagt of ik binnen wil komen kijken. Maar zo erg sfeervol had ik het niet verwacht. Het is overduidelijk dat dit ooit vissershuisjes waren. Waar de vissers na een dag of soms wel meerdere dagen op zee uit kwamen rusten. Ook zijn er enkele winkeltjes en een paar ateliers.

Sverd i Fjell herdenkingsmonument

Het beroemde Sverd i fjell-monument in Stavanger. ©Corno van den Berg

Net buiten Stavanger ligt het herdenkingsmonument Sverd i Fjell, wat Zwaarden in rots in het Nederlands betekent. Het monument ligt aan de rand van het Hafrsfjord. De drie zwaarden werden gemaakt door beeldhouwer Fritz Røed uit Bryne. Het grootste zwaard vertegenwoordigt de zegevierende koning, terwijl de andere twee de niet zo fortuinlijke tegenstanders moeten symboliseren. Het kunstwerk is een symbool voor vrede werd in 1983 onthuld door Koning Olaf.

Kookworkshop

The Stavanger Culinary Lookout. ©Corno van den Berg

Maar ik wil meer doen in Stavanger. Ik ga een kookworkshop proberen. De culinaire gids is Tamara Kuklina, een Russin die verliefd werd op het Noorse eten en vond dat het meer bekend moest worden. Ze bedacht een verrassend concept waarbij je acht absolute hoogtepunten uit de regio van Stavanger proeft. Dit is een lunch om niet snel te vergeten.

Het terras bovenop het hotel biedt met 360 graden zicht. Tamara wijst de regio aan waaruit de gerechten komen. Het begint met Hylleblomstdrink van witte bloemen. Zoet door de nectar. Ik ken sap van bessen, maar dit is van bloemen. En het is heerlijk.

Dan volgt Geitenkaas, de beste van Noorwegen. En deze kaas van Ostehuset wint zelfs prijzen in Frankrijk. Het volgende gerechtje is gerookte zalm (op jeneverbes) en ‘Gravad lax’, oftewel rauwe zalm met een zoetig sausje van mosterd en dille. Helaas wordt deze kookcursus niet meer aangeboden, maar in de restaurants kun je wel de lokale gerechten proeven.

Overnachten in Stavanger

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in de stad om alles te zien. Daarnaast kun je vanuit Stavanger eenvoudig talloze excursies in de fjorden maken. Er zijn kleine hotels, knusse bed & breakfasts en handige appartementen die je online kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Stavanger

Restaurants

Een bierproeverij in Stavanger. ©Corno van den Berg

Ook de restaurants in de stad zijn zeer de moeite waard. Ik ga voor een lunch (restaurant Fish &Cow) het centrum in en later voor een diner (Skagen Restaurant) nog eens. Vis voert hier de boventoon; heerlijk! Denk aan mosselen, kreeft, zalm, en ik kreeg ook heilbot.

City Tour Stavanger

Tussendoor wilde ik een City Walk doen. Met een lokale gids. Ik ontmoet Christian Øie, die de stad laat zien zoals het is. Mooi, lelijk en alles er tussen in. Daar hou ik van. We beginnen bij het oude stadshart, met de karakteristieke houten huizen. ,,Waar mensen nog steeds in wonen, dus het is geen ‘toeristenfuik,” lacht hij. Ja, dat heb ik gemerkt.

Met zijn bootje gaan we naar de hippe wijk, vinden afgelegen barretjes om lokaal bier te proeven en nog veel meer. Het duizelt, zeg ik tegen Christian. Hij lacht. ,,Ja, Stavanger is een heerlijke stad om te beleven. En perfect in combinatie met de fjorden, de kust en meer.” Daar proost ik op.

Excursies vanuit Stavanger

Fietsen door Stavanger

Fietsen door Stavanger is eenvoudig. De wegen zijn breed genoeg en de Noren hier zijn inmiddels gewend aan fietsers. Waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over je veiligheid. Waardoor je dus op je gemak om je heen kunt kijken en kunt genieten van de stad. Ik maakte ook een tocht buiten de stad. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Viking-kunst

Viking-kunst net buiten Stavanger. ©Corno van den Berg

Tijdens de fietstocht wil ik ook nog iets anders zoeken: Viking-kunst. Net buiten Stavanger kom ik ze tegen op enkele rotsen. De Vikingen hebben hier op diverse plekken allerlei tekeningen achtergelaten. Van schepen, dieren en mensen. Meer dan intrigerend. Heerlijk zo’n stad tussen al dat natuurgeweld in Noorwegen.

Weer in Stavanger

In het zuidwesten van Noorwegen regent het opvallend veel. Het klimaat zorgt voor opvallend zachte winters, maar wel een nat voorjaar. Het is hier vaak bewolkt. De beste tijd om Stavanger te bezoeken is juni tot en met september, met soms meerdere dagen met zon. Al kun je dan nog steeds een regenbui op je hoofd krijgen. Ook het najaar is wisselend, toen ik er was had ik vier seizoenen in één dag.

Meer artikelen over de Noorse Fjorden