Nog geen account?
Grootste stenen stad van Zuid-Amerika; gemaakt door de onbekende Chachapoyas
18 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
4 personen zijn hier geweest
Kuelap is een stad van de Chachapoyas in het noorden van Peru. Deze stad is rond het jaar 500 boven op een berg gebouwd door de indianen. En dat op een hoogte van 3.000 meter. Het wordt wel het Machu Picchu van het Noorden genoemd. Het is onder meer uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO.
Kuelap is een wonderlijke stad uit de Pre-inca-tijd. Oftewel van voor de Inca's die hier vanaf de 13 eeuw leefden. Kuelap ligt bovenop een berg en is gesticht door de onbekende Chachapoyas-cultuur. Hier kun je jezelf echt verwonderen.
In het onbekende noorden van Peru is veel te vinden van de relatief onbekende Chachapoyas. Over de Chachapoyas-cultuur is opvallend weinig bekend. Kuelap was hun meesterwerk. Deze stad is maar liefst 300 meter lang. Om de berg te egaliseren zijn tienduizenden stenen geplaatst. Met daarop tientallen gebouwen.
Geleerden hebben geen idee waarom de Chachapoyas zijn verdwenen. Al kan het zo zijn dat ze zijn overwonnen door de Inca’s. Feit is wel dat zij begonnen met het bouwen van onder meer heilige plaatsen. In een karakteristieke bouw die later door de Inca’s is geperfectioneerd.
Ik ben erg onder de indruk van Kuelap. Door de ligging, maar ook door de vele gebouwen. En die zijn toch echt wel eeuwen ouder dan die van Inca. Je kunt de overblijfselen eenvoudig bezoeken. Het is verschillende manieren bereikbaar. Je kunt de opgravingen te voet bereiken en met een nieuwe kabelbaan. Dit zijn de beste tips voor jouw reis naar Kuelap.
Als je hier aankomt vallen de ongekend hoge stadsmuren op. Maar ze werden ook gebruikt om de ongelijke bodem gelijk te maken. De erg smalle ingangen waren om vijanden niet massaal toe te laten slaan. Je voelt je nietig als je er door heen loopt.
Pueblo Bajo is het lager gelegen dorp. Hier kom je binnen als je Kuelap bezoekt. Je loopt door de opvallend hoge stadsmuur en bent dan ineens in de stad. Waarbij de restanten van de cirkelvormige gebouwen opvalt.
Het Fort is de plek waar de meeste foto’s worden gemaakt. Onderzoekers dachten in het verleden dat Kuelap een fort van de Chachapoyas was. Dit kwam met name door de hoge muren om de stad. Alsook door de verdedigingstorens. Maar het had ook zeker een religieus aspect. Wat waarschijnlijker belangrijker was dan de militaire functie.
Pueblo Alto is de hoger gelegen stad. Met onder meer El Torreon, een toren van 7 meter hoog. Volgens archeologen werd deze vooral voor ceremonies gebruikt. Als je goed kijkt zie je hier ook enkele gebouwen die niet rond, maar juist vierkant zijn. Volgens geleerden zijn deze gebouwd door de Inca, nadat de Chachapoyas weg waren.
El Tintero betekent de inktpot. En als je goed kijkt zie je dat dit gebouw er op lijkt. De Inktpot is in een opvallend goede staat. Hier kun je goed zien hoe goed de Chachapoyas waren in het stapelen van stenen. Er werd geen cement of iets anders gebruitk.
Vanaf de hoogste plek op Kuelap heb ik een ultiem uitzicht over de heuvels. Ik begrijp waarom ze deze plek kozen. Ze zagen hun vijanden van ver aan komen. Terwijl de lama’s rustig door grazen, ga ik even zitten. En nadenken over alles wat ik heb gezien.
Je kunt Kuelap wandelend bereiken. Het vertrekpunt is de stad Chachapoyas. Al heb je dan wen een auto of openbaar vervoer nodig om in de buurt te komen. Het is zo’n 45 tot 60 minuten lopen, maar wel omhoog. Zorg dat je veel kleingeld bij je hebt. Zodat je onderweg nog even een koel drankje kunt kopen.
De nieuwe Kabelbaan heeft Kuelap geopend voor de gemiddelde toerist. Zodat zij eenvoudig naar de voet van de opgraving kunnen. Al moeten ze daarna nog wel omhoog lopen. Ik heb de route gelopen, omdat ik de kabelbaan niet de manier vind om zo’n afgelegen plek te bezoeken.
Corno's Reistips
Wil jij ook naar Peru? Ik kan je hier goed bij helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
Georganiseerde rondreizen:
18 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
4 personen zijn hier geweest