Glamping in de Ardennen

Luxe genieten in de natuur

Lees verder

Overnachten in een safaritent is populair. Waarbij je je heerlijk buiten voelt. Glamping kan inmiddels op talloze locaties. Ik kies voor de Belgische Ardennen, waar de natuur om elke hoek te vinden is. Lekker er op uit in de heuvels en bossen, op zoek naar watervallen en nog veel meer.

Het woord Glamping is een mix van de Engelse woorden glamorous en camping, oftewel luxe kamperen. Je hebt glamping in diverse soorten. Maar het meest gangbare zijn speciale safaritenten die meestal op camping worden geplaatst. De tent heeft een keuken met koelkast en gasfornuis, maar ook een zitje om te eten.

De meeste tenten hebben meerdere slaapvertrekken met een groot bed en een stapelbed voor kinderen bijvoorbeeld. Daarnaast heb je glamping tenten met douches, toilet en wastafel, zoals ik had. Andere hebben die niet, waarbij je dus het toiletgebouw van de camping moet gebruiken. Logischerwijs zijn deze iets goedkoper. Het zonnetje schijnt. De stoelen op de veranda zijn erg aanlokkelijk als ik aankom na mijn reis vanuit Utrecht. Al moet ik eerst even mijn spullen opruimen. 

Ninglinspo bergbeek

De Ninglinspo bergbeek. ©Corno van den Berg

Onderweg naar de camping heb ik een stop gemaakt, om even lekker te wandelen. Het wandelpad volgde de Ninglinspo beek, dit is de enige bergbeek in België. Het verval is zo’n 270 meter, al is de water toevoer minimaal in de zomer. Niet bij mij, ik heb behoorlijk wat gezweet heuvelop, dus een korte douche in de tent is lekker verkwikkend.

Het campingleven

Genieten in de glampingtent. ©Corno van den Berg

Dan even boodschappen doen bij de lokale supermarkt. Met vers brood, wat salades, smeersels en meer lekkere dingen. Het past allemaal net op de tafel. Op de veranda kom ik tot rust met een lokaal biertje. Het is tijd om even rustig een drankje doen om de vakantie te vieren. Wat kan een moment rust toch lekker zijn.

Een groepje kinderen speelt op het grasveld, ze doen mee aan een opdracht. Ze moeten bij elke tent een ding ruilen, waarbij ze slim moeten zijn. Hoe groter, hoe beter. Ik geef ze een van mijn rugzakken, die bijna groter is dan het meisje dat het wil dragen. Toch lukt het haar om de tas mee te nemen.

Ik moet lachen. ,,Maar we brengen alles terug hoor,” roept een van de kinderen. Ik moet lachen, dit spel heb ik vroeger ook gespeeld. En inderdaad later op de avond komt het meisje met de rugzak weer terug. Net als de rest. Gewonnen hebben ze niet, maar de avond kan niet meer stuk.

Inrichting van de Glamping tent

Her en der ruik ik lekkere gerechten die aan mijn neus voorbijvliegen. Ja, het is tijd om te eten. Ik ben altijd verbaasd hoe goed een glampingtent is ingericht. Met veel spullen als potten en pannen om lekker te kokkerellen. Daarnaast staat er een koffiezetapparaat, een waterkoker en meer. Toch hou ik het simpel, maar wel smaakvol. Zodat ik lekker lang buiten kan zitten. En de Ardennen voelen heel erg als buitenland aan.

Ik zit in Tintigny, een dorp in het zuiden van de Ardennen. De camping ligt aan de Semois-rivier, dichtbij de grens van Frankrijk en Luxemburg. Maar ik hoef niet over de grens door de vele bezienswaardigheden in de buurt. Steden als Spa en Luik had ik al eerder bezocht, op de terugweg doe ik het middeleeuwse stadje Durbuy nog even aan. Ditmaal wil ik meer de natuur in. En dan met name deze rivier verder ontdekken, op diverse manieren.

Bouillon 

Uitzicht over Bouillon. ©Corno van den Berg

Ik begin in het stadje Bouillon, dat bekend is door het immense kasteel dat er bovenuit torent. Het pad loopt achter enkele huizen omhoog door de oude kasteeltuin. Van bovenaf zie ik hoe de stad om de rivier is gebouwd. Struinend ontdek ik het stadje, waar de meeste mensen een kleurrijke waterfiets nemen. Ik loop wel. Al kom ik de meeste van hen weer tegen bij een van de ijswinkels. Zij hebben ook wel een ijsje verdiend.

Uitkijkpunt Le Tombeau du Géant

Le Tombeau du Géant is beroemd. Het uitkijkpunt van Het graf van de reus ligt bij het plaatsje Botassart. Het biedt een voor mij typisch beeld van de Ardennen. Ik kan zien hoe de Semois rivier door de heuvels en bossen slingert. Ik zie een wandelpad, het loopt van het uitkijkpunt naar de rivier. Even met de voeten in het koele water.

Uitkijkpunt Rochehaut met de Laddertjeswandeling

Een van de ladders onderweg. ©Corno van den Berg

Iets verderop bij Rochehaut is er nog een uitkijkpunt. Al is deze plek vooral bekend door iets anders: De Laddertjeswandeling. Op sociale media had ik al wat foto’s gezien, maar het is nog veel leuker dan gedacht. Ik moet klimmen en klauteren over rotsen via diverse ijzeren ladders in het bos. Een deel loopt langs de rivier, maar nemen van de rotsen is heerlijk.

Kanoën

Kanoën op de Semois rivier. ©Corno van den Berg

Een van de leukste activiteiten is kanoën op de rivieren. Dit kan op de Ourthe, maar bijvoorbeeld ook op de Semois. Je kunt een uurtje peddelen, maar dit kan ook een halve dag of hele dag. Waarbij je onderweg wat stops kunt maken. De kans dat je een beetje nat wordt is wel aanwezig.

Abdij Notre-Dame d'Orval

De Abdij Notre-Dame d'Orval. ©Corno van den Berg

De naam Abdij Notre-Dame d'Orval doet wel een belletje rinkelen bij me. Is het van het bier of had ik al van de plek gehoord? Deze abdij is imposant, zeker als je er rond loopt. Dit immense gebouw van de Cisterciënzers vertelt talloze verhalen. Al in 1070 bouwden Italiaanse monniken een kerk in het Belgische dorp Villers-devant-Orval, De abdij stamt uit 1132. Tijdens de rondleiding wordt duidelijk hoe tumultueus het verleden was.

Terug op de camping gaan de schoenen en sokken uit. De vermoeide benen gaan de lucht in op de veranda in de glamping tent. Dit kan ik dagenlang vol houden. Een biertje van de monniken gaat open. De zon gaat onder, vogels zingen en ik zucht. Actief en relaxen zijn op deze manier perfect te combineren.