Beleef twee unieke en vooral kleurrijke festivals in Nepal.
Lees verder
Nepal heeft toeristen hard nodig. In deze artikelen neem ik deel aan twee festivals. Eentje waar je wordt aangevallen met kleurpoeder. En tijdens Maha Shivaratri reizen honderden kleurrijke sadhoes naar Kathmandu.
Klein, maar fijn
Nepal, ook wel het dak van de wereld genoemd. Het is één van de kleinste landen van Azië. Het Himalyastaatje staat garant voor een unieke reis en moet eigenlijk op je bucket list staan.
In deze Special lees je alles over twee heerlijke festivals, ook heb mijn overige belevenissen online gezet. Zoals een trekking langs de hoogste bergen van de wereld en een uniek kijkje in de keuken van moderne natuurbescherming. Een rondreis door Nepal is een tocht langs veel hoogtepunten met grote diversiteit. Wat let je?
Harde beats klinken over het beroemde Durbar Square in Kathmandu. Zakjes poeder vliegen door het rond, een truck komt aangereden. Bovenop staat een man die met een driedubbele brandslang water in het rond spuit. Dit is het jaarlijkse Holi-festival in Nepal, dat ook wel Festival of Colours wordt genoemd. Bij dit festival wordt de lente gevierd. Maar het is ook een feest van de overwinning van het goede op het kwade.
Mijn gezicht lijkt al snel op een veelgebruikt schilderspalet. Het poeder zit werkelijk overal. Terwijl ik nog aan het opdrogen ben. Onderweg naar het beroemde plein werd ik al bestookt vanuit veel huizen met emmers water en ballonnen met verf en water.
En ja, ik pak wel enkele voltreffers. Maar de zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en ik geniet van dit festijn.
Al is het wel verrassend. Een feest midden in UNESCO-werelderfgoed. Plots klinken de beats van ‘onze dj-trots’ Hardwell over het plein. Happy Holi met Hardwell; Het moet niet gekker worden.
Ik had al van diverse kanten gehoord dat Maha Shivaratri en Holi beiden uitbundige Hindoeïstische feesten zijn, maar dit had ik dan weer niet verwacht. Bijzonder.
Happy Holi met Hardwell; Het moet niet gekker worden.
Een paar weken eerder keek ik mijn ogen uit bij Maha Shivaratri. Tijdens dit feest eren zo´n 700.000 hindoes hun god Shiva (de god van Goedheid, Goddelijkheid en Geluk). Dat gebeurt allemaal in de Pashupatinath Tempel op de oevers van de heilige Bagmati Rivier.
De tempel is tevens bekend vanwege de crematies in de open lucht. Die ook vandaag gewoon door gaan. De overledene wordt gedragen naar het rivierwater, waarna de voeten worden gewassen. De persoon wordt daarna gecremeerd op een houtstapel, waarbij de as in de rivier valt.
Het is een vreemd contrast met de tientallen kleurrijke sadhoes, die hier rond dwalen. Ze hebben hun leven totaal aan Shiva gewijd. En geven daarvoor de eerste drie hindoeïstische levensdoelen op: kāma (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen). Een sadhoe zoekt spirituele bevrijding door meditatie.
Oh, en wat kleingeld voor foto´s van toeristen. Want ja, ze zijn erg fotogeniek. En ze weten dat ook. Veel van hen zijn uitgerust met dreadlocks, kleurrijke oranje kleding en hebben een doorleefd gezicht. Ze reizen het gehele jaar door van festival naar festival; veelal te voet.
In groepjes zitten ze rond de tempel. Ze rusten uit, en praten wat met elkaar. Waarbij veel wordt gerookt. Geen sigaretten, maar een stevige joints van marihuana. Die ze graag met je delen, al vind ik het wat vroeg in de ochtend.
De talloze festivals in Nepal zijn een feest voor het oog. Maar ook rauw en confronterend. Wie zijn reis goed plant kan deze unieke evenementen meemaken. En in combinatie met de Himalaya en een safari maakt dat je rondreis wel heel bijzonder, toch?