Curieuse Island

Klein eiland met uniek dier: reuzenschildpad

Curieuse Island op de Seychellen is beroemd vanwege de reuzenschildpadden. Het is een van de granieten eilanden ten noordoosten van het eiland Praslin. Je kunt eenvoudig een dagexcursie maken vanaf Praslin, waarbij je ook gaat snorkelen en wandelen. Het eiland maakt deel uit van het Curieuse Marine National Park. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Curieuse Island.

De Seychellen bestaan uit ruim 100 eilanden. Een deel ervan kun je bezoeken. Waaronder ook Curieuse Island, dat vanuit het populaire eiland Praslin goed te bezoeken is. Het is slechts 20 minuten varen, maar meestal worden er trips met meerdere stops aangeboden. waaronder ook stops bij koraalriffen, waar je goed kunt snorkelen. Er worden diverse dagexcursies naar Curieuse Island georganiseerd, die je vooraf online als ter plekke op de diverse eilanden kunt boeken. Ik deed de langere dagtrip en maakte er deze video van. 

Bekijk mijn video van Curieuse Island

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Curieuse Marine National Park

Het eiland is een beschermd natuurreservaat en maakt deel uit van het Curieuse Marine National Park. Het eiland staat bekend om zijn bijzondere biodiversiteit en de inspanningen om zeldzame planten en dieren te behouden. Curieuse staat bekend om zijn uitgestrekte mangrovebossen.

De beschermde mangroven bieden een belangrijk ecosysteem voor verschillende soorten vogels, vissen en andere zeedieren. Ze staan in verbinding met de koraalriffen, waardoor je hier ook haaien, zeeschildpadden en roggen kunt zien. Ik zag twee (kleine) haaien, een pijlstaartrog en twee zeeschildpadden en veel soorten vissen tijdens mijn snorkeltochten. 

Reuzenschildpadden van Curieuse Island

De reuzenschildpadden kom je overal tegen. ©Corno van den Berg

Curieuse Island is bekend om zijn schildpaddenreservaat. De parkwachters zetten in voor het behoud van de reuzenschildpadden. Deze is verwant aan de zeldzame Aldabra-reuzenschildpad, die alleen op het Aldabra-atol te zien is. Je kunt ook het Fokcentrum bezoeken. Er is broedprogramma waar reuzenschildpadden worden gekweekt om de populatie te behouden en te versterken. Het broedprogramma richt zich op het beschermen van de eieren en het veilig vrijlaten van de jonge schildpadden in hun natuurlijke habitat.

Excursie naar Anse St. José

De bijzondere slijkspringers zijn opvallend groot. ©Corno van den Berg

Het eiland heeft fraaie stranden met wit zand, waaronder het populaire strand Anse St. José. Dit strand ligt aan de zuidkant van Curieuse Island en wordt omgeven door uitgestrekte mangrovebossen. Het strand is het begin van de mooiste wandeling over het eiland.

Onder begeleiding van een gids loop je door de bossen en kom je ook langs overblijfselen van de lepra-kolonie. Je wandelt langs een uitkijkpunt, met fraai uitzicht over de oceaan en het eiland. Ook loop je langs de mangroven met onder meer slijkspringers, dit zijn wonderlijke vissen die op land kunnen leven. Ook zijn er diverse soorten krabben te zien en veel jonge vissen. Deze schuilen graag in de mangroves. Daarnaast heb je een grote kans om onderweg diverse reuzenschildpadden tegen te komen.

De lunch wordt ter plekke gemaakt. ©Corno van den Berg

Tijdens deze excursie krijg je een verse lunch geserveerd. Je kunt zien hoe het fruit wordt klaar gemaakt, net als de salades en het vlees. De schildpadden komen zelfs kijken of er iets te eten is.  

Excursie naar Anse Papaie

Wandelaars gaan op de foto met een reuzenschildpad. ©Corno van den Berg

De beste plek om de reuzenschildpad te zien is Anse Papaie. De dieren lopen hier graag op het strand op zoek naar voedsel. Ook op het achterliggende grasveld kun je vaak tientallen schildpadden zien. Je kunt deze dieren goed in hun natuurlijke omgeving zien en vaak van dichtbij. In het fokcentrum kun je diverse jonge dieren zien, die nog opvallend klein zijn. 

Wandelen op Curieuse Island

Het uitzicht onderweg op Curieuse Island. ©Corno van den Berg

Als je wilt wandelen op het eiland is de excursie naar Anse St. José de beste keuze. Dan kun je vandaar ruim 1,5 kilometer wandelen naar Anse Papaie. Daarmee heb je dus het meeste waar voor je geld. Waarbij je veel dieren kunt spotten onder weg.

Overnachten in de omgeving

Op Curieuse Island kun je niet overnachten. De meeste excursies vertrekken uit Praslin, het eiland met veel hotels, hostels en bed & breakfasts. Ik heb er meerdere dagen geslapen om alle trips te kunnen doen. Er is een grote keuze aan locaties.  
Bekijk de leukste accommodaties

Coco de Mer palmbomen

Curieuse Island is de thuisbasis van de zeldzame Coco de Mer palmbomen, een van de iconische symbolen van de Seychellen. Deze palmbomen produceren de grootste zaden ter wereld, die wel 20 kilogram kunnen wegen. Deze noten zijn endemisch voor de eilanden van de Seychellen, wat inhoudt dat ze alleen hier voorkomen. Let op, mensen zijn gedood toen ze een noot op hun hoofd hebben gekregen. De gidsen weten dit en zorgen ervoor dat de wandelpaden veilig zijn.

Snorkelen bij Curieuse Island

De wateren rond Curieuse zijn ideaal om te snorkelen. Dit geldt vooral voor Anse St. José waar je zo de zee in kunt lopen met je snorkelmasker. Het mariene reservaat herbergt kleurrijke koraalriffen en diverse zeedieren, waardoor het een uitstekende locatie is voor snorkelliefhebbers. Als je een dagexcursie boekt naar Curieuse Island zitten er vaak een paar stops bij om te snorkelen. Je kunt je eigen spullen meenemen, maar deze ook lenen bij de gids en kapitein van de boot.

Leprakolonie

Een oud verblijf van de leprakolonie op Curieuse Island. ©Corno van den Berg

In de 19e eeuw werd Curieuse Island gebruikt als een leprakolonie. Mensen die leden aan lepra moesten hier verplicht leven. De leprakolonie op Curieuse werd opgericht in 1829 door de Franse gouverneur van de Seychellen, Alphonse de Ponteves. De gebouwen die ooit werden gebruikt voor de leprakolonie zijn nu historische overblijfselen die herinneren aan een wonderlijk tijdperk van medische geschiedenis.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste tijd

De beste maanden voor goed weer op Curieuse Island zijn maart, april, juni, juli, augustus, september, oktober en november. Gemiddeld is het op Curieuse het hele jaar door warm, temperatuur is meestal tussen de 25 en 30 graden Celsius. De meest regenachtige maanden zijn januari en december. De zee is het hele jaar door geschikt om lekker te zwemmen. Het water is zo'n 28 graden.

Meer artikelen over de Seychellen