Kilimanjaro beklimmen

Sta op de top van de hoogste berg van Afrika

De Kilimanjaro beklimmen; deze berg in Tanzania staat al jaren op mijn wensenlijstje. Maar wat is de beste route om de hoogste berg van Afrika te doen? Dit zijn de beste tips om de Kilimanjaro te beklimmen. Met informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

Ik heb al diverse keren informatie aangevraagd over de routes, het aantal dagen wandelen en hoe moeilijk het is. Waarbij ik nooit iets heb gehoord waardoor ik dacht: ik ga het niet doen. Maar het is er simpelweg nog nooit van gekomen. Maar ik ben dol op Tanzania, of eigenlijk heel Afrika. Dus ja, ooit.

Mount Kilimanjaro is met een hoogte van 5.895 meter de hoogste berg van Afrika. Tevens is het een mythische berg om in meerdere dagen te beklimmen. Een meerdaagse trektocht door diverse landschappen en natuurlijk de top bereiken van de grootste en hoogste vulkaan, de Kibo.

Beste routes om de Kilimanjaro te beklimmen

Je kunt in een meerdaagse trekking de top met de heerlijke naam Uhuru Peak bedwingen. Er zijn maar liefst zeven routes, die ook in lengte (dus aantal dagen) verschillen. Om de top te beklimmen loop je meestal in de nacht de berg op. Zodat je de zonsopgang vanaf de top kunt mee maken. Waarna de weg naar beneden wordt ingezet.

Machame Route

De Machame Route is volgens de cijfers de meest populaire route. Het is dan ook de oudste route om de Kilimanjaro te beklimmen. Ongeveer 40 procent van alle klimmers kiezen deze route. De tocht duurt gemiddeld zes dagen en de klim is best moeilijk, maar te doen voor een sportief en fit iemand. Het uitzicht onderweg behoort niet echt tot het mooiste dat Kilimanjaro te bieden heeft. Het nadeel daarnaast is dus dat deze route best druk is. Waardoor je je nooit alleen zult voelen.

Deze route is dus moeilijker dan de Marangu. De wandeldagen zijn langer en het pad is steiler. Maar de route naar beneden is een andere route. Het is de belangrijkste reden waarom deze tocht diverser is. Zo zie je onder meer de beroemde ijsgletsjers van de Kilimanjaro.

Gletsjer op de Kilimanjaro.

Marangu Route

De Marangu route is een van de meest populaire. Deze route is korter; vijf dagen. Hij is tevens makkelijker dan de Machame Route. Ook hier is het uitzicht buitengewoon mooi, maar kan het hier ook druk worden met toeristen.

Let op: Dit is de enige route waarbij je in hutten kunt overnachten. Op alle andere routes moet je kamperen in tenten. Als dit belangrijk voor je is, moet je er zeer op tijd bij zijn om dit te boeken. Bij deze route neem je zowel naar boven als naar beneden dezelfde route. Al heb je dat bijna niet door, omdat het uitzicht er opvallend heel anders uit ziet.

Lemosho Route

De Lemosho Route duurt meestal zes dagen. De moeilijkheidsgraad is hoog, terwijl de route adembenemend is volgens velen. Mede daarom is het hier redelijk druk, maar niet zo druk als op de populaire routes.

Rongai Route

De Rongai Route is opvallend genoeg een rustige route. De beklimming en afdaling duurt zes dagen en is relatief gemakkelijk te lopen. Terwijl het landschap om je heen schitterend is volgens veel lopers. Dit is een goede keus als je niet graag met veel andere lopers de berg op gaat. En weer af…

Shira Route

De Shira Route behoort ook tot de mooiste, maar niet tot de meest populaire. Deze route duurt zes dagen en heeft een hoge moeilijkheidsgraad. De omgeving is bijzonder fraai. Deze tocht wordt langzaamaan populairder.

De Kilimanjaro gezien vanuit Moshi.

Umbwe Route

De Umbwe Route is de moeilijkste route van allemaal. Je kunt deze in vijf dagen doen, maar ook in zes of zelfs zeven. Het voordeel is dat deze route heel erg rustig is, terwijl het landschap zeer divers en fraai is.

Northern Circuit

Het Northern Circuit is de langste route; deze duurt gemiddeld negen dagen. De moeilijkheidsgraad is hoog, maar daar krijg je een ongekend fraai landschap voor terug volgens alle klimmers. En, deze route is ongekend rustig wat andere toeristen betreft.

Het bord op de top van de Kilimanjaro.

Informatie over de Kilimanjaro

De Kilimanjaro steekt ruim 5 kilometer uit boven zijn omgeving in Tanzania. Het is daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De top heet Uhuru en ligt op 5.895 meter.

De Kilimanjaro bestaat feitelijk uit drie vulkanen. De grootste en hoogste vulkaan is de Kibo; hij vormt de top van de Kilimanjaro. Naast hem staan de Shira 3.962 meter en de Mawenzi 5.148 m. 

Reizigers die deze tocht hebben gedaan zijn verliefd op dit stukje bijzonder Afrika. De berg is bedekt is met ijs. Volgens wetenschappers is zo’n 2 km² van de Kibo bedekt met een kleine gletsjer. 

De vraag is voor hoelang nog? Deze ijskap was aan het eind van de 19e eeuw nog vijf keer zo groot en krimpt per jaar. Om met name de natuur te beschermen wordt in 1973 het Kilimanjaro Nationaal Park gesticht. 

Vanaf 1987 staat de Kilimanjaro vermeldt op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het park omvat de gehele berg, boven de boomgrens, inclusief 6 corridors van het omliggende woud, ongeveer vanaf zo’n 2.000 meter hoogte.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Tanzania

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over Tanzania

Bekijk alle artikelen