Nog geen account?
Jagen met pijl en boog op de vlaktes van Afrika
1 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
1 personen zijn hier geweest
De Hadza in Tanzania zijn de laatste jagers en verzamelaars van Afrika. Al tienduizenden jaren jaagt dit trotse volk hier, en ook nu nog met pijl en boog. Een volk met een geheel eigen status en bijzondere taal.
Dit eeuwenoude volk leeft nog grotendeels zoals hun voorvaderen dat deden. Oftewel van de jacht op de dieren van Afrika. Al doden ze nooit meer dan wat ze nodig hebben. De Hadza leven vooral in het zuidwesten van de wereldberoemde Ngorongoro-krater National Park.
Dit is een van de meest unieke excursies in Afrika. Je kunt op jacht gaan met de Hadza. En dit is geen toeristische attractie, maar je ziet hoe dit volk nog steeds jaagt.
De nomaden mogen hier nog jagen, mits het voor eigen consumptie is. En de jacht mag alleen alleen met pijl en boog. Zij zijn daarmee het enige volk dat hier mag jagen. Het getuigt wel van respect voor een volk dat extreem veel waarde hecht aan hun tradities.
Je kunt op jacht gaan met de Hadza. Dit gebeurt meestal vroeg op de dag. Hou er wel rekening mee; confronterend is het zeker. De Hadza jagen immers op dezelfde dieren die je eerder tijdens je safari op de foto hebt gezet. Of nog wil zetten. Eigenlijk jagen ze op alles wat ze te pakken kunnen krijgen.
Met pijl en boog, maar vooral met een ongeëvenaarde kennis van alle dieren die hier leven, hun gedrag, hun sporen en de wind. De gevangen dieren vormen hun ontbijt. En worden op een vuurtje bereid. Je mag proeven. Een ochtend (of dag) met hen op stap vergeet je nooit meer.
Vraag aan je gids ter plekke (of beter nog vooraf aan je reisorganisatie) of een echte ontmoeting met de Hadza voor je geregeld kan worden. Je zult er geen spijt van krijgen.
Lang werd gedacht dat ze onderdeel uitmaakten van de Khoisan-volkeren die ooit in oost en Zuid-Afrika leefden. Maar uit genetisch onderzoek blijkt dat ze meer overeenkomsten met de pygmeeën van Midden-Afrika hebben. De leefwijze van de Hadza in dit gebied (en bij het aangrenzende Lake Eyasi) is door verschillende antropologen in kaart gebracht.
Waaronder Frank Marlowe, die werkt voor de Amerikaanse Harvard Universiteit. Sinds 1995 bracht hij veel tijd met hen door. Hun leefgebied wordt nog steeds bedreigd door de ontwikkeling van onder meer nieuwe natuurgebieden met zeer strenge regels.
De Hadza migreren geregeld naar andere delen van het park. De reden is dat de dieren al snel realiseren dat er mensen op ze jagen, waardoor ze extra alert zijn. Maar als de mensen weer weg zijn, verdwijnt hun alertheid. De Hadza leven een terug getrokken bestaan, waarbij opvallend weinig Westerse invloeden te zien zijn.
Corno's Reistips
Een rondreis door Tanzania wordt vaak gecombineerd met één of meerdere omliggende landen zoals Kenia of Zambia. Ik kan je goed helpen door je tips te geven op basis van mijn eigen reiservaring. En ik kan je helpen de perfecte reis samen te stellen. Ik werk samen met zelfstandige reisagenten die ook voor mij reizen samen stellen. Vraag hier jouw gratis reisadvies aan. Wil je het liever zelf regelen? Ik gebruik deze websites vaak voor mijn reizen.
1 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
1 personen zijn hier geweest